Hity Velkého knižního čtvrtku – podzim 2018 II.

Velky knizni ctvrtek
V říjnu proběhla čtenářské obci již dobře známá akce Velký knižní čtvrtek. Patnáct hitů podzimní sezony se v jeden den objevilo na pultech knihkupectví. Pojďme si představit dalších pět titulů napříč žánry vydaných čtyřmi různými nakladateli.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě. Nedávno jsme vám představili prvních šest titulů. A pokud patříte mezi příznivce audioknih, určitě se podívejte na Velký audioknižní čtvrtek (první a druhý článek)

——————–

Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – KolumbusKvěty poezieModerní světová prózaJednorožecIkarosLidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Rok 1938 se řadí k přelomovým osmičkovým rokům v československé historii. Mnichovská dohoda předznamenala zánik první Československé republiky a právě tomuto období se ve své monografii věnuje Milan Jenčík – předkládá čtenáři nový pohled na tento dramatický rok.

Bohatě ilustrovaná kniha založená na mnohaletém archivním i terénním výzkumu přináší objevný popis bouřlivého roku 1938. Velké události se v ní prolínají s rozborem činnosti jednotek Stráže obrany státu v exponovaných pohraničních oblastech západních Čech. Autor se ovšem nově dívá i na související poválečné dozvuky: působení německých záškodnických organizací, útěk banderovců přes západní Čechy či transfer německého obyvatelstva. Tato přelomová práce by neměla chybět v knihovně žádného zájemce o dramatické období, během něhož se před 80 lety rozhodovalo o dalším vývoji naší země i celé Evropy.

Ukázka z knihy

Mnichovské dny patří k nejtragičtějším okamžikům naší novodobé historie. Republika založená v roce 1918 s entuziasmem vyjadřujícím více než stoleté snahy o národní emancipaci se ocitla v krizi, jejíž kořeny tkvěly jednak v historických souvislostech z dávné minulosti, jednak byly zakomponovány do samých základů meziválečného státu. Především se ukázalo, že Československo je značně heterogenním celkem, nikoli národním státním útvarem, jak by se samo chtělo vidět. Ačkoli byly nepochybné jeho demokratické instituce a právní rámec, nevyřešené vztahy s početnou německou menšinou představovaly zátěž, která se mohla projevit při jakékoli změně mezinárodních vztahů či vnitropolitické situace.

Zdivočelé Sudety

Nový pohled na dramatický rok 1938
Autor: Milan Jenčík

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 165×242 mm
ISBN: 978-80-204-4952-8
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Zdivočelé Sudety vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Ing. Milan Jenčík (*1965 v Plzni) absolvoval Vysokou vojenskou leteckou školu SNP v Košicích. Po ukončení činnosti u letectva pracoval 3 roky u Ředitelství obranných příprav v Praze. Nyní je zaměstnán jako úředník Krajského úřadu Plzeňského kraje a působí jako dlouhodobý spolupracovník a příznivec Muzea na demarkační linii v Rokycanech. Napsal několika odborných článků a spoluautor knihy o lehkém opevnění – Plzeňská čára. Dlouhodobě se věnuje především vojenské historii, problematice opevňování a přednáškové činnosti. Na krajském úřadě má kromě jiného na starost koordinaci péče o válečné hroby a pietní místa v kraji. Za tuto činnost obdržel několik našich i cizích státních vyznamenání. Je velkým fandou, příznivcem vojenství a milovníkem přírody, lesa a turismu.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Labyrint je nakladatelství a kulturní revue. Mezi jeho kmenové autory patří např. Petr Sís, Jaroslav Rudiš, Jaromír 99, Lenka Reinerová, Olga Walló, David Böhm a Dr. Racek. Podporuje řadu nezávislých kulturních projektů a spolupořádá mezinárodní komiksový festival KomiksFEST! Kvalitní beletrii, českou i překladovou prózu, knihy o umění, komiksy a knížky pro děti vydává již přes 20 let.

Labyrint-logo web

Edici Raketa doplnil další titul určený všem zvídavým dětem a jejich rodičům. Zatímco minule profesora Astrokocoura uchvátil vesmír, tentokrát se rozhodl se svým týmem prozkoumat taje lidského těla. A vy u toho můžete být díky velkoformátovým ilustracím.

Fascinující putování lidským tělem od hlavy až k patě. Proč mají naše uši tak legrační tvar? K čemu kýcháme? Jak funguje imunitní systém? Na co jen nám kůže a proč máme dva druhy paměti? Lidské tělo je jedna z nejsložitějších věcí v celém vesmíru! Zvídavý profesor Astrokocour a celá jeho parta nás ve výpravné obrazové encyklopedii provedou všemi částmi lidského těla.

Ukázka z knihy

Profesor Astrokocour Krizem krazem lidskym telem

Profesor Astrokocour Krizem krazem lidskym telem 1

Profesor Astrokocour: Křížem krážem lidským tělem

Autor: Dominic Walliman
Přeložil: Richard Podaný
Ilustroval: Ben Newman

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 295×295 mm
ISBN: 978-80-86803-50-0
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Profesor Astrokocour: Křížem krážem lidským tělem vydalo nakladatelství Labyrint, kde naleznete i další ukázky.

O autorovi

Dominic Walliman vystudoval ve Velké Británii fyziku a nyní se věnuje programování kvantových počítačů. Vynikl jako znamenitý popularizátor přírodních věd pro děti a mládež. Jeho zábavné populárně naučné příspěvky můžete najít na YouTube, kde má vlastní kanál Domain of science. První Astrokocourovi dobrodružství má podtitul Hranice vesmíru.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

portal

Pokud si rádi přečtete o životech zajímavých osobností, tak je tento titul pro vás tím pravým. Profesor a psychiatr v jedné osobě tu popisuje svůj osobní a profesní život, mezilidské vztahy a důležitá setkání. Nevynechává ani životní krizové momenty, jakým je například rozpad manželství.

Irvin D. Yalom celý svůj profesní život strávil zkoumáním života druhých lidí. Ve svých vzpomínkách obrací své terapeutické oko na sebe samého. Svůj příběh začíná jednou noční můrou: Je mu dvanáct a jede na kole podél domu, kde bydlí dívka s výrazným akné. Tak jako každé ráno na ni ve snaze se s ní skamarádit volá: „Ahoj, Vosypko!“ Ale dívčin otec mu ve snu vysvětluje, že tenhle pozdrav dívku zraňuje. V Yalomovi se tehdy zrodila empatie.
Tato kniha není pouhým popisem jednoho života. Yalom se v ní vrací ke svým klientům a ke knihám, které napsal. Důležité jsou ale hlavně vztahy, které prožil a prožívá. Mluví v ní o své ženě, s níž se seznámil díky tomu, že ho jeho kamarád vtáhl do okna domu, kde se konala party její rodiny, a s níž žije více než 65 let. Vrací se k různým cestám, které se svou ženou uskutečnil, ať už to byly líbánky, na kterých si půjčili starou Vespu a projeli Francii, nebo cesta na Bali, kterou oslavili, že jejich nejmladší dítě odešlo z domu. Reflektuje svůj život i svou práci, smutně mluví o rozpadu manželství svých dětí a o tom, jak s Marylin budovali svůj vztah a překonali různé krizové momenty. Jeho kniha je také vzpomínkami oboru. Zmiňuje v ní řadu významných psychologů, s nimiž se setkal a spolupracoval, a také své kolegy, od nichž se i dnes učí novým přístupům. Se čtenářem se loučí jako starý muž, který bere občasné výpadky paměti jako jistou výhodu. Knihy, na které pozapomněl, si může přečíst znovu.

Ukázka z knihy

Moje první praktikum z psychiatrie se odehrálo na jaře roku 1955, ve třetím ročníku lékařské fakulty, a konalo se na ambulantním
oddělení Bostonské městské nemocnice. Každý medik měl za úkol přijímat pacienta jednou týdně po tři měsíce, a každý jsme museli prezentovat pacienta na oficiální případové konferenci, kam chodili ostatní stážisté a tucet členů fakultního sboru, z nichž mnozí byli zasloužilí členové Bostonské psychoanalytické společnosti a naháněli strach. Chodil jsem na prezentace jiných studentů a ošíval jsem se při brutálních reakcích profesorů, kteří se předháněli, aby předvedli svou odbornost a erudici, a to bez špetky ohledů nebo empatie. (str. 87)

Přečtěte si další ukázky.

Stávám se sám sebou

Vzpomínky terapeuta
Autor: Irvin Yalom
Přeložila: Linda Bartošová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1382-6
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Stávám se sám sebou vydalo nakladatelství Portál.

O autorovi

Irvin D. Yalom je emeritním profesorem psychiatrie na Stanfordově univerzitě. Je představitelem tzv. existenciální psychoterapie a vedle knih o psychologii napsal i řadu beletristických bestsellerů. V Portále vyšly jeho knihy Lži na pohovce, Existenciální psychoterapie, Pohled do slunce, Když Nietzsche plakal, Máma a smysl života, Chvála psychoterapie, Láska a její kat, Každý den o trochu blíž, Léčba Schopenhauerem, Problém Spinoza a Hovory k sobě. V časopise Psychologie dnes vyšla jeho povídka Volám policii.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Nakladatelství Druhé město vydává knihy od začátku roku 2006. Jeho majitelem je Martin Reiner (dříve Pluháček), nakladatelství sídlí v Brně. Druhé město nahradilo na vydavatelském trhu zaniklý Petrov. Petrovu, který působil na české scéně patnáct let a postupně se stal jedním z nejvýznamnějších českých nakladatelství, se  Druhé město podobá ediční skladbou, orientovanou na původní českou tvorbu. Liší se především rozsahem produkce,  a také tím, že se bude soustřeďuje výhradně na vydávání knih a nevěnuje se žádným vedlejším kulturním aktivitám.

druhe-mesto

Ondřej Hübl si jako téma svého literárního debutu zvolil nekorektní povídky, ve kterých kombinuje drsnost, originální smysl pro humor i napětí. Navíc každý z hrdinů není „černobílý“ a dostávají se do neočekávaných situacích.

Operní pěvec a režisér Líbezný se stane aktérem mezinárodního byznysu a politiky. Na Nuselském mostě však spěje k činu, který má ukončit jeho trápení. Jedenáctiletý Afričan Odongo, jehož adoptovali na dálku bezdětní manželé Peter a Nikol, stojí tváří v tvář střelné zbrani v očekávání konce svého života. Všichni se stali kolečky ve špinavé hře, narýsované ve vysokých patrech bruselské byrokracie. Režisér Dejvického divadla Krobot se pod tíhou nedostatku financí uchýlí s celým souborem k pokoutnímu prodeji kuchyňského nádobí ve stylu „šmejdů“. Ne že by si za to on, Odongo, Peter či Nikol, stejně jako pěvec Líbezný nemohli sami… Všechny Hüblovy povídky mají dvojznačné hrdiny, napůl záporné, napůl kladné, a vždy nepříjemně a dotěrně blízké. Je to zneklidňující, drsné i zábavné čtení, protože Hübl disponuje originálním smyslem pro humor i nakažlivou chutí vymýšlet neotřelé situace a spojení.

Ukázka z knihy

Seděli u krbu v hájence. Na zdech visely dědovy trofeje, staréněmecké olejomalby – převážně zátiší s ulovenou zvěří, na římse krbu mezi sebou sváděly fantastické souboje vycpané šelmy a šelmičky, u stropu strašil jeden velký divoký kocour a Josef vzpomínal, jak se ho jako malý hrozně bál. Dřevo praskalo a uvolňovalo ze sebe nastřádanou sluneční energii, starou sto let. Ve skříni stály vyrovnané pušky a vypadalo to, že za chvíli přijde z lesa i děda, zuje si boty a posadí se k nim. (str. 225)

Hod mrtvou labutí

Autor: Ondřej Hübl

Počet stran: 268
Vazba: vázaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-7227-409-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Hod mrtvou labutí vydalo nakladatelství Druhé město, kde naleznete i další ukázku.

O autorovi

Ondrej HublOndřej Hübl (* 1976) český textař, scenárista a kreativec. Je autorem a spoluautorem mnoha úspěšných reklamních kampaní, mezi nimi i několikaleté série s Ivanem Trojanem. Podle povídky Divotvorné hrnce, která je součástí této sbírky, napsal s režisérem Miroslavem Krobotem televizní seriál Zkáza Dejvického divadla.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Druhé město

————————————————

Aristokratka Marie se už počtvrté vrací na scénu a opět na ni čekají nejrůznější peripetie. Zatímco se musí popasovat se žádostí o ruku, na zámku Kostka se usadí osoby nekalých úmyslů. Jak se celá situace vyvine?

Po tragické smrti princezny Diany se ruší repríza rozverné historické revue s Helenkou Vondráčkovou a Heinrichem Himmlerem a na Kostce je vyhlášen smutek. V zámecké kapli vzniká pietní místo s kondolenční knihou a z oken visí černé prapory. Aristokratka Marie využívá příležitosti a odjíždí na hájovnu za Maxem, který ji žádá o ruku. Není ovšem jasné, jestli nejedná v pominutí smyslů. Následuje hororová cesta nočním lesem do nemocnice, kde se Max ocitne na jednotce intenzivní péče a vyděšená Marie přespí na interním oddělení. Neklidnou noc ovšem zažívá i truchlící Kostka. Na zámek dorazí několik osob, které rozpoutají vlnu zločinnosti. Podaří se Marii celou tu zašmodrchanou situaci rozplést? Navzdory názvu se čtenář v knize nedočká násilí ani krvavých scén, natož vraždy. Jediným utrpením jsou skřípnuté ploténky a ulámané umělé nehty. Tento titul je již čtvrtým ze série mimořádně úspěšných humoristických románů o „poslední aristokratce“.

Ukázka z knihy

Před zámkem stála tři policejní auta, velké červené vozidlo s bílým nápisem HASIČI a sanitka, z níž dva muži právě vytahovali pojízdná nosítka. Trochu mě uklidnilo, že nevidím pohřební auto a z Kostky nešlehají plameny.
Vzápětí ke mně přišel policista s oznámením, že zámek je zavřený kvůli vyšetřování několika trestných činů. Zeptala jsem se jakých. Odpověděl, že mi po tom nic není, ale pokud jsem novinářka, můžu prý klidně napsat, že je to šmodrchanice, ve které se nevyzná ani prase.
Následně mě vyzval k odchodu a upozornil mě na rozbité přední světlo. Řekla jsem mu, že jsem Marie Kostková z Kostky, bydlím tady a potřebuju jít okamžitě na záchod.
Policista to oznámil do vysílačky, z níž se ozvalo: „Je sjetá, opilá, divně oblečená, nebo vypadá jak strašidlo?“

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka

Autor: Evžen Boček

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×196 mm
ISBN: 978-80-7227-410-9
Doporučená cena: 259 Kč

 

 

Knihu Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka vydalo nakladatelství Druhé město, kde najdete i další ukázku z knihy.

O autorovi

evzen-bocekEvžen Boček, narozen 6. října 1966 v Kyjově, okres Hodonín. Křest: 29. října 1966 ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kyjově (křtil P. Jan Přikryl – kooperátor, kmotra Františka Vašíková, křestní patron sv. Martin z Tours). Vzdělání: malotřídka Kyjov-Boršov (učitelky Marcela Petříková a Eva Veselská, katolický katechismus – katecheta P. Josef Borovička); ZŠ Komenského Kyjov (třídní učitelka Drahomíra Něničková); gymnázium Kyjov (třídní profesorka Michaela Trubačíková); UJEP, posléze Masarykova univerzita v Brně (vedoucí kruhu PhDr. Jiří Goněc), vojenská katedra (velitel čety pplk. Jan Koukal). Po ukončení studia učil na ZŠ Červené Domky v Hodoníně (ředitel PaedDr. Jaroslav Šána). Nyní je zaměstnán v Národním památkovém ústavu jako kastelán na Státním zámku Milotice. Pod pseudonymem Jan Bittner vydal Deník kastelána (2000, 2008), pod svým jménem román Poslední aristokratka (2012), který získal Cenu Miloslava Švandrlíka za nejlepší humoristickou knihu roku 2012. Následovala Aristokratka ve varu a Aristokratka na koni.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Druhé město

————————————————

Nakladatelství Práh bylo založeno roku 1991. Dosud vydalo přes 350 titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

prah

Hlavní hrdinka se těší na zimní prázdniny, ale její plány překazí podivné bytosti, které napadly obyvatele Islandu. Zatímco vraždící monstra okupují ostrov, Bergljót se snaží se svým otcem najít zbytek rodiny.

Ve škole začínají zimní prázdniny a patnáctiletá Bergljót už se nemůže dočkat volna stráveného s nejlepšími kamarádkami. Čáru přes rozpočet jí ale udělají děsivé události, které navždy změní životy obyvatel Islandu – zemi napadnou podivné bytosti z neznámých končin a všude, kam zavítají, po sobě nechávají kaluže krve.
Zbývají poslední skupinky přeživších, roztroušené všude možně po ostrově. Bergljót a její tatínek nacházejí útočiště na Vestmanských ostrovech, maminka a mladší bratr zmizeli beze stopy.
Bude rodina ještě někdy pohromadě? A podaří se zastavit vraždící monstra?

Ukázka z knihy

Bergljót ještě spala – Bragi koneckonců někde zaslechl, že dospívající potřebují spát hrozně moc. U stolu naproti Bragimu seděl tatínek a vrtal se v malém přenosném rádiu, které zpravidla stávalo na okně. Tatínek měl pod očima tmavé kruhy. Bragimu se v žaludku rozhostil nepříjemný pocit. Tatínek si zjevně ještě nepřestal dělat starosti. Ty si ovšem dělal často, a to kvůli všemu strašnému, co by se v kterýkoli okamžik mohlo teoreticky přihodit.

Krvavá zima

Autorka: Hildur Knútsdóttir
Přeložila: Martina Kašparová

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7252-763-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Krvavá zima vydalo nakladatelství Práh.

O autorce

Hildur Knútsdóttir (nar. 1984) je islandská autorka píšící pro děti a mládež i dospělé. První román Sláttur (Tlukot srdce) napsala v roce 2011, mnohem více ji ovšem proslavila napínavá kniha pro mládež Podzimní prázdniny (Vetrarfrí, 2015) a její pokračování Tuhá zima (Vetrarhörkur, 2016). Obě knihy nyní vycházejí v českém překladu v jediném svazku s názvem Krvavá zima. Za Podzimní prázdniny získala Hildur Knútsdóttir Islandskou literární cenu a ocenění Fjöruverðlaunin, udělované literárním dílům psaným ženami.

Zdroj informací: nakladatelství Práh

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZdivočelé Sudety
Nový pohled na dramatický rok 1938

Jenčík, Milan

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeProfesor Astrokocour: Křížem krážem lidským tělem

Walliman, Dominic

Labyrint, 2018

zobrazit info o knizeStávám se sám sebou
Vzpomínky terapeuta

Yalom, Irvin D.

Portál, 2018

zobrazit info o knizeHod mrtvou labutí

Hübl, Ondřej

Druhé město, 2018

zobrazit info o knizeAristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka

Boček, Evžen

Druhé město, 2018

zobrazit info o knizeKrvavá zima
Boj o přežití v magických kulisách Islandu

Knútsdóttir, Hildur

Práh, 2018

Napsat komentář