Český thriller z prostředí ukrajinské mafie

Lovci-lebek
Známá autorka knih z afrického prostředí se tentokrát pustila do příběhu ryze českého. V jeho hlavních rolích jsou policisté speciálního útvaru a ukrajinská mafie, která se nerozpakuje odstranit z cesty každého, kdo jí překáží…

S Hanou Hindrákovou (*1982) jsme si o její nové knize povídali v našem rozhovoru. Prozradila, že námět pro román Lovci lebek dodal plzeňský policista Jiří Johánek a že ve spolupráci s ním celá kniha i vznikla. Záměrem bylo představení práce speciální pátrací policejní jednotky, kterou pro její činnost, vyhledávání zločinců, přezdívají „lovci lebek“.

Četla jsem všechny africké romány Hany Hindrákové (Děti nikoho, Karibu Keňa, Dobrovolnice, Očarovaná), a proto jsem byla zvědavá na její vykročení mimo černý kontinent.

V první řadě čtenáře zaujme vcelku pěkná obálka, která odpovídá názvu a jen povzbudí zájem o obsah. Ten začíná velmi slibným prologem, v němž dva policisté pronásledují vozidlo, z něhož se však po zastavení ozve střelba. Nevinná policejní kontrola končí smrtí Lukáše Ause, který po sobě zanechává těhotnou ženu. Jeho kolega a kamarád Jaroslav Jelínek se rozhodne pomstít.

Bohužel ani desetileté vězení ukrajinského střelce není dle Jaroslava dostatečným trestem za zmařený život a touha po pomstě mu zcela zaslepuje srdce. Svoji bezmoc utápí v alkoholu, a to není zrovna dobrý rádce.

Po pochybeních v práci mu hrozí propuštění a manželka vyhrožuje rozvodem. Naštěstí mu kolega Hynek podá záchranný kruh – možnost nastoupit ke speciální jednotce „lovců lebek“. Zvládne však Jaroslav zkrotit svoji touhu po odplatě a alkoholu tak, aby byl schopen plnit své povinnosti?

Musím říct, že po slibném prologu následovalo hodně jakoby roztříštěných příhod, až jsem se bála, že na napětí a nějaké vyústění příběhu nedojde. V krátkých, od sebe docela striktně oddělených akcích speciální jednotky, se mi docela obtížně vnímala kontinuita děje. Jediným pojítkem totiž byl hlavní hrdina. Ke konci však nastal radikální přerod a jednotlivé předchozí střípky skládačky do sebe začaly konečně zapadat. Veškeré napětí, překvapivé zvraty a akce se tak koncentrovaly do samotného závěru, který věru není romantický tak, jak nám potvrdila Hana Hindráková v našem rozhovoru, ale jak se patří překvapivý.

Přiznávám, že jsem byla většinu času docela na rozpacích a nechápal jsem, co vedlo k označení knihy za „český thriller“. Nicméně po dočtení a malém vysvětlení od královny islandské krimi Yrsy Sigurðardóttir na veletrhu Svět knihy, musím přiznat, že román Lovci lebek opravdu je thrillerem. Yrsa totiž charakterizovala „thriller“ jako příběh, v němž napětí a akce postupně přibývá, aby gradovaly v samém závěru. Na rozdíl od detektivky, v níž veškerá akce proběhne na začátku a zbytek knihy už je pouhým rozkrýváním a odhalováním pachatele. Hana Hindráková a Jiří Johánek se svojí knihou přesně zapadají do takto vymezené „škatulky“ – jejich dílo rozhodně není žádnou detektivkou.

Teprve po dočtení celého příběhu Jaroslava Jelínka jsem si uvědomila, že nebyl napsán proto, aby mi ozřejmil fungování ukrajinské mafie na našem území a ani proto, abych nahlédla pod pokličku dění u speciální jednotky, přestože oboje umožňuje, ale věřím, že jej autoři poslali do světa hlavně proto, abychom pochopili duši člověka naplněnou myšlenkou na pomstu. Že msta může být jak motorem, tak jedem, který otráví nejen duši toho, který ji chová, ale také jeho vztahy. Jaroslav přichází o ženu, děti, kamarády, a když si své jednání uvědomí, je už bohužel na záchranu pozdě. A tak ve svém zoufalství vrší další chyby a omyly, jakoby byl již chycen spirálou, z níž není úniku. Svůj velký podíl na jeho tragédii má alkohol, který mu sice dává na chvilku zapomenout na problémy, ale vzápětí nové nepříjemnosti přináší.

A tak jen tiše doufám, že při výkonu své práce bude umírat co nejméně policistů, aby se nemuseli i ve skutečném světě odvíjet tak děsivé příběhy, jak nastiňují tím svým Hana Hindráková a Jiří Johánek.

Knihu Lovci lebek vydalo nakladatelství Cosmopolis a já bych ji doporučila všem, kdo mají rádi stručné příběhy s poselstvím a kupou napětí v závěru.

——————————–

Můžete si přečíst i naši reportáž ze křtu knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovci lebek
Český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky

Hindráková, Hana – Johánek, Jiří

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář