Věříte na kouzla? Věřte!

Ocarovaná
V našich zeměpisných šířkách není zrovna moc obvyklé důvěřovat v moc kouzel různých šamanů. Jsou však země, kde se bez kouzel takřka neobejdete. Třeba v Africe…


Toužíte po štěstí? Navštivte šamana! Jste nemocen, vyhledejte jeho pomoc. Chcete někomu ublížit? I to je v moci kouzelníka. Pokud si teď mumláte pod vousy, že primitivní národy se nechají snadno zmanipulovat někým, kdo se tváří, že má moc, pak jste určitě ještě nezavítali do Afriky. Můžete to snadno napravit i bez velkých nákladů – stačí si pořídit kteroukoliv z beletristických knih trutnovské rodačky Hany Hindrákové. Knih, jakými jsou Děti nikoho, Karibu Keňa a Dobrovolnice. Jejímu vyprávění o Keni totiž můžete věřit – sama tuto zemi již několikrát navštívila a dokonce se snaží jejím obyvatelům pomáhat prostřednictvím své nadace Fair. O tom jsme si povídali i v našem rozhovoru.

Koncem února jí v nakladatelství Alpress vyšla novinka s názvem Očarovaná. Něco málo nám o ní prozradila již sama autorka, tak jsem byla zvědavá, jak se jí povedlo smíchat africké reálie, českou mentalitu, čarování a alkoholismus.

Za sebe musím říct, že Očarovaná předčila moje očekávání. Obsahovala napětí, lásku, tajemství i záhady, ale zároveň se v ní autorka dívala do nitra svých hrdinů a odhalovala příčiny jejich chování. Takže by se dalo říct, že jde tak trochu o detektivní romanci s psychologickým podtextem. Přítomnost kouzel afrických šamanů zase navozuje místy až pohádkový dojem, ale jsem si jistá, že domorodci by v tom žádnou pohádku neviděli.

Hlavní hrdinkou příběhu je Sandra Křížková. Neprožila si zrovna pohodové dospívání, protože po tragické smrti maminky přihlížela tomu, jak se její otec upíjí k smrti. Nerozuměla si ani se svojí starší sestrou Kateřinou, která se stala spisovatelkou. Jenže když si zbyly samy dvě a Katy hledající inspiraci na nový román zmizela kdesi v Africe, pocítila Sandra, že má povinnost svoji sestru najít. Ať již živou nebo mrtvou. Cestuje tedy v jejích stopách do městečka Kendu Bay na břehu Viktoriina jezera a pouští se tak do velice nebezpečného pátrání, při němž na konec i jí půjde o život.

Celý román se čte velice rychle. Kapitoly jsou většinou krátké a jejich nadpisy jim dodávají charakter deníku. Děj má rychlý spád a v podstatě jsem nenašla hluché místo, u kterého bych se nudila. Přestože disponuje neuvěřitelnými zvraty (zejména díky pohádkové moci domorodých kouzelníků), působí román Hany Hindrákové věrohodně. Tedy alespoň pro toho, kdo věřit chce.

Myslím, že snáze kouzlu knihy Očarovaná podlehnou ženy než pragmatičtí muži, ale to určitě není na závadu. Román se snadno vejde do kabelky a může se proto stát cestovním průvodcem vhodným k odpoutání od stresových okamžiků běžného dne. Bohužel, vzhledem k jeho čtivosti, nevydrží na víc dní.

Pokud se chcete v pošmourných zimních dnech trošku ohřát, pak se určitě vypravte s Hanou Hindrákovou a jejím posledním knižním dítětem do Afriky. Nejen, že opět nahlédnete do exotického světa, ale zároveň si možná odpovíte spolu s hlavními hrdiny na otázku, co je vlastně pro spokojený život opravdu důležité.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOčarovaná

Hindráková, Hana

Alpress, 2015

Napsat komentář