Memoár Patti Smith

PerexJustKids
Cesty ke slávě nebývají vždy jednoduché. O svých začátcích a životě s fotografem Robertem Mapplethorpem píše v knize Just Kids významná americká zpěvačka Patti Smith.

V roce 1967 opustila jedenadvacetiletá Patti Smith domov a odjela do New Yorku, aby se stala umělkyní nebo aspoň milenkou umělce. Podařilo se jí obojí, i když cesta ke slávě rockové zpěvačky byla dlouhá a trnitá. Umělec, který se stal mužem jejího života, se jmenoval Robert Mapplethorpe, byl talentovaným výtvarníkem a fotografem. Vzpomínky Patti Smith začínají v době, kdy zdaleka nebyli slavnými osobnostmi, ale „jenom dětmi“, pro které však umění bylo vším. Robert Mapplethorpe zemřel v roce 1989 na AIDS a Patti Smith mu krátce předtím slíbila, že napíše o jejich intenzivním a komplikovaném životě knihu. Výsledek patří k tomu nejlepšímu, co kdy v oblasti rockových memoárů vzniklo.

Autobiografická kniha Just Kids poprvé vyšla v lednu 2010, naše vydání zahrnuje i autorčiny úpravy z roku 2011.

Just Kids

Jsou to jen děti (Druhé, doplněné vydání)

Autorka: Patti Smith
Překlad: Jaroslav Riedel

Počet stran: 288
Formát: 155 x 235 mm
Vazba: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7363-547-3
Doporučená cena: 350 Kč

Kniha Just Kids  byla  vydána  22. října 2013 v nakladatelství Dokořán.

Na ukázku z knihy se můžete těšit již zítra.

 

O autorce

Patti Smith (* 1946) je americká zpěvačka, básnířka a výtvarnice. Má za sebou několik výstav kreseb, fotografií a instalací, několik knih (např. Witt, Babel, Woolgathering, The Coral Sea, Auguries of Innocence), ale proslavila se ve sféře, kde původně žádné ambice neměla – jako rocková zpěvačka. Její první album Horses (1975) nepochybně patří k milníkům rockové historie. Následovaly desky Radio Ethiopia, Easter a Wave. V březnu 1980 se jejím manželem stal Fred „Sonic“ Smith, bývalý člen skupiny MC5. Pro oba to znamenalo dlouhé přerušení hudební kariéry: vůbec nekoncertovali, společně vydali jen jedno album (Dream of Life, 1988). Žili v ústraní, narodili se jim syn Jackson (1982) a dcera Jesse (1987). V listopadu 1994 Fred Smith zemřel. Roku 1995 začala Patti Smith opět vystupovat (turné zahrnulo v létě 1996 i Prahu, později se na pražská pódia ještě třikrát vrátila). Od roku 1996 vydala desky Gone Again, Peace and Noise, Gung Ho, Trampin? a Twelve, kompilace Land a Outside Society. Dvojalbum The Coral Sea obsahovalo recitaci dlouhé básně, kterou věnovala Robertu Mapplethorpovi.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Dokořán

Patti Smith napsala také vzpomínkovou knihu Sbírání vlny, o níž jsme vás informovali a z níž jsme vám přinesli ukázku.


Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10 výročí svého založení! Vydali již přes 500 knižních titulů a původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se podařilo naplnit. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze stále stručně vyjádřit heslem: OTEVŘENO NOVÝM MYŠLENKÁM.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJust Kids
Jsou to jen děti. Druhé, doplněné vydání.

Smith, Patti

Dokořán, 2013

Napsat komentář