První dílo P. D. Jamesové nyní přímo pro naše uši

Zahalte-ji-tvar-perex
V polovině minulého století na anglickém venkově jen zvolna doznívaly válečné útrapy. Lidé se pomalu zotavovali z prožitých utrpení, když tu náhle opět udeřila smrt. A to násilná!

Kdo zavraždil Sally Juppovou, krásnou svobodnou matku a pomocnici v domácnosti v sídle rodu Maxieových, s tím si lámou hlavu již celé generace čtenářů. Vždyť kniha Zahalte jí tvář britské autorky P. D. Jamesové oslovuje milovníky klasické konverzační detektivky už od roku 1962. Tehdy byla prvním dílem začínající autorky Phyllis Dorothy Jamesové (1920–2014). Ta v něm na scénu uvedla postavu detektiva inspektora Adama Dalglieshe. Pro zajímavost – jeho poslední, čtrnáctý případ vyšel v roce 2008 pod názvem Soukromá pacientka.

Román Zahalte jí tvář se stal předlohou televizního seriálu (v hlavní roli s Royem Martsdenem) a dočkal se i rozhlasové podoby. Tu nejnovější z roku 2014 najdete nyní nově i na 2 CD vydaných společností Radioservis. Nechcete-li doma hromadit fyzická CD, můžete si celé dílo stáhnout ve formátu mp3 například z Audiotéky tak, jako jsem to udělala já.

audiotekaCZ-copy

V roli Adama Dalglieshe jsem slyšela příjemný hlas Aleše Procházky, ten však není vypravěčem celého příběhu. Vypravěčkou je paní Maxieová v podání Dany Syslové, což byla, vzhledem k vyústění celého případu, docela překvapivá volba.

Sally Juppová byla v rodovém sídle Martingale velmi kontroverzní osobou. Svobodná matka ve zkostnatělém prostředí způsobovala svojí přítomností rozruch. Navíc nebyla za nic vděčná a libovala si v teatrálních gestech, kterými všechny kolem sebe popuzovala. Když ji Steve, syn Maxieových, požádal o ruku, všem tuto skutečnost velmi arogantně vmetla do tváře a podepsala si tak ortel smrti. Jenže kdo ji zabil? Motiv měli všichni a je jen na Adamu Dalglieshovi ze Scotland Yardu, aby odhalil pravdu.

Přiznám se, že moc ráda poslouchám čtení na pokračování i rozhlasové hry. Dá se u toho totiž dělat všechno, u čeho se nedá číst – vařit, žehlit, uklízet, a to je zejména pro ženy velká výhoda. Nepříjemná činnost při poslechu napínavého nebo jinak zajímavého příběhu velmi rychle uteče, obzvlášť, když jde o napínavou detektivku.

Rozhlasová dramatizace románu Zahalte jí tvář je velice povedená a myslím, že málokdo nevydrží poslouchat necelé dvě hodiny a nechat si tak ujít rozuzlení případu. Audiokniha je rozdělena do osmi kapitol zhruba po patnácti minutách, logické celky odděluje působivá hudba, která dotváří tajemnou atmosféru, i když svou relativně vyšší hlasitostí může napjatého posluchače trochu rušit.

Hlavní představitelé hrají své party přesvědčivě a dodávají postavám srozumitelný charakter. Trochu falešně mi zněla jen paní Proctorová (teta Sally Juppové). Možná je to tím, že její hlas neodpovídal mojí představě o této postavě. Jde tak o můj osobní dojem a je docela možné, že jinému posluchači se naopak bude líbit.

V každém případě se budu těšit na další knihy P. D. Jamesové ve zdramatizované podobě. Tedy alespoň doufám, že jsou v plánu a že brzy uslyšíme i zpracování například knih Z příčin nikoli přirozených, Rubáš pro slavíka či Černá věž. Rozhodně by si to zasloužily.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZahalte ji tvář [Audio na CD]

Jamesová, Phyllis Dorothy

Radioservis, 2015

Napsat komentář