Young adult – knihy plné fantazie

Young Adult
Co si představíte, když se řekne žánr young adult? Jedná se o tituly určené především dospívajícím čtenářům, proto hlavní hrdinové často řeší problémy, které provázejí dospívání Ať už v našem světě, nebo nějakém jiném…

Hlavní hrdinka Selfia přežívá se svou tetou Nin v divočině. Jednoho dne je její teta unesena a Selfia si začne klást otázky. Má s událostmi něco společného kniha, kterou nedokáže přečíst? A jak jí pomůže němý chlapec, kterého zachránila?

Představte si svět, kde je čtení chápáno jako výsada a je povoleno jen hrstce nejmocnějších…
Selfia ovládá umění přežít. Poté, co byl její otec zavražděn, ukrývala se totiž společně se svojí tetou Nin v divočině. Naučila se lovit, stopovat a také krást. Když jednoho dne tetu unesou, zůstane sama a začne si klást otázky. Kdo Nin unesl a proč? Souvisí její zmizení s otcovou vraždou a s tím podivným hranatým předmětem, který teta tak pečlivě schovávala? Kniha, kterou však nedokáže přečíst, a záhadný němý chlapec, kterého zachrání před krutým zacházením, se stanou její nadějí. Klíčem k odhalení tajemství jejího světa – a otcovy tragické smrti…

Ukázka z knihy

U vstupu na náměstí se zastavila a rozhlédla se, aby zjistila, jak to na trhu vypadá, a zapamatovala si šikovné uličky, kterými by se dalo rychle utéct, kdyby bylo potřeba. Obchody po obvodu náměstí se daly snadno identifikovat podle štítů nade dveřmi: sekáček a prase – řezník, kovadlina – kovář, zkřížené sázecí lopaty – pekař. Ale největší davy se rojily kolem shluku stánků uprostřed náměstí. (str. 14)

Další popis světa Čtenářky odhaluje pokračování ukázky.

Čtenářka: Moře inkoustu a zlata

Autor: Traci Chee

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 147×210 mm
ISBN: 978-80-253-3556-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Čtenářka: Moře inkoustu a zlata vydalo nakladatelství Fragment.

O autorce

Traci Chee je naprostý blázen do slov a všeho, co s nimi souvisí: miluje knižní umění a knihy o umění, poezii a papírové skládanky. Studovala literaturu a tvůrčí psaní na kalifornské univerzitě v Santa Cruz a titul Master of Arts získala na státní univerzitě v San Francisku. Traci vyrůstala v malém městečku, kde bylo víc krav než lidí, a dnes se cítí nejlépe v horách, kde křižuje serpentiny a objevuje skrytá horská jezera. Žije v Kalifornii se svým strašně rychlým psem.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Na hlavního hrdinu Adama čeká snad nejhorší den jeho života. Nejenže mu to skřípe ve vztahu, navíc řeší problémy v práci, a aby toho nebylo málo, tak i konflikt s otcem. Než den ale skončí, podaří se Adamovi odhalit své pravé já a přijmout vše tak, jak to je…

Nový dojemně tragikomický příběh od populárního autora Patricka Nesse o odvaze přijmout své pravé já a prožít život naplno.
Adam Thorn právě prožívá nejhorší a nejdivočejší den svého života. Ve vztazích to skřípe, v práci se mu víc než nedaří, a vrcholem všeho je konflikt s otcem. Otec farář, on teenager a gay, který oběma převrátí život vzhůru nohama. Adamův den je plný konfliktů, útěků a vysvětlování. Den plný lásky i zlomených srdcí. Ale možná, opravdu jen možná, i špetky naděje… Prožijte s Adamem naplno jeho bouřlivé vztahy a najděte uvnitř, stejně jako on, sílu objevit pravdu sami o sobě.

Ukázka z knihy

Ty kytky bude Adam muset obstarat sám.
Máma mu řekla, že ona toho má moc, a že je potřebuje už dnes ráno, přesně řečeno hned teď, pokud den neměl skončit totálním fiaskem. A koneckonců Adamova přítomnost na té jeho malé „sešlosti“ s kamarády, která se koná dnes večer, může anebo také nemusí záležet na jeho ochotě/zdaru obstarat květiny a udělat to bez reptání. (str. 11)
Zajímá vás, jak Adamův den pokračoval? Přečtěte si zbytek ukázky.

Nejdelší den Adama T.

Autor: Patrick Ness
Přeložila: Hana Březáková

Počet stran: 250
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-374-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Nejdelší den Adama T. vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

O autorovi

Patrick Ness je americký spisovatel, novinář a lektor, žije v Londýně. Narodil se na armádní základně Fort Belvoir poblíž Alexandrie ve Virginii, kde jeho otec působil jako výcvikový instruktor americké armády. Jeho první povídka vyšla roku 1997 v časopise Genre. V roce 1999 se během práce na svém prvním románu přestěhoval do Londýna. Od té doby vydal celkem čtyři romány: Volání netvora, Něco víc, My ostatní tu prostě žijem, Nejdelší den Adama T. Vyučoval tvůrčí psaní na Oxforské univerzitě a působil jako redaktor v Daily Telegraph, TLS, Sunday Telegraph a Guardian, kam píše recenze dodnes.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Původní Země zanikla a zbytky lidstva hledají novou planetu, kde by se usídlily. Nacházejí terraformovanou planetu připravenou pro lidský život. Postupně vyplouvá na povrch, že se nejedná o neobydlenou planetu. Kdo vyjde ze střetu dvou civilizací vítězně?

Kdo zdědí novou Zemi?
Poslední zbytky lidstva opouštějí umírající Zemi a zoufale hledají nový domov. Vydávají se na cestu podle starých hvězdných map svých předků a nalézají největší poklad minulosti – terraformovanou planetu připravenou pro lidský život.
Ale v tomto novém Edenu není vše úplně v pořádku. Planeta nečeká na lidstvo prázdná a čistá. Její noví vládcové ji z bezpečného přístavu proměnili na nejhorší můru lidstva. Blíží se nevyhnutelný střet dvou civilizací a stejně nevyhnutelný boj o přežití. Osud lidstva je na vážkách. Kdo je skutečným dědicem nové Země?

Ukázka z knihy

Kromě standardního astronomického označení neměl tento svět žádné oficiální jméno, ale mezi členy posádky, těmi nadanými nižší představivostí, se silně prosazoval název Simiana. Ale doktorka Avrana Kernová nedokázala na své dílo myslet jinak než jako na planetu Kernové. Byl to její projekt, její sen, její planeta. První z mnoha, jak předpokládala. (str. 13)

Děti času

Autor: Adrian Tchaikovsky

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 160×212 mm
ISBN: 978-80-755-3482-8
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Děti času vydalo nakladatelství Triton. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Anglický autor fantastiky, vlastním jménem Adrian Czajkowski, se narodil 14. června 1972 ve vesnici Woodhall Spa ležící v hrabství Lincolnshire. Vystudoval zoologii a psychologii na univerzitě v Readingu, aby se z důvodů nejasných dokonce i jemu samotnému následně stal soudním vykonavatelem sloužícím v současnosti v Leedsu, kde také žije s manželkou a synem. Ve volném čase se věnuje hraní RPG her a amatérskému divadlu. Své jméno pro autorské účely pozměnil v obavě před špatnou výslovností, což je v anglo-americké literatuře zcela běžný postup. Po patnácti letech marných pokusů publikovat nakonec oprávněně vzbudil pozornost čtenářů obsáhlou desetisvazkovou sérií Stíny vědoucích. První díl se jmenuje Impérium černé a zlaté (naše recenze) a druhý Pád vážky (naše recenze).

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Kniha Replika nabízí příběhy dvou dívek, které toho na první pohled nemají nic společného, ale zdání klame. Hlavní hrdinky Lyra a Gemma odhalují tajemství, které mění vše, v co doposud věřily. Jak proběhne jejich setkání?

Lyra: Z dálky vypadá institut na soukromém ostrově poblíž Floridy poklidně a skoro krásně. Při bližším pohledu byste však narazili na zavřené dveře a značky upozorňující na biologické nebezpečí. Ve skutečnosti se tam nachází utajované vědecké středisko, v němž žijí tisíce replik, které zde tráví pod vědeckým dohledem celý život. Institut je však nečekaně napaden a dvěma zkoumaným objektům, dívce Lyře – neboli číslu 24 – a chlapci číslo 72, se podaří uniknout. Společně se vydávají do neznámého prostředí venku, kde potkají Gemmu, jež se sama vydala na nebezpečnou cestu. Když se Lyra snaží pochopit, k čemu vlastně Institut sloužil, odkrývá tajemství, která změní život oběma dívkám.
Gemma: Gemma doposud strávila velkou část svého života po nemocnicích. Dřív bývala malou, věčně nemocnou holčičkou. Teď je z ní osamělá dívka, jejíž život ohraničuje domov, škola a její nejlepší kamarádka April. Poté, co ji téměř unese cizí člověk, začne Gemma zkoumat minulost své rodiny. Zjistí, že její otec byl zapojen do výzkumu v záhadném institutu. Aby nalezla odpovědi na své otázky, vydá se na Floridu, kde narazí na dvě repliky, čísla 24 a 72. Když se snaží pochopit, co se dělo v institutu, dozví se o sobě i o své rodině děsivé tajemství, které může zničit vše, co je jí drahé.

Ukázka z knihy

Každý týden bylo Testování soukolí trochu jiné: někdy měly repliky posbírat co nejrychleji malé, kluzkéš pendlíky, nebo měly poskládat 3D skládačku, nebo vybratna papíru vzor, který nepatřil mezi ostatní. Trvalo to celý den. Ženské repliky, všech devět set šedesát, chodily dovnitř po čtyřiceti podle barev. Rosalgin už se vrátila z Krabice a posadila se vedle Lyry. (str. 28)

Replika

Autorka: Lauren Oliverová
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-754-4501-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Replika vydalo nakladatelství CooBoo. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Lauren Oliverová vyrůstala na malém městě, ne nepodobném tomu z její knihy Chvíle před koncem (naše recenze), která se dočkala i filmového zpracování. Pochází z rodiny spisovatelů, a tak jí vždy přišlo normální trápit se nad významy nejrůznějších slov, dlouhé hodiny přemýšlet u počítače a v neposlední řadě číst v každé volné chvilce. Psát začala už jako malá, na univerzitě v Chicagu vystudovala filosofii a anglickou literaturu. Po škole pracovala nějaký čas jako asistentka redaktora. Od roku 2009 se psaní věnuje na plný úvazek. Proslavila ji trilogie Delirium (naše ukázka, naše recenze), dále knihy Panika a Zmizelé dívky.

Zroj informací: Albatros Media

————————————————

Pokud se vám líbil Malý princ, zaujme vás i dnešní kniha. Jedná se o soubor pohádkových povídek, které se staly velmi populární v Japonsku a překládají se do mnoha dalších jazyků. Ponořte se do krátkých příběhů s půvabnou atmosférou.

Kendži Mijazawa je autorem pohádkových povídek zasazených do snového světa plného nadpřirozených postav a nevšedních dobrodružství. V jeho osobitých dílech podobně jako kupříkladu v Malém princi si to své najdou všichni od mladých čtenářů až po ty starší a náročnější, protože se jedná o líbivé příběhy protkané alegoriemi a ponaučeními. Tato sbírka obsahuje výběr z pohádek, které provázejí již několik generací japonských čtenářů a jsou i dnes stále překládány do mnoha dalších světových jazyků. Své jméno získala podle Mijazawova ústředního díla Noc na galaktické železnici, jež vypráví o mladém chlapci Giovannim, který se už dávno před Malým princem vydal na cestu po hvězdách, aby nalezl význam pravého štěstí. Kromě toho v tomto souboru najdete taktéž kratší příběhy s neméně půvabnou atmosférou, jejichž ústředními motivy jsou například dospívání, nesmyslnost války či význam píle a úsilí.

Ukázka z knihy

„Tak, děti, ví někdo, co je ve skutečnosti tahle nejasná bílá věc, která se někdy přirovnává k řece nebou šmouze po rozlitém mléku?“ zeptal se pan učitel a ukázal na bělavý galaktický pás, který se táhl odshora dolů přes velikou černou mapu souhvězdí visící na tabuli.
Campanella zvedl ruku. Po něm ruce zvedlo i čtyři pět dalších spolužáků. Také Giovanni se chtěl přihlásit, na poslední chvíli si to ovšem rozmyslel. (str. 13)

Noc na galaktické železnici

Autor: Kendži Mijazawa
Přeložil: Petr Kabelka

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 155×246 mm
ISBN: 978-80-257-2398-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Noc na galaktické železnici vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Kendži Mijazawa se narodil roku 1896 jako nejstarší z pěti dětí ve městě Hanamaki, jež se nachází v prefektuře Iwate. Tamní příroda mu byla při psaní významnou inspirací, stejně jako buddhismus, jehož vlivy se v jeho dílech vyskytují v hojné míře. Již od raného mládí měl Mijazawa velice chatrné zdraví a trpěl na opakované zápaly plic – stejnou nemoc, které roku 1922 podlehla jeho sestra Toši, se kterou si byl velmi blízký. Roku 1931 upoután doma v Hanamaki na lůžko sepsal svou nejznámější báseň Ani déšť nás nezlomí (Ame ni mo makezu). Kromě toho hojně publikoval svoji poezii v různých uměleckých časopisech. Výměnou za to, že se vzdá jakýchkoliv zisků z prodejů knihy, také vydal sbírku pohádek Restaurace mnoha objednávek (Čúmon o ói rjóriten).

Zdroj informací: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtenářka: Moře inkoustu a zlata

Chee, Traci

Fragment, 2018

zobrazit info o knizeNejdelší den Adama T.

Ness, Patrick

#BOOKLAB, 2018

zobrazit info o knizeDěti času

Tchaikovsky, Adrian – Uherčík, Zdeněk

Triton, 2018

zobrazit info o knizeReplika

Oliverová, Lauren

CooBoo, 2018

zobrazit info o knizeNoc na galaktické železnici

Mijazawa, Kendži

Argo, 2018

Napsat komentář