Živočichové Česka

Andera_Sovak_Atlas fauny Ceske republiky
Poznejte zvířenu České republiky! V novém atlasu na vás čeká takřka 2100 druhů živočichů. Kniha plná užitečných informací a ilustrací zaujme nejen studenty a ochránce přírody, ale všechny zájemce o svět kolem nás.

Příručky umožňující ilustracemi nebo fotografiemi nahlédnout do rozmanitosti naší zvířeny mají u nás dlouhou tradici a jsou čtenáři stále vyhledávané. Většinou zobrazují různé zástupce fauny podle zoologického systému. V tomto atlasu autoři představují živočichy podle prostředí, ve kterých žijí. Na 263 barevných tabulích je zachyceno téměř 2100 druhů, rozdělených do kapitol o lesích, horách, stepích, otevřené kulturní krajině, mokřadech, stojatých i tekoucích vodách, skalách a sutích, podzemních prostorech, městském prostředí a v neposlední řadě i o plochách člověkem zdevastovaných. Připojen je i přehled „vzácných“ ptačích hostů, kteří čas od času na naše území zavítají. Na začátku jednotlivých kapitol je uvedena základní charakteristika každého prostředí (vegetace, charakter fauny, výskyt v podmínkách ČR), po níž následují obrazové tabule s typickými druhy. Jejich výběr zahrnuje formy známé i neznámé, běžné i vzácné a chráněné. Zatímco u obratlovců jsou pominuty pouze druhy objevující se u nás zcela výjimečně, u mnohem početnějších bezobratlých byly vybrány druhy nejčastěji se vyskytující nebo pro daný typ prostředí typické či jinak významné a také snadněji v přírodě pozorovatelné. Stručný doprovodný text popisuje hlavní určovací znaky jednotlivých druhů či jejich vývojových stadií (i hlasových či jiných projevů, které mohou napomoci k jejich rozeznání v přírodě), zbarvení, výskyt v ČR a případně další obývaná stanoviště. Kniha je určena širokému okruhu čtenářů od studentů středních a vysokých škol po ochránce přírody i laické zájemce o přírodu kolem nás.

 

Atlas fauny České republiky

Autoři: Miloš Anděra, Jan Sovák

Počet stran: 668
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-200-2756-6
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Atlas fauny České republiky vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

1 Veverka obecná Sciurus vulgaris – hlodavci, veverkovití CH
DT 20–27 cm, DO 14,5–20 cm, HM 0,2–0,4 kg. Znaky: stromový druh, větší velikost, huňatý ocas o málo kratší než tělo, masivní zadní tlapky s dlouhými prsty a silnými drápy, boltce často se štětičkou prodloužených chlupů. Hlas: široká škála od „štěkání“, kníkání a mlaskání po funění, ostré prskavé zvuky a hlasité škrábání drápů o kůru stromu. Zbarvení: proměnlivá, svrchu, na bocích i ocasu rezavá, šedohnědá, tmavohnědá až černá, spodní strana těla obvykle bělavá (v jednom vrhu i mláďata různě zbarvená). ČR: kdysi běžná, dnes nehojně v lesích, oborách a městských parcích, sezonně i v zahradách (úroda ořechů apod.); šiškové požerky veverek mají na rozdíl od požerků drobných zemních hlodavců (tab. 44) roztřepené stvoly s vláknitými zbytky po šupinách. (str. 116)

Andera_Sovak_Atlas fauny Ceske republiky_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Miloš Anděra

Miloš Anděra je český ochránce přírody, zoolog, ekolog, pedagog, vědecký kurátor zoologických sbírek, spisovatel-publicista a dlouholetý pracovník zoologického oddělení Národního muzea v Praze. Soustředí se na zoogeografii, ekologii a ochranářskou problematiku savců, zejména hmyzožravců, netopýrů a hlodavců. Vydal přes 90 vědeckých publikací. Největší uznání získaly Encyklopedie naší přírody a Encyklopedie evropské přírody. Je hlavní autor i editor devítidílné řady monografií předběžné verze Atlasu rozšíření savců v České republice (1995–2007), nahrazující dosud chybějící svazek Fauny savců ČR – Savci. Prohlédněte si též Atlas šumavských savců. Jako editor zajišťuje publikační řadu České názvy živočichů (Národní muzeum, dosud 12 svazků) a je autorem více než 100 populárně-naučných článků i řady knih, například o našich savcích či vyhubených a ohrožených zvířatech. Završením jeho knižní tvorby je obsáhlá encyklopedická publikace Národní parky Evropy (nominace na cenu Magnesia Litera 2009). Pominout nelze ani výstavní akce Nejsme na planetě sami či Neznámý svět drobných savců, které se dočkaly mnoha reinstalací. Byl komisařem a hlavním autorem úspěšného výstavního projektu Národního muzea Voda a život (2003–04). V roce 2008 získal Cenu ministra životního prostředí.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAtlas fauny České republiky

Anděra, Miloš – Sovák, Jan

Academia, 2018

Napsat komentář