Když lidem narostou křídla

imperium_cerne_zlate_tchaikovsky
První díl ze série Stíny vědoucích je cokoli, jen ne všední. Autor nechal svou představivost do sytosti vyřádit a stvořil svět, na který budou čtenáři dlouho vzpomínat…


Adrian Tchaikovsky vytvořil ve své knize Impérium černé a zlaté, kterou vydalo nakladatelství Zoner Press roku 2010, naprosto originální svět, jenž vtáhne čtenáře do svého středu a nepustí jej dříve než na konci. Naprosto vše od hlavních postav až po steampunkové prostředí, v němž se příběh odehrává, nenechává nikoho na pochybách, že autorova fantazie je nekonečná.

Lidé se v Tchaikovského světě stali „oběťmi“ evoluce. Postupem věků se u nich rozvinuly hmyzí vlastnosti, které z nich společně s darem předků (různorodé magické schopnosti lišící se druh od druhu) dělají vskutku pozoruhodné bytosti. V knize tedy můžeme najít například národ brouků, kteří se vyznačují zavalitější tělesnou konstrukcí, kudlanek, jež jsou bojovné a nelítostné, vážek, oplývajících elegancí a šarmem, nebo mravenců, pracovitých a kolektivně jednajících dělníků.

Příběh začíná ve městě Myna, kde se Stenwold Maker stává svědkem dobytí pevnosti národem vos. Přímo z bojiště spěchá do Kolegia, hlavního města Nížin, aby své spoluobčany varoval před krutým nepřítelem. Ti se mu však jen vysmějí. Argumentují tím, že Myna nepatřila do Nížin, takže její dobytí lze brát jako přirozenou a proti Nížinám nenamířenou snahu vos nalézt pro svou novou a rychle se rozpínající říši další území. Navíc s vosami se jim tak výhodně obchoduje, zvláště co se zbraní týče.

Broučí státník a profesor na univerzitě Stenwold Maker však ví své a neúnavně se pouští do boje s ignorací a výsměchem. Celých sedmnáct let trpělivě přednáší o nebezpečí, jež dle něj vosy představují. To vše bez úspěchu. Dlouhá léta čeká na nějakou známku blížící se nepřátelské invaze, až se konečně dočká. Na populární Hry přijíždí do Kolegia celá delegace z vosího impéria a Makerovi je jasné, že seznámení se a účast na hrách je jen zástěrka pro něco mnohem děsivějšího. Jeho podezření se potvrdí, když se jej ve vlastním domě pokusí zabít nájemní vrazi. Je třeba začít urychleně jednat, než bude pozdě.

V Makerově cestě za porážkou vosího impéria mu pomáhají čtyři jeho nejbližší. Cheerwell, které nikdo neřekne jinak než Che, je Makerova poněkud nešikovná neteř. Tynisa, Makerova chráněnka a mladá slečna původem z rodu pavouků, je velmi elegantní a krásná, stejně jako všechny ženy jejího druhu. Této své přednosti velmi často využívá nejen pro vlastní prospěch. Salma je vážčí šlechtic, který do Kolegia přijel z daleké země. Jeho bezstarostná a veselá povaha ostře kontrastuje s impozantními bojovými schopnostmi, jimiž disponuje. A nakonec Totho, velmi technicky nadaný míšenec, jímž většina „čistokrevných“ opovrhuje. Tito čtyři přátelé se jakožto Makerovi špehové vydávají na dlouhou a nebezpečnou cestu, na jejímž konci se setkají s krutým a disciplinovaným nepřítelem. Dokážou nad ním zvítězit?

Kniha Impérium černé a zlaté zaujme čtenáře již na první pohled díky nádherně vyvedené obálce. Čas od času se v knize mihnou i další vydařené kresby, ale je jich bohužel poněkud málo. Bezpochyby nejvíce mne zaujaly postavy, zpracované do nejmenšího detailu. Autor dokázal spojit člověka a hmyz (či popřípadě členovce) tak precizně, že čtenář ani na chvíli nezapochybuje o jejich autentičnosti. Příběh je velmi promyšlený, a ač by se některé části mohly zdát poněkud pomalu se vlekoucí, nakonec vše vygraduje do pořádné akce.

Titul mohu doporučit nejen všem fanouškům fantasy žánru, ale i milovníkům steampunku či prostě jen dechberoucích a neokoukaných příběhů. V současné době v nakladatelství Zoner Press vyšel druhý díl ze série Stíny vědoucích, pojmenovaný Pád Vážky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeImpérium černé a zlaté
Stíny vědoucích - kniha 1

Tchaikovsky, Adrian

Zoner Press, 2010

Napsat komentář