Jaká by byla vaše poslední chvíle před koncem?

1234043_never_end_road
Literatura pro teenagery se hemží milostnými románky, upírskou tématikou a příběhy dívek, které nevědí, co si vybrat na první rande za oblečení. Změna žánru je více než žádoucí. A konečně je tady!

Nakladatelství CooBoo se zaměřuje na vydávání knih právě pro tuto věkovou kategorii, a i když bylo založeno vlastně teprve nedávno, nabízí mladým lidem celou řadu knih vypovídajících o jejich životě. Hledala jsem knihu, která by řekla dospívajícím trochu více než jen příběh. Téma, které by vedlo k zamyšlení nad tím, jak se chovají, nad smyslem života. Je totiž hodně těžké vysvětlit teenagerovi, co je správné a co ne. Že kamarádi nemusí hrát v životě tu nejdůležitější roli, stejně jako to, jaký make-up si zvolí na večerní mejdan. A zda je noční party tak důležitá, aby byly přehlíženy jiné, neméně důležité okolnosti.

Jednou z možností je příběh někoho jiného stejného věku. Někoho, koho si oblíbí, s kým se ztotožní od prvních stránek, a především si z jeho chování a uvažování vezmou příklad, který si odnesou do svého života. Prostě silný příběh, který vyvolává emoce…

Kniha Lauren Oliverové Chvíle před koncem, která vyšla v loňském roce právě v nakladatelství CooBoo je přesně tou knihou, kterou by si měli mladí lidé přečíst. Chcete vědět proč?

Téměř čtyř set stránková kniha vypráví poutavý příběh dospívající dívky Samanthy. Právě ona je tou, jejíž „pozici“ ve škole jí závidí kdekdo. Je oblíbená, má ty nejúžasnější kamarádky, nejlepší místo v jídelně a super kluka, kterého by „brala“ každá její spolužačka. Čas tráví vymýšlením kombinace oblečení na večerní mejdany a přemýšlením nad tím, jak stráví první noc se svým přítelem. Všechno se zdá být skvělé. Jenže party, na kterou se svými kamarádkami vyrazí, se zvrtne ve chvíli, kdy na ni přijde také ne právě oblíbená dívka Juliet Sykesová. Bez okolků Samanthu a její přítelkyně počastuje slovy, které by dívky rozhodně nikdy slyšet nechtěly. Poví jim pravdu do očí. O jejich charakteru i chování.

Samantha a její kamarádky Lindsay, Elody a Ally z večírku odjíždějí znechucené. A pak se to stane. Něco nebo někdo jim zkříží cestu, když vkročí do silnice. Následuje autohavárie, ze které si Samantha pamatuje šílenou bolest a oheň. Myslí si, že je mrtvá. Jenže druhý den ráno se normálně probudí ve své posteli bez jediného škrábnutí. Byl to jen sen? Ale proč se jí najednou zdá, že se onen nešťastný pátek 12. února zase opakuje? A jak to, že má najednou možnost změnit rozhodnutí, které udělala, protože ví, co bude následovat? Žije, nebo je mrtvá?

Příběh Samanthy připomíná filmový snímek Na Hromnice o den více, který je vystavěn na podobném principu. Ostatně, v knize je rovněž zmíněn. Jen s tím rozdílem, že Samanthin poslední den není vůbec úsměvný. Každá stránka skrývá hlubší a hlubší zamyšlení mladé dívky především nad svým chováním vůči ostatním. Autorka dala hrdince této knihy možnost opakovat poslední den svého života několikrát. Vždy s tou možností, že může změnit, co uzná za vhodné a co jí pomůže najít smysl jejího života. A k tomu, co je tím správným rozhodnutím, nakonec dojde i Samantha. Jen jí to bude chvíli trvat. Bude se muset rozhodnout, koho vlastně chce zachránit. Sebe sama nebo nešťastnou dívku, která chce ukončit svůj život?

Lauren Oliverové se podařilo do příběhu vložit jak napětí, tak akci a vytvořila skvělý děj, který donutí čtenáře přemýšlet. A to nejen nad Samanthou, ale především sám nad sebou. Stále se opakující možnosti a chyby budete mít neustále před sebou, na dalších a dalších řádcích a nezbyde vám nic jiného, než začít také uvažovat. Nad smyslem svého života. Nad tím, zda chování vůči ostatním je takové, abyste mohli být na sebe pyšní. Abyste se nemuseli stydět sami před sebou.

Domnívám se, že se jedná o ideální knihu pro teenagery. Jednak zaujme a nebude nudit ani na jediné stránce, což je pro tuto věkovou kategorii velmi důležité. A tím se také dostávám k tomu, o čem jsem uvažovala v úvodu této recenze. Být „cool“ totiž neznamená jen hezké oblečení, skvělou kamarádku, nejlepšího kluka…Význam tohoto slova se skrývá někde jinde. A pokud jej mladý člověk pochopí, pak je na té nejlepší cestě stát se skutečně důležitou osobou mezi ostatními. Tím, který se nebude stydět za svá rozhodnutí a bude se vyznačovat něčím, co jiní postrádají. Kniha Chvíle před koncem by mohla mladým lidem v této jejich nelehké cestě pomoci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChvíle před koncem

Oliverová, Lauren

CooBoo, 2011

Napsat komentář