O osudech světových osobností

Biografie-pro-kazdeho
V dnešních knižních tipech se můžete těšit na představení známých i méně známých světových osobností. Začtěte se do osudů slavných vědců, hudebníků, spisovatelů a mnoha dalších a nechte se jimi inspirovat!

V první knize nahlédneme do života známé básnířky, spisovatelky a hudebnice Patti Smith. Tato americká punková zpěvačka byla na začátku své tvorby velmi ovlivněna prokletými básníky. Jak vypadaly její další dny?

Oddanost

Proč člověk píše? Takovou otázku si klade básnířka, spisovatelka a hudebnice Patti Smith ve svém eseji. Ve vyprávění, jaké čtenář zná z její poslední knihy M Train, nás opět zavádí do svých běžných dní. Provází nás ulicemi Paříže, kde na návštěvě u svého nakladatele Gallimarda vzpomíná na Modiana, Camuse, Nabokova, Mišimu; vede nás do přímořského městečka Sete, kam cestuje vlakem na představení své knihy, do rodinné vily Alberta Camuse, kam dorazí na osobní pozvání jeho dcery, a především opět „dovnitř“ svých denních rituálů, díky kterým čtenář náhle pochopí, odkud pocházejí jednotlivé střípky, ze kterých se skládá příběh o oddanosti, který tvoří stěžejní část tohoto poetického díla: příběh o setkání mladé vzdorovité dívky a vznešeného staršího muže. Oddanost odhaluje pozadí tvůrčích procesů a je průvodcem po atmosférách a pocitech, které se uvnitř básnířčiny mysli pojí do literárního díla.

Autorka: Patti Smith
Přeložil: Lýdie Kárníková

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 155×188 mm
ISBN: 978-80-7363-909-9
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Oddanost vydalo nakladatelství Dokořán.

Přečtěte si ukázkovou kapitolu z knihy Oddanost a více také o autorčiných dalších dílech: M Train, Just KidsSbírání vlny

————————————————

Ch‘-si byla čínskou císařovnou v předminulém století. S koncem její vlády pak zanikla i dynastie Čching. K tomu, aby se Ch‘-si stala faktickou vládkyní, však musela vynaložit značné úsilí. Poslechněte si podrobnosti o její intrikami protkané cestě na samotný vrchol.

Tajný deník čínské císařovny (audiokniha)

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch‘-si (1835–1908), která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.

Autor: Johan Fabricius
Přeložila: Olga Krijtová

Vazba: CD
ISBN: 8590236099524
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Tajný deník čínské císařovny vydalo nakladatelství Radioservis, na jehož stránkách si můžete rovnou poslechnout několik ukázek. 

————————————————

Paulo Coelho není v literární branži žádným nováčkem. Jeho díla si oblíbily miliony čtenářů po celém světě. Ve svém novém románu popisuje dobu svého mládí z přelomu 60. a 70. let minulého století – rozmach hnutí hippies i dramatické události z jara roku 1968 ve Francii.

Hipík

V částečně autobiografickém románu Hipík se Paulo Coelho vrací do svého mládí, do bouřlivé doby přelomu 60. a 70. let 20. století. Na pozadí hlavní linie vyprávění, líčícího cestu dvou mladých lidí – Paula a Karly – za duchovním poznáním do Nepálu, sledujeme celosvětové hnutí hippies i dramatické události jara roku 1968 ve Francii. Paulo a Karla se setkávají v Amsterodamu, kde Paulo doufá najít nové životní impulzy, nakonec se však nechá přesvědčit a nastoupí s Karlou do autobusu směřujícího do Káthmándú. Dlouhá cesta a nevelký okruh cestujících poskytují autorovi prostor pro líčení dalších událostí i lidských osudů.

Autor: Paulo Coelho
Přeložila: Jaroslava Jindrová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-2636-5
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Hipík vydalo nakladatelství Argo.

Mezi autorovy ostatní známé tituly patří například VyzvědačkaRukopis nalezený v Akkonu či Alchymista.

————————————————

Jméno Almy Mahler Schindlerové se do historie zapsalo jako jméno poslední femme fatale habsburské monarchie. Tato žena byla pro umělce múzou a pro muže objektem erotických tužeb. Ve svém životě však neměla na růžích právě ustláno, jak se můžete přesvědčit v následující publikaci.

Extáze

Alma Mahler Schindlerová. Oduševnělá múza, zdrženlivá dáma, anebo poživačná nymfomanka?
Román Mary Sharrattové nás seznamuje s dospíváním a zráním Almy Mahler Schindlerové. Krásná, inteligentní a hudebně nadaná Alma cítí s koncem 19. století nové příležitosti pro ženy, vymaňující se z rolí manželek a budující vlastní kariéru. Sen studovat na prestižní konzervatoři však zmaří Almini rodiče, rozhodnutí dceru zajistit vhodným sňatkem. Má však povoleno soukromé studium hudby u mladého skladatele Zemlinského, do nějž se zamiluje. Rodiče jí vztah rozmluví – Zemlinsky je příliš chudý.
Alma se vzápětí seznamuje s téměř o 20 let starším skladatelem, dirigentem a ředitelem Vídeňské opery Gustavem Mahlerem. Osudová vášeň vzplane jako požár a dá vzniknout manželství, plnému extatických vrcholů i pádů na samotné dno. Žárlivý manžel nechce, aby Alma rozvíjela své nadání.
V kulisách secese a na pozadí Mahlerovy hudby vidíme přerod Almy z mladé dívky s růžovými sny v dospělou třicetiletou ženu, kterou osud příliš nešetří. V Almině hledání pravdy nechybí ani erotické touhy a náraz na hluboce zakořeněné sexuální předsudky tehdejší společnosti. Alma se nevyhýbá bolestnému, ale zároveň mystickému líčení prožitku porodů i hlubokému zoufalství ze smrti vlastního dítěte a několika potratů. Smutky a vášně, živočišnost i transcendence – to vše tvoří extázi života, kterou Alma, navzdory manželově zákazu, hodlá zhudebnit ve svých skladbách.

Autorka: Mary Sharrattová
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-342-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Extáze vydalo nakladatelství Jota.

Prolistujte si ukázku z knihy.

————————————————

Bez nadsázky se dá říci, že Leonardo da Vinci dalece předčil dobu, v níž žil. Zabýval se mnoha vědeckými i uměleckými obory a ve všech díky své zvídavosti a bedlivému pozorování vynikal. Skutečný obraz slavného génia vznikl na základě jeho tisícistránkových deníkových záznamů a vy si jej nyní můžete přečíst.

Leonardo da Vinci

Skutečný obraz největšího génia všech dob poskládaný z jeho tisícistránkových deníkových záznamů.
Zůstává nejkreativnějším géniem našich dějin. Jaká tajemství nám může odhalit? Autor životopisných bestsellerů Steva Jobse nebo Alberta Einsteina, ověnčených knižními cenami, oživuje v této nové biografii postavu největšího génia všech dob – Leonarda da Vinci.
Walteru Isaacsonovi se staly pro tuto knihu podkladem Leonardovy tisícistránkové ohromující deníkové záznamy a nejnovější poznatky o jeho životě a díle. Z nich splétá příběh, v němž propojuje uměleckou a vědeckou tvorbu tohoto slavného renesančního muže. Ukazuje nám, že Leonardova genialita vycházela z dovedností, které i my sami můžeme zlepšovat, jako je neukojitelná zvídavost, bedlivé pozorování a představivost tak hravá, že koketovala se sněním.
Jeho tvořivost vyplývala ze schopnosti propojit humanitní vědy s technikou. Jeho život by nám všem měl připomínat, jak je důležité vědomosti nejen přejímat, ale také se nad nimi kriticky zamyslet. A také že nám nesmí chybět představivost, abychom stejně jako nadaní podivíni a buřiči všech dob dokázali myslet jinak.
Walter Isaacson, profesor historie na Tulanově univerzitě, byl generálním ředitelem Aspenského institutu humanitních studií, ředitelem CNN a šéfredaktorem časopisu Time. Je autorem knih Inovátoři nebo Steve Jobs.

Autor: Walter Isaacson
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 600
Vazba: vázaná
Formát: 155.2×217 mm
ISBN: 978-80-7252-761-8
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Leonardo da Vinci vydalo nakladatelství Práh.

Přečtěte si také autorův životopis Stevea Jobse, knihu Inovátoři nebo Einstein – Jeho život a vesmír.

————————————————

Druhá světová válka měla i své skryté hrdiny. Jedním z nich byl srbský playboy Duško Popov, který pracoval jako tajný agent Abwehru, SD, MI5, MI6 a FBI. Tento muž hovořil pěti jazyky, sehrál klíčovou roli při vylodění spojenců v Normandii a získal rovněž Řád britského impéria.

Do lví tlamy

Do lví tlamy vypráví skutečný příběh dvojitého agenta Duško Popova, který byl předobrazem postavy Jamese Bonda v románech Iana Fleminga. Ačkoli jde o zcela seriózní knihu nabitou historickými fakty, život „skutečného Bonda“ se jeví jako dobrodružný román plný špionáží, vražd, milenek, výslechů, luxusních hotelů, vyhlášených kasin, intrik a odvážných činů.
Srbský playboy Duško Popov, svůdce krásných žen, pracoval jako tajný agent Abwehru, SD, MI5, MI6 a FBI, mluvil pěti jazyky a byl prvotřídní střelec. Sehrál zásadní roli při oklamání německé strany před vyloděním spojenců v Normandii, získal informace o Pearl Harboru. Obdržel Řád britského impéria.
Děj se odehrává zejména během druhé světové války na různých místech světa. Autor, který se tématem celoživotně zabývá, detailně ukazuje sílu válečných dezinformací. Uvádí čtenáře do světa šifer, tajných inkoustů či pozoruhodných praktik jako např. séra pravdy. Kniha je doplněna rozsáhlými přílohami, fotografiemi a dokumenty.

Autor: Larry Loftis
Přeložila: Sylva Ficová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 160×238 mm
ISBN: 978-80-88268-00-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Do lví tlamy vydalo nakladatelství 65. pole.

————————————————

Ernst Hemingway patřil mezi hlavní představitele proudu tzv. ztracené generace – spisovatelů, kteří zažili první světovou válku. Měl také svou osudovou ženu, Marthu Gellhornovou, kterou si ve stínu blížící se druhé světové války vzal. Zvládla tato mladá novinářka setrvat po boku svého slavného muže a vyrovnat se s jeho pověstí lamače ženských srdcí?

Láska a zkáza

V roce 1937 se osmadvacetiletá novinářka Martha Gellhornová vydává do Madridu, aby podala zprávu o hrůzách španělské občanské války. Osudy obyčejných lidí, lapených v soukolí ničivého konfliktu, se jí hluboce dotýkají. Navíc se nečekavě a bláznivě zamiluje do Hemingwaye, z něhož je tou dobou již žijící legenda. Jejich vztah i kariéra se naplno rozhoří a nakonec se, ve stínu blížící se druhé světové války, vezmou.
Martha je nezávislá, neohrožená a ambiciózní válečná korespondentka a tvrdě pracuje, aby zůstala sama sebou, naplnila své poslání a nikdy nežila ve stínu svého muže. Ve chvíli, kdy Ernest v roce 1940 vydává jeden ze svých nejúspěšnějších románů Komu zvoní hrana, však přestávají být rovnocennými partnery. Martha se musí rozhodnout: sleví z vlastních cílů a poddá se omezujícím nárokům postavení manželky slavného spisovatele, nebo si ponechá samostatnost a kariéru, ale ztratí tím milovaného muže. Dilema, které může jim oběma zlomit srdce.

Paula McLainová čtenáře již podruhé zavede k životním osudům slavného spisovatele a lamače srdcí Ernesta Hemingwaye. Tentokrát do bouřlivých kulis neklidného válečného Madridu, Finska, Číny, ostrova Key West a Kuby.

Autorka: Paula McLainová
Přeložila: Drahomíra Michnová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7359-568-5
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Láska a zkáza vydalo nakladatelství Metafora.

————————————————

I životy méně známých lidí mohou vydat na celý román. Njoro už v raném dětství musel opustit svoji na alkoholu závislou matku, která ho bila. Žebrání mu k životu nestačilo, a proto musel začít krást. Zákony ulice jsou tvrdé a neúprosné a člověka mohou velmi ovlivnit. Dokáže se Njoro z tohoto kriminálního kolotoče dostat a postavit se na vlastní nohy?

Nezlomný

Njoro musel opustit v sedmi letech matku, která byla závislá na alkoholu a mlátila ho. Začal žebráním, ale brzy mu nezbylo než krást. Život v gangu provázelo znásilňování i lynčování. Zákon ulice ho natolik poznamenal, že se možná nedokáže dostat z úplného dna, ani když mu někdo podá pomocnou ruku.

Autorka: Hana Hindráková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-859-1
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Nezlomný vydalo nakladatelství Alpress.

Začtěte se do ukázky a prohlédněte si i další z řady titulů, jimiž se autorka může pyšnit. Patří mezi ně třeba Děti nikohoKaribu KeňaDobrovolniceOčarovanáSmrtící byznysLovci lebek a další.

————————————————

Jane Austenová uměla přesně a neomylně zasáhnout všechna ženská srdce. Ačkoliv hrdinky jejích románů většinou čekal šťastný konec v náručí jejich „prince“, ona sama se nikdy neprovdala. Její život neotřelým způsobem sepsala Lucy Wrosleyová.

Jane Austenová

Fascinující nahlédnutí do světa Jane Austenové, jedné z nejslavnějších a nejvlivnějších autorek světové literatury 19. století. Známá historička Lucy Worsleyová k biografii přistupuje neotřelým způsobem. Místa, která Austenová během svého života obývala a kde tvořila, podrobuje detailnímu zkoumání a porovnává skutečné děje zde prožité s jejich literárním ztvárněním.
Představuje čtenáři Jane Austenovou jako vášnivou ženu, která o svou tvůrčí i osobní svobodu musela bojovat. Ženu, která neodpovídala obrazu osamělé staré panny, ve skutečnosti dostala pětkrát nabídku k sňatku, a odmítala se usadit s kýmkoli menším, než byl její pan Darcy.

Autorka: Lucy Worsleyová
Přeložila: Runka Žaludová

Počet stran: 386
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-7529-559-0
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Jane Austenová vydalo nakladatelství Slovart.

Nechte se nalákat krátkou ukázkou.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJane Austenová
Biografie

Worsleyová, Lucy

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeNezlomný
Pravdivý příběh plný bolesti a odhodlání

Hindráková, Hana

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeLáska a zkáza

McLainová, Paula

Metafora, 2018

zobrazit info o knizeDo lví tlamy
Příběh Duško Popova, špiona druhé světové války a předobrazu

Loftis, Larry

65. pole, 2018

zobrazit info o knizeLeonardo da Vinci

Isaacson, Walter

Práh, 2018

zobrazit info o knizeExtáze
Román o Almě Mahlerové

Sharrattová, Mary

Jota, 2018

zobrazit info o knizeHipík

Coelho, Paulo

Argo, 2018

zobrazit info o knizeTajný deník čínské císařovny (audiokniha)

Fabricius, Johan

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizeOddanost

Smith, Patti

Dokořán, 2018

Napsat komentář