Očima a ušima v dubnu

nahled1
Čas plyne rychleji než voda v potoce, a tak se stalo, že březnový výběr knih, které jsem měla možnost číst či si poslechnout, přichází na řadu až koncem dubna. A než článek vyjde, bude tu máj. Doufám, že ono „půjdeme v háj“ nebude znamenat konec čtení. Vždyť i do přírody je možno vyrazit třeba se sluchátky na uších…

V knihách pro mladé se dnes můžeme dočíst takřka o všech možných problémech. Například o psychické poruše OCD jako v knize Už jsem normální?! Ale o dívce, která studuje střední školu a je přitom bezdomovec, to tu ještě nebylo. Linden bydlí ve školní budově a snaží se nevyčnívat, aby mohla dostudovat a vyhnout se dětským domovům. Jenže občas se najdou věci a události, které ji nenechají v klidu. Pomohou jí vyvolané zemětřesení ustát její dva věrní kamarádi?
Kniha Místo, kde bydlím autorky Brendy Rufener není jen o problému dívky bez domova, ale také o domácím násilí a prvních láskách i obtížích spojených s hledáním své identity. Zajímavě napsaný příběh je určený spíše studentům středních škol než mladším teenagerům, a dobře se bude číst i jejich rodičům. Vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

————————————————

Pokud jste před lety četli román Zatím dobrý Jana Nováka (poprvé vyšel v roce 2004), pak si nenechte ujít ani jeho komiksovou podobu, která pochází z dílny osvědčeného autora obrazových románů (jako je Zátopek či Alois Nebel) Jaromíra99. Novinka vydaná nakladatelstvím Argo vám pomůže si děj v určité zkratce připomenout a možná může sloužit i jako podklad k vyprávění o útěku sourozenců Mašínových třeba vašim dětem. Bohužel, jak už to v obrazové zkratce bývá, nemůže fungovat na 100 % bez své předlohy – člověk absolutně nepolíbený znalostí věci se v ní brzy ztratí. Já osobně před lety knihu poslouchala v podání Jiřího Ornesta jako audio (naprosto bezkonkurenční přednes!) a byla jsem hodně skeptická k možnosti převést obsáhlý román do strohé podoby komiksu. Nicméně výsledek mě mile překvapil a oživil mi opět onen příběh, který tolik vypovídá o době a jejích lidech.

————————————————

Kniha Život na úvěr Jindřicha Flussera, kterou vydalo nakladatelství Garamond, patří do rodiny (auto)biografií těch, kdo přežili koncentrační tábory. I když původně vznikla jen pro potřebu vypořádat se s minulostí a její autor si od líčených hrůz udržoval odstup tím, že o sobě a svých prožitcích psal ve třetí osobě, nakonec byla vydána, aby oslovila široký okruh čtenářů. Editoři současně vyslechli autorovo přání (Jindřich Flusser se toho již nedočkal) a knihu převedli do osobnějšího vyprávění v první osobě.
Mladý nedostudovaný lékař Jindřich prošel Terezínem, Osvětimí a Buchenwaldem asmrti unikal jen díky svému odhodlání přežít a touze setkat se opět se snoubenkou Jitkou. Jeho vyprávění, to nejsou jen deníkové záznamy, líčení nepředstavitelného utrpení, ale i literární práce ne nepřipomínající dílo Arnošta Lustiga, plná obrazů a metafor. Místy jsem sice ještě našla chyby vzniklé z převodu textu ze třetí osoby na první, ale vzhledem k závažnosti obsahu jsem nad tím mávla rukou. Za přečtení kniha určitě stojí.

————————————————

Audiokniha Poustevník Jørna Liera Horsta přináší detektivní román, který loňského roku vydalo nakladatelství Kniha Zlín. Bylo to moje první setkání s tímto norským autorem a kniha mne zaujala. Sice autor volí docela pomalé (zdlouhavé popisné pasáže) a hodně ze široka podané vyprávění, ale u dlouhých zimních večerů se Poustevník příjemně poslouchal a nalákal k poslechu i další části (Zaslepení). Mrtvola osamělého muže, jehož nikdo nepostrádal čtyři měsíce, zaujme nejen komisaře Wiliama Wistinga, ale i jeho dceru Line. Oba se pouští do hledání souvislostí, ovšem každý sám. A tak si čtenář (posluchač) dá dvě a dvě dohromady rychleji než kriminalisté. A přitom by stačilo, aby si ti dva o svých výsledcích popovídali…
Kromě toho, že jsem chtěla vědět, jak se případ vyvine, mě u poslechu držel také magický přednes pana Zdeňka Kupky. A těší mě, že načetl i další případy W. Wistinga.

————————————————

Psychologický thriller Sestra je zdařilou prvotinou britské autorky Luise Jensen. V češtině jej vydalo nakladatelství Mladá fronta a já si jej stáhla k poslechu z webu Audiotéka.cz. Příběh, který se snaží hlavně participovat na psychologii jednotlivých postav, které mají svá tajemství, je vcelku dobře napsaný a v podání Ivany Milbachové se dobře poslouchal. Snad jen naivita hlavní hrdinky ( a její totální zhroucení po smrti její nejlepší kamarádky) mi přišla trošku přehnaná. Myslím si, že my ženy nejsme tak hloupé, abychom si nedaly dvě a dvě dohromady, a také že mnohem více sneseme. Ale kdo ví,  možná s traumatem, které si Grace nesla z dětství, mohla být její psychika natolik křehká… Jinak jde o vcelku zajímavou zápletku s překvapivým rozuzlením.

————————————————

Pokud milujete případy Agathy Christie, pak vám nesmí uniknout Pět malých prasátek s Herculem Poirotem v hlavní roli. Jako audioknihu ji vydalo nakladatelství Bookmedia a já ji poslouchala staženou z webu Audiotéka.cz. Načetl ji Pavel Soukup a pokud máte rádi jeho hlas jako já, pak se těšte na velmi příjemný zážitek. I když  detektivka samotná prodělala mnohé úpravy (televizní, divadelní) a je hodně známá, přece jen kniha je kniha.
Vražda, od jejíhož spáchání uplynulo již 16 let a tudíž nejsou žádné stopy, jichž by se slavný detektiv mohl držet, je pozoruhodně rozkryta a pravý viník odhalen. A to jen díky vzpomínkám účastníků a znalosti povah všech podezřelých. Prostě perfektní práce královny detektivek!…

————————————————

Obliba příběhů z lékařského prostředí není nic nového. Vždyť oblíbený Doktor v domě Richarda Gordona vyšel v originále již v roce 1952! Přesto se humorně podané zážitky studenta medicíny stále čtou a vychází po celém světě i po smrti svého autora (zemřel 2017). Pokud jste se s dílem Richarda Gordona ještě nesetkali, pak máte jedinečnou příležitost díky nové audioknize vydané nakladatelství Radioservis. V deseti kapitolách projdete s hlavním hrdinou celé studium medicíny a zasmějete se jeho trapasům a přešlapům nejen na pitevně, vyšetřovně, ale i v lásce a při závěrečných zkouškách.
Audioknihu, kterou jsem si stáhla z Audiotéky, načetl svým originálním způsobem Aleš Procházka. Jeho přednesu snadno uvěříte, ať již interpretuje doktora, detektiva (Zahalte jí tvář) či násilníka a snadno se necháte unášet na vlně vyprávěného příběhu.


Napište mi, který z mých tipů zaujal vás a jestli si také rádi necháváte vyprávět knihy do ucha.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMísto, kde bydlím

Rufener, Brenda

#BOOKLAB, 2019

zobrazit info o knizeZatím dobrý

Novák, Jan

Argo, 2018

zobrazit info o knizeŽivot na úvěr

Flusser, Jindřich

Garamond, 2019

zobrazit info o knizePoustevník
Audiokniha

Horst, Jørn Lier

Audiotéka.cz, 2018

zobrazit info o knizeSestra
Audiokniha

Jensenová, Louise

Audiotéka.cz, 2019

zobrazit info o knizePět malých prasátek
Audiokniha

Christie, Agatha

Audiotéka.cz, 2019

zobrazit info o knizeDoktor v domě (audiokniha)

Gordon, Richard

Radioservis, 2019

Napsat komentář