Hity Velkého audioknižního čtvrtku – podzim 2018 II.

Velky audioknizni ctvrtek
Ve čtvrtek 1. listopadu se na pultech knihkupectví objevilo jedenáct hitů podzimní audioknižní sezony. Akce navazuje na Velký knižní čtvrtek a my si teď představíme zbylých pět audioknih nejrůznějších žánrů.

Velky audioknizni ctvrtek 1Audioknihy si získávají stále více příznivců – a není divu. K jejich čtení není třeba mít otevřené oči, volné ruce k obracení stránek ani dostatek času a klidu nebo optimální světelné podmínky. Stačí jen poslouchat. Výběr z vydatné podzimní nadílky audioknih usnadní již počtvrté Velký audioknižní čtvrtekTen navazuje na knižní akci Velký knižní čtvrtek a 1. listopadu představuje výběr jedenácti nových audioknih pro letošní podzim. Podívejte se na první várku audioknih.

Cenami (např. Magnesia litera – Kniha roku 2017 či Studentská cena Česká kniha) ověnčený román se kromě sedmnácti překladů dočkal i své audioknižní podoby. Hlavní hrdina Nami se vydává na životní pouť, aby našel svůj vlastní hlas. Podaří se mu to? A jakou roli sehraje vysychající jezero?

Příběh chlapce, který se odhodlal potopit až na samé dno.
Rybářská vesnice někde na špinavém konci světa je místem, kde skomírají staré mýty a rodí se nové. Skrz hrubý nátěr socialistických pořádků stále ještě prosvítá bledá postava Ducha jezera, který vyhlíží další oběti. Kam zmizela Namiho matka? A co se stalo s otcem? Zůstala jen bába s dědkem a neznámý, nepřátelský svět za vyprahlým obzorem. A právě jemu se musí Nami vydat všanc, aby dospěl, aby pochopil, aby našel svůj vlastní hlas. Příběh hrdiny – chlapce, který musel ztratit úplně všechno, aby nalezl sám sebe. Příběh poničené krajiny, poraněných lidí a jezera plného jedů, na jehož dně se však přesto může skrývat naděje.

Jezero (audiokniha)

Autorka: Bianca Bellová
Interpretka: Lucie Žáčková

Vazba: CD
ISBN: 8594072273216
Doporučená cena: 299 Kč

 

Audioknihu Jezero vydalo nakladatelství Tympanum.

O autorce

Bianca Bellová (1970) je česká spisovatelka, překladatelka a tlumočnice s bulharskými předky. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, přispívala do několika časopisů, pracovala v nadnárodních společnostech. Po prvotině  Sentimentální román  (2009) vydala knihy  Mrtvý muž (2011) a  Celý den se nic nestane (2013). Její novela Jezero zvítězila v kategorii „Kniha roku“ v prestižní soutěži Magnesia Litera 2017, získala Cenu Evropské unie za literaturu a Studentskou cenu Česká kniha. Manželem Biancy Bellové je Adrian T. Bell, zpěvák kapely The Prostitutes.

O interpretce

Lucie Žáčková (1978) už za studií na Janáčkově konzervatoři v Ostravě hostovala v Divadle Petra Bezruče, kde v roce 2000 získala i své první divadelní angažmá.  Za roli Nastasji Filipovny v Dostojevského Idiotovi byla nominovaná na cenu Alfréda Radoka. V roce 2004 jí byla udělena Cena Thálie pro mladého činoherce a v témže roce získala Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku. V roce 2005 přestoupila do Komorní scény Aréna a o rok později nastoupila do angažmá v Národním divadle v Praze, kde za deset let nazkoušela na 40 rolí. Souběžně s působením v Národním divadle nastudovala v Činoherním klubu v Praze inscenaci Tramvaj do stanice touha a za roli Blanche byla nominovaná na cenu Thálie, cenu Alfréda Radoka a Cenu divadelní kritiky. V roce 2016 získala Českého lva za roli ve filmu Kobry a užovky.

Zdroj informací: nakladatelství Tympanum

————————————————

Vydejte se do Země Nezemě, domova Petra Pana, kluků Ztraceňáků, Zvonilky a dalších víl a v neposlední řadě kapitána Hooka a pirátů. Jaká dobrodružství čekají na Wendy, Johna a Míšu? A vrátí se z kouzelného světa domů k rodičům? Nebo si vyberou stejně jako jejich nový kamarád nikdy nedospět a zůstat dětmi?

Kouzelný příběh o chlapci, který se nikdy nestal dospělým.
Všechny děti až na jedinou výjimku vyrostou. Tou výjimkou je Petr Pan. Tenhle kouzelný malý vejtaha, který se rozhodl, že se z něj nikdy nestane nudný dospělák, žije na jednom ostrově v tajemné Zemi Nezemi. A nežije tu sám! Kromě dalších kluků Ztraceňáků jsou tu víly, ale taky krvežízniví piráti s kapitánem Hákem v čele. Co se ale stane, když Petr Pan do Země Nezemě přivede tři docela obyčejné londýnské děti? Jaká dobrodružství čekají na malou Wendy, Johna a Míšu, když jednou v noci nepozorovaně uletí rodičům otevřeným oknem? Audioknižní dramatizace klasického příběhu o nesmrtelné dětské duši, která dřímá v každém z nás, a o touhách, prodlévajících kdesi na vzdáleném ostrově věčného úsvitu. Věříte na víly?

Petr Pan (audiokniha)

Autor: James Barrie
Přeložili: Jana Hejná, Petr Hejný
Interpreti: Lukáš Hlavica, Matěj Převrátil, Viktorie Hrachovcová a další 

Vazba: CD
ISBN: 8594072273957
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Petr Pan vydalo nakladatelství Tympanum.

O autorovi

Sir James Matthew Barrie  byl skotský novinář, spisovatel a dramatik. Narodil se v městečku Kirriemuir v chudé tkalcovské rodině, kde vyrůstal spolu s devíti sourozenci. Studoval na Edinburské univerzitě, kde se spolužáky Arthurem Conanem Doylem a Robertem Louisem Stevensonem vydával vysokoškolský časopis. Po dokončení studia pracoval jako divadelní kritika novinář nejprve v Nottinghamu a později v Londýně. Petr Pan vznikl původně jako divadelní hra nazvaná Petr Pan aneb o chlapci, který nechtěl vyrůst, jež byla poprvé uvedena roku 1904 v Londýně. Po mnoha úspěšných představeních dal J. M. Barrie v roce 1911 své divadelní hře knižní podobu pod názvem Petr a Wendy. O rok později odhalili v londýnském Kensingtonském parku Petru Panovi sochu. V roce 1913 byl J. M. Barrie povýšen do šlechtického stavu a v roce 1922 obdržel Řád za zásluhy. Před svou smrtí věnoval veškerá práva na díla o Petru Panovi londýnské dětské nemocnici v Great Ormond Street, která je užívá dodnes.

Zdroj informací: nakladatelství Tympanum

————————————————

Talentovaný dětský herec Tomáš Holý zazářil v mnoha filmových rolích. Jeho životní pouť ukončila tragická autonehoda, při které přišel v jednadvaceti letech o život. Nyní máte šanci na něj zavzpomínat a připomenout si jeho krátký, byť plodný život.

První skutečný životopis Tomáše Holého.
Tato knížka se snaží stručně zrekonstruovat skutečný příběh života Tomáše Holého, nahlížený různými blízkými lidmi ze všech zásadních období jeho života z rozdílných úhlů. Obsahuje jen ověřená fakta, nikoli pouze zábavné historky, které se mohly odehrát i jinak. Neuvádí samozřejmě ani věci intimní a snaží se, aby Tomášův život nevyzněl jako jedna velká jízda (což zcela určitě nebyl), ale zároveň některé typické příhody a detaily zmiňuje právě proto, aby tento srdečný, upřímný a otevřený kluk a mladý muž byl v této knize skutečným člověkem a Tomášem, nikoliv slavnou hvězdou či neskutečným svatým.

Jmenuju se Tomáš (audiokniha)

Autor: Ota Kars
Interpret: Aleš Háma

Vazba: CD
ISBN: 8594159391055
Doporučená cena: 319 Kč

 

Audioknihu Jmenuju se Tomáš vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Ota Kars se narodil v Praze, kde dosud žije a tvoří. Mezi jeho díla patří např. básnické sbírky Bezecesta, Spalte tuto knihu či Na volantu BMW.

O interpretovi

Aleš Háma je rodák z Karlových Varů. Vystudoval pražskou konzervatoř, první angažmá absolvoval v roce 1993 na Kladně, poté dva roky pobýval v kalifornském Palo Alto, kde si vyzkoušel nejrůznější profese a poznal, že česká kotlina není pupík světa. Koncem 90. let založil hudební skupinu Hamleti, s níž hraje dodnes, začal působit na rádiu Frekvence 1 a posléze i vystupovat v mnoha muzikálech a filmech. Moderování si vyzkoušel nejdřív ve Snídani s Novou, v současné době je moderátorskou hvězdou první velikosti a uvádí jak nejrůznější televizní pořady, tak výjimečné společenské akce. S oblibou rybaří, vaří a chalupaří a věnuje se rodině.

Zdroj informací: Velký audioknižní čtvrtek

————————————————

Vlastimila Vondrušku zajisté není potřeba představovat. Milovníky historických románů uchvátil svými rozsáhlými ságami Husitská epopej a Přemyslovská epopej. Své náměty k historickým detektivkám čerpá v české historii a při psaní Bratrstva křišťálů se inspiroval rudolfínskou Prahou.

Napínavá detektivka pro děti z rudolfinské Prahy.
Dcera dvorního alchymisty z Itálie Fiorella alias učedník Rafael spolu se svými přáteli vyšetřuje případ zmizelých peněz a neznámého mrtvého…

Bratrstvo křišťálu (audiokniha)

Autor: Vlastimil Vondruška
Interpretka: Eva Josífková

Vazba: CD
ISBN: 8590236099821
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Bratrstvo křišťálu vydalo nakladatelství Radioservis.

O autorovi

Vlastimil Vondruška je český historik, publicista a autor historických románů a detektivek. Obdržel několik čtenářských cen. Je to nejpůjčovanější český autor v našich knihovnách v roce 2013. Mezi jeho díla patří např. Ulička hanby, Vzpoura goliardů, Osmanský tábor či  Husitská epopej.

Zdroj informací: Velký audioknižní čtvrtek

————————————————

Zakladatel ateliéru Huť architektury Martin Rajniš, architekt a urbanista, se rozhodl zachytit svou krkolomnou životní cestu. Ve své knize čtenáři odhalil svou duši, své úspěchy i pády. Sledujte proměnu floutka v uznávaného umělce.

Architekt, profesor a autor mnoha odborných publikací M. Rajniš se rozhodl sepsat vzpomínky ze svého života plného cestování, netradičních zvratů, úspěchů i pádů. Jako buřič a provokatér, který si celý život razí svojí cestu, chce čtenáři ukázat, že i člověk, nýmand, kterého málem strčili do pomocné školy, může žít bezvadný život. „Přál bych si, aby se čtenář při mým vyprávění odvázal, začal mluvit slangem a vychutnal si krásně vyslovený český nadávky, který se skví jako pralinka na dortu.“

Pětadvacet tisíc dnů vzpomínek (audiokniha)

Autoři: Martin Rajniš, Magdalena Šebestová
Interpreti: Jiří Lábus, Jaromír Meduna

Vazba: CD
ISBN: 8590236006430
Doporučená cena: 349 Kč

 

Audioknihu Pětadvacet tisíc dnů vzpomínek vydalo nakladatelství Kristián.

O autorovi

Martin Rajniš se narodil v Praze v roce 1944 a vystudoval Fakultu architektury ČVUT. Roku 1986 založil DA studio. Spoluzaložil Českou komoru architektů a několika architektonických kanceláří. Mezi jeho projekty patří např. Rozhledna Bára v Chrudimi, Maják a muzeum Járy Cimrmana v  Tanvaldu či Rozhledna Ester v Jeruzalémě. O jeho osobě pojednává stejnojmenná kniha Martin Rajniš.

O interpretovi

Domácí  herecká  stálice a jeden  z  nejvýraznějších  českých  herců  své  generace Jiří Lábus ztvárnil  mnoho  rolí  v  seriálech  i  filmu,  jmenujme  například  Arabela;  Slunce,  seno,  jahody; Amerika;  Zapomenuté  světlo.  Již  tři  desítky  let  je  hvězdou  divadla  Ypsilon.  Spolu  s  dlouholetým  hereckým  partnerem  Oldřichem  Kaiserem  se  stali  synonymem  osobitého  humoru,  který  si  diváci  oblíbili  prostřednictvím  televizních  pořadů  Možná  přijde  i  kouzelník,  Ruská  ruleta  nebo  Zeměkoule.

Zdroj informací: nakladatelství Tympanum

————————————————

A nezapomeňte si stáhnout ukázky z jednotlivých audioknih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJezero (audiokniha)

Bellová, Bianca

Tympanum, 2018

zobrazit info o knizePetr Pan (audiokniha)

Barrie, James

Tympanum, 2018

zobrazit info o knizeJmenuju se Tomáš (audiokniha)

Kars, Ota

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeBratrstvo křišťálu (audiokniha)

Vondruška, Vlastimil

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizePětadvacet tisíc dnů vzpomínek (audiokniha)

Rajniš, Martin – Šebestová, Magdalena

Kristián, 2018

Napsat komentář