Žena v hlavní roli

Zeny-o-zenach
S novým týdnem nová várka tipů na zajímavé knihy. Ty dnešní spojují hlavní hrdinové, respektive hrdinky. V každé z nich totiž figuruje silná žena. Každá je jiná, má jiné starosti a radosti, ale všechny se perou se svým osudem, jak nejlépe dokáží.

Noční klub Mars od Rachel Kushnerové zavede čtenáře do tíživého prostředí ženské věznice, kam se hlavní hrdinka dostala po zabití muže, který ji pronásledoval. Kniha popisuje nejen její osud, ale také ponouká k hlubšímu zamyšlení. Můžete si tak být jisti, že na tento titul z nakladatelství Argo jen tak nezapomenete.

Noční klub Mars

Autorka: Rachel Kushnerová
Přeložila: Olga Bártová

Počet stran: 320
Vazba: flexi
Formát: 120×198 mm
ISBN: 978-80-257-3175-8
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Noční klub Mars vydalo nakladatelství Argo.

Hlubokou nocí projíždí autobus se šedesáti ženami na cestě do Stanvillu, věznice v kalifornském Central Valley. Je v něm i devětadvacetiletá striptérka Romy Hallová, odsouzená k dvěma doživotním trestům za to, že zabila svého stalkera. Romy se musí naučit žít ve společnosti tří tisíc žen v otřesném prostředí plném násilí a nějak se smířit s odloučením od sedmiletého syna. Časem se s několika spoluvězeňkyněmi sblíží a vytvoří s nimi novou „rodinu“. Přemýšlí o některých svých rozhodnutích i o tom, proč se jí život tak vymkl, a vzpomíná na San Francisco svého mládí – žádné duhové vlajky, beatnická poezie ani strmé křivolaké uličky, ale mlha, irské hospody a prodejny alkoholu. Zlomový okamžik nastává ve chvíli, kdy se dozvídá, že matka zemřela při autonehodě a syn bude dán k adopci.

Noční klub Mars je odvážná, tragická a přitom stylisticky nesmírně rafinovaná próza, jež v sobě snoubí působivé vyprávění o individuálních osudech s nadosobní, všelidskou výpovědí.

Ukázka z knihy

K tomu, že nás převáželi zrovna v tuhle hodinu, měli důvod, několik důvodů. Kdyby nás mohli do vězení odpálit v nějakém modulu, udělali by to. Hlavně aby se na nás – na vězeňský autobus plný ženských se spoutanýma rukama a nohama v řetězech – nemuseli dívat spořádaní lidé.Když jsme najeli na dálnici, začalo pár těch mladších fňukat a popotahovat. V kleci byla holka, která vypadala, že je tak v osmém měsíci, břicho měla už tak velké, že jí museli řetěz kolem pasu nastavit, aby jí mohli připoutat ruce k bokům. Byla celá ubrečená, škytala a třásla se. Do klece ji dali kvůli jejímu věku, aby ji ochránili před námi ostatními. Bylo jí patnáct.

Jedna holka vepředu se na ni otočila a zasyčela, jako by stříkala sprejem na hubení mravenců. Když to nezabralo,
začala na ni řvát.

Celou ukázku najdete na webu nakladatelství.

O autorce

Rachel Kushnerová (* 1968) patří k nejoceňovanějším americkým autorům současnosti. Po studiu politické ekonomie na univerzitě v Berkeley vystudovala tvůrčí psaní na Columbia University. Debutovala v roce 2008 románem Telex from Cuba, který vzbudil nadšení u čtenářů i kritiky a byl nominován na prestižní National Book Award. Na tutéž cenu byl nominován i její druhý román, The Flamethrowers, z roku 2013. Žije v Los Angeles s manželem a synem.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Téma knihy Nový začátek od Nory Robertsové může připomínat nedávné měsíce – vypráví totiž o světě, ve kterém se šíří neznámý virus. Hlavní hrdinové, muž a žena, ale zjistí, že i zdánlivá apokalypsa může znamenat nový začátek. Titul vydalo nakladatelství Alpress.

Nový začátek

Autorka: Nora Robertsová
Přeložila: Hana Černá

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-204-1
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Nový začátek vydalo nakladatelství Alpress.

Svět zachvátí záhadný virus. Nemoc propukla náhle a rozsévá strach. Vědci se neúspěšně pokouší vyvinout účinnou vakcínu, systém i technika kolabuje, střídá je chaos a panika, v lidech se probouzí zlo a propuká násilí. Laně a Maxovi se podaří jako jedněm z mála zkáze uniknout a pochopit poselství: Nastal konec a přichází nový začátek.

 Ukázka z knihy

Lana poslouchala jednu drastičtější zprávu za druhou s pohledem upřeným z okna.

Milovala prosklené stěny podkrovního bytu – mohla pozorovat dění v nejbližším okolí. Kolikrát běžela ona nebo Max ráno do malé pekárny přes
ulici pro čerstvé pečivo? Nyní byl výklad zatlučený prkny posprejovanými obscénním graffiti.

Posunula pohled k delikatesám na rohu, kde si často povídala s veselou majitelkou Doris v bílém čepečku na uhlazených prokvétajících vlasech a ostře rudými rty. Předvčerejší ráno vyhlédla Lana z téhož okna a strnula. Z oblíbeného rodinného obchodu zůstaly trosky ohořelých cihlových
zdí, doutnající trámy a rozmlácená okna. Proč? Neexistoval jiný důvod než zvrhlá touha zničit.

Koukněte na celou ukázku z knihy.

O autorce

Nora Roberts se narodila 10. října 1950. Její první román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů, (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J.D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků… Znát můžete například tituly jako CizinecJen ty a jáPosvěcené zloKolotoč přání či Smrtící nevinnost.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Román Dcery, který vydalo nakladatelství Akropolis, vypráví o podivuhodné cestě dvou nerozlučných kamarádek a jednoho nemocného muže. Cesta, která měla původně skončit ve Švýcarsku na klinice poskytující eutanazii, trochu změní svůj cíl a hlavní hrdiny zavede až na řecký ostrov. Autorkou tohoto velice zajímavého díla je Lucy Fricke.

Dcery

Autorka: Lucy Fricke
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-7470-272-3
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Dcery vydalo nakladatelství Akropolis.
Až do 25. června probíhá soutěž o tuto knihu, zapojte se do ní.

Martha a Betty, dvě nerozlučné kamarádky, které vyrážejí na nedobrovolnou cestu do Švýcarska. Na zadním sedadle jejich vozu sedí smrtelně nemocný otec jedné z nich. Má to být jeho poslední, definitivní cesta – Kurt hodlá ve Švýcarsku podstoupit eutanázii. Nakonec ale nic nedopadá tak, jak očekáváme. Všechno se v průběhu jejich cesty změní a nic už nebude jako dřív.
Lucy Fricke ve své knize vypráví o ženách, které zaskočil střední věk, protože ve svých očích nikdy nedospěly. Vypráví o loučení, jehož nezůstane ušetřen nikdo z nás. Vypráví o otcích, kteří odcházejí až příliš brzy.
V živých dialozích a s černým humorem autorka vykresluje poněkud groteskní cestu na jih, přes Švýcarsko a Itálii až na osamělý řecký ostrov, a zároveň se nepozorovaně noří stále hlouběji do příběhů a osudů hlavních hrdinů. A její hlavní otázkou přitom není, odkud přicházíme, nýbrž jak jsme se ocitli tam, kde jsme a jestli vůbec vede cesta zpátky.

Ukázka z knihy

Už jsem tu trčela tři dny. V noci se po ulicích honily krysy, ve dne se u fontány di Trevi hromadili turisté. Před muzei stráže se samopaly, podzemní stanice metra, z jejichž temnoty jsem cítila jen špínu, a do Vatikánu se prý mám objednat přes internet.

Nocovala jsem v Babylonu, hotelu nejnižší kategorie, ve kterém dřeli výhradně Korejci. Možná to bylo tím, že jsem do Říma nikdy nechtěla, ale zamilovala jsem se okamžitě. Odjakživa jsem chovala tichou úctu k místům a lidem, kteří si pro sebe jen tak tiše přežívají, kteří jsou si natolik vědomi vlastní krásy, že jim svět klidně mohl vlézt na hrb. To město bylo jako zestárlá primadona, hodně špinavé, jen kostely udržovali v čistotě, zatímco venku holubi káleli na veškeré světové kulturní dědictví.

Nezapomeňte kouknout na celou ukázku.

O autorce

Lucy Fricke (* 1974 Hamburk) je německá spisovatelka. Vystudovala Německý literární institut v Lipsku. Dlouhá léta se pohybovala  ve filmové branži a během posledních deseti let vydala čtyři romány. Její kniha Dcery získala Bavorskou knižní cenu za rok 2018. Od roku 2010 pořádá HAM.LIT, první hamburský literární festival věnovaný mladé literatuře a hudbě. Žije v Berlíně.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

————————————————

Hrdinkou knihy Nová životní kapitola Amy B. od Kelly Harmsové, je svobodná matka, která se vydá do New Yorku na „prázdniny“. Jak tuto dříve nepoznanou situaci zvládne? A co se stane, když pozná muže, v jehož blízkosti se jí rozbuší srdce? Titul vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Nová životní kapitola Amy B.

Autorka: Kelly Harmsová
Přeložila: Michaela Martinová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 148×207 mm
ISBN: 978-80-271-1057-5
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Nová životní kapitola Amy B. vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Amy Bylerová je upracovaná, nedoceněná a (skoro) svobodná matka. Když se však objeví její (skoro) bývalý manžel, pronásledovaný pocitem viny, a nabídne se, že se o děti na nějaký čas postará, Amy váhá. Malá přestávka by jí prospěla, ale dokáže být bez dětí? A co si počnou děti bez ní? Zvládne se o ně jejich otec postarat? Nakonec se nechá přesvědčit a vyrazí z pensylvánského venkova na knihovnickou konferenci do města, které nikdy nespí. Do New Yorku.

Obvykle prakticky založená a zdrženlivá Amy se ve víru velkoměsta dokáže konečně pořádně odvázat. Objevuje sofistikovaný život plný kultury a jiných radostí, jež si dosud odpírala. Zjišťuje, že i svobodná matka si může dopřát trochu zábavy, a ne věnovat veškerý čas dvěma pubertálním dětem. Dokonce se za povzbuzování svých kamarádek odhodlá i k několika schůzkám naslepo. Jedno setkání jí však obrátí život vzhůru nohama. Potká muže, v jehož přítomnosti se jí srdce rozbuší jako splašené. Původně nevinné prázdniny se tak změní ve spletitou hru citů, a jak se léto chýlí ke konci, Amy si uvědomuje, že bude muset učinit nelehké rozhodnutí. Dá sbohem svému starému životu a otevře novou, vzrušující kapitolu? Neztratí ale návratem domů svoje nově objevené já? Než si však stačí vybrat, nečekaná událost svede oba její světy dohromady a Amy hrozí, že ztratí všechno, o čem kdy snila a co kdy milovala.

Ukázka z knihy

Ano! New York. Dost blízko, abych přispěchala domů, kdyby John provedl něco špatného. Dost daleko, aby se to dalo počítat jako opravdové prázdniny. V New Yorku jsem nebyla od té doby… od té doby, co jsem potkala Johna. Dřív jsem to město milovala. S mojí spolubydlící z koleje Talií jsme si tam zajely vlakem, kdykoliv se naskytla příležitost. Přespávaly jsme u lidí na gauči a v pofiderních hotelech a jednou, když jsme tancovaly venku až do čtyř hodin do rána, taky na dvoumístné sametové lenošce ve foyer hotelu St. Regis díky nevinné lži, kterou jsme namluvily recepčnímu z odpolední směny.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knihy.


Nezapomeňte se zapojit také do našich aukcí, najdete v nich tyto i mnoho dalších knih za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih o silných ženách vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční klub Mars

Kushnerová, Rachel

Argo, 2020

zobrazit info o knizeNový začátek

Roberts, Nora

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeDcery

Fricke, Lucy

Akropolis, 2020

zobrazit info o knizeNová životní kapitola Amy B.

Harmsová, Kelly

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář