Svět lidí s hmyzími vlastnostmi

pad_vazky
Představte si svět, kde lidé díky prastarému vývoji oplývají různými hmyzími schopnostmi a vlastnostmi. O chtivost a dobyvačnost však lidstvo evolucí nepřišlo…


Kniha Pád Vážky, kterou vydalo v roce 2012 nakladatelství Zoner Press, je druhým pokračováním série Stíny vědoucích, jejímž autorem je Adrian Tchaikovsky.

Pod pseudonymem Adrian Tchaikovsky se skrývá Adrian Czajkowski, britský autor fantasy knih. Jeho nejznámějším dílem je série Stíny vědoucích, která prozatím čítá osm knih (u nás byly dosud vydány Impérium černé a zlaté a Pád vážky). Adrian Tchaikovsky se narodil v Lincolnshire a studoval zoologii a psychologii, poté vykonával advokacii v Leedsu. Je příležitostným amatérským hercem. Jeho tvorbu ovlivňují autoři jako Mervyn Peake, Steven Erikson, Naomi Novak, China Miéville nebo Scott Lynch.

Městské státy Nížin žily po staletí v míru, to se však změnilo kvůli rozpínavosti Impéria Vos, které začalo pohlcovat jedno město za druhým. První útok Vos se sice podařilo odrazit, Impérium se ale nehodlá vzdát snadno. Alvdan, císař Vos, si chce podrobit Nížiny jednou pro vždy. Stenwold Maker, broučí státník a šéf špionáže, měl tedy pravdu. Nastala válka. Národy Nížin se musí spojit, aby čelily společnému nepříteli, což se ukáže jako velmi problematické kvůli rozporům, jež mezi sebou jednotlivé rody Pavouků, Mravenců, Brouků nebo Vážek mají.

Autor vytvořil úžasný a originální svět bytostí, v nichž se mísí to nejlepší z lidí a hmyzu. Vražedné Kudlanky, arogantní Vosy, pracovití a organizovaní Mravenci, elegantní Vážky nebo například éteričtí Motýli, ti všichni jsou dokonale propracovaní do nejmenších detailů. Autor si s nimi dokázal skvěle vyhrát a dal jim do vínku takové vlastnosti, které v sobě skrývají pro příběh obrovský potenciál. A ten byl ve velké míře využit.

Bytosti jsou v příběhu rozděleny do dvou kategorií, na vidoucí a vědoucí. Vědoucí sice nemají schopnost využívat magické schopnosti, ale mohou navrhovat a používat složitá mechanická zařízení. Naopak vidoucí disponují rozličnými magickými schopnostmi, ale nejsou schopni používat vynálezy vědoucích. Oba tyto přístupy mají své silné stránky a slabiny, jak čtenář během četby zjistí.

Postav je v knize opravdu mnoho a dohromady vytvářejí zajímavou plejádu rozličných příběhů. Mezi hlavní aktéry patří Stenwold Maker, broučí státník a šéf špionáže, jenž jako první zprvu neúspěšně upozorňoval na nebezpečí ze strany Vosího Impéria. Celá léta spřádal síť špionů, kteří jen potvrdili jeho obavy. Válka začala a její výsledek je nejasný. Do jejího průběhu zasáhnou další výrazné postavy příběhu. Cherwell, Stenwoldova neteř, Tisamon, kudlančí mistr zbraní, Tynisa, Tisamonova dcera, princ Salme Dien, vážčí šlechtic a Stenwoldův agent, Totho, další Stenwoldův špeh, Achaes, můří mág a další. Ti všichni jsou jako šachové figurky ve hře, jež právě započala.

Zprvu mi dělalo problém se do knihy pořádně začíst, jak mi ale později autor ukázal, pomalejší rozjezd bylo pouze ono pověstné ticho před bouří. Styl vyprávění je velmi čtivý a realistický, vše jsem autorovi věřila do posledního písmenka. Ačkoli kniha rozhodně není nejtenčí (má téměř šest set stran), příběh nikde nevázne a velmi rozličné charaktery způsobují, že je příjemně rozmanitý.

Právě k dokonalosti dovedená psychologie postav je jedna z nejpovedenějších věcí, jež čtenář v knize nalezne. Každý z aktérů děje má svou rozporuplnou a někdy až děsivou minulost a jeho chování rozhodně není šablonovité, ba právě naopak. Postavy rozhodně nelze označit za černé nebo bílé, skrývají v sobě mnoho odstínů šedi.

Titul Pád Vážky zaujme čtenáře už na první pohled díky nádherné obálce, jež předznamenává, že u četby se nelze nudit. Autor skvěle ovládá všechny své postavy, jež vláčí z jedné akce do druhé. Knihu se nebojím označit za nadprůměrnou fantasy, která uchvátí nejednoho milovníka tohoto žánru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePád vážky
Stíny vědoucích - kniha 2

Tchaikovsky, Adrian

Zoner Press, 2012

Napsat komentář