V hlavní roli jídlo

jidlo
V našich dnešních tipech vám představíme knihy nejen o jídle, ale o celé kulinářské kultuře. Čekají vás švédské pochoutky, izraelský průvodce gastronomickými zázraky či zamyšlení nad potravinovými alergiemi.

V českých restauracích je severská kuchyně poměrně velkou neznámou. Vy si ji však můžete zkusit doma. Zjistěte, jak vhodně upravit zvěřinu, ryby, houby a mnoho dalších surovin a poznejte švédské tradice.

Švédská kuchařka

Severská strava je považována za minimálně stejně zdravou, jako je třeba ta středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Kniha vás naučí, jak připravit na Severu tolik milované ryby nebo zvěřinu, inspiruje ve zpracování lesních plodů, prozradí, které houby jsou ve Švédsku nejpopulárnější, nebo co uvařit rodině k narozeninové snídani do postele. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč říkáme oblíbené formě stolování švédský stůl, jaká jídla najdeme na vánoční tabuli, jakým způsobem se slaví Velikonoce nebo letní slunovrat a co se skrývá pod tajemným slovíčkem FIKA.

Kulinářské tradice Severu
Autorka: Dominika Wittenberg Gašparová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-87049-94-5
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Švédská kuchařka vydalo nakladatelství Smart Press.

O autorce

Dominika Wittenberg Gašparová vystudovala skandinavistiku a sociologii na Univerzitě Karlově v Praze a ve švédské Uppsale. V osmnácti letech strávila ve Švédsku svůj první rok u místní rodiny a od té doby se už téměř třináct let věnuje severské, ale hlavně švédské kultuře a gastronomii, z toho pět let působí ve spolku Skandinávský dům. Píše populární články o švédské kuchyni na web Skandinávského domu. Na veletrhu Svět knihy 2016 autorka úspěšně představila některé letní recepty početnému publiku formou cooking show. Dominika Wittenberg Gašparová pracovala na Velvyslanectví Švédska v Praze a nyní působí jako lektorka a překladatelka. Ve volném čase jezdívá společně se svým švédským manželem navštěvovat rodinu na sever Švédska.

Zdroj informací: nakladatelství Smart Press

————————————————

Víte, na čem si nejraději pochutnávali významní lidé z období první republiky? A které recepty běžně využívali všichni? V následující knize se dozvíte obojí – i to, jak moc se naše kuchyně od té doby změnila.

První republika u stolu

První republika u stolu je určitým způsobem sondou do soukromí života slavných lidí meziválečné doby. Tyto osobnosti jsme vybrali z nejrůznějších oborů lidské činnosti – jsou mezi nimi umělci, politici i sportovci. Zastihujeme je ve chvíli vrcholného blaha, nad skleničkou vína, dobrého jídla, ve společnosti svých nejbližších, přátel, kolegů, kamarádů… V této chvíli je napadají skvělé myšlenky, hlavou se jim honí výborné nápady a pohled očí na krásně prostřený stůl přináší do jejich duší pohodu a klid. A protože je jim tak dobře, rozhodli se podělit s vámi o své nejoblíbenější recepty, o své tajné gastronomické hříchy i o své nejmilejší lokály. Součástí knihy jsou ovšem i recepty ze stolů obyčejných lidí a kromě toho, že se vám při jejich čtení budou sbíhat sliny na jazyku, určitě si také uvědomíte, jak moc se kuchyně od té doby změnila. Protože kuchyně je jedním z nejpřesnějších zrcadel doby – nikdo tehdy ještě neřešil bio, éčka ani cukr. Banány byly sice jen o Vánocích a jen pro někoho, ale dobré jídlo rozhodně nebylo luxusem. Byli bychom rádi, kdyby vám tato knížka připomněla krásné chvíle ve společnosti umělců, se kterými se setkáváme na plátnech kin, ale i kouzelné vzpomínky na naše babičky a dědečky, kteří nesli étos první republiky v sobě.

Na čem si pochutnávaly celebrity a co se jedlo v běžných domácnostech
Autor: Jaroslav Vašák

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 215×242 mm
ISBN: 978-80-264-1711-8
Doporučená cena: 490 Kč

Knihu První republika u stolu vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knhy-Prvni-republika-u-stolu

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Letem světem nemusíme absolvovat prstem po globusu, ale klidně i ve své vlastní kuchyni. Kuchařka Yotama Ottolenghiho vás provede nejen kulinářskými zvyklostmi Izraele, ale také dalšími, labužníkům zasvěcenými místy.

Ottolenghi: Kuchařka

„Vaření může být příjemné, jednoduché a naplňující, a přitom může výsledek báječně vypadat i chutnat. Vaření nesmí být protivná práce nebo nuda, může být dostupné každému, jasné a poctivé. Vaření a jídlo pro nás nepředstavuje mlhavý, vzdálený ideál, ale součást každodenního života, a tak to musí i zůstat.“ Dostali jste chuť uvařit něco nového, dobrého, nevšedního? Stačí prolistovat druhé vydání první kuchařky Yotama Ottolenghiho a Samiho Tamimiho a vybrat si. Kniha obsahuje zhruba 150 receptů na přípravu zajímavých pokrmů, rozdělených do čtyř kapitol: Zelenina, luštěniny a obilniny, Maso a ryby, Pečení a sladkosti, Spižírna. Najdete v ní vše od různých druhů mas přes okázalé saláty po chleby i dorty – pokrmy připravené s velkou představivostí, a přitom nepříliš složité, vycházející z mnoha kulinárních tradicí od Blízkého východu po severní Afriku, Itálii a Kalifornii. Z každého receptu na vás dýchnou charakteristické znaky Ottolenghiho vaření: velkorysá gesta, vynalézavé chuti, intenzivní barvy a široká paleta zvláštních surovin.

Autor: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Přeložila: Dagmar Eisenmannová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 200×275 mm
ISBN: 978-80-7529-478-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Ottolenghi: Kuchařka vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Ottolenghi-Kucharka

Více náhledů si můžete prohlédnout na stránkách nakladatele.

O autorovi

Yotam Ottolenghi se po obrovském úspěchu svých restaurací a knihy Ottolenghi: The Cookbook (Kuchařka) řadí ke světovým špičkám ve svém oboru. Proslulost mu přináší nejenom psaní o jídle, ale také originální a zcela osobitý přístup k vaření zeleninových pokrmů i k samotným surovinám. Yotamova fantazie a kulinářská inspirace má kořeny v jeho rodišti, Jeruzalémě, městě setkávání mnoha různých kultur, a je obohacena prožitky z různých světových míst, kde žil nebo pracoval. Jeho elegantní restaurace v Londýně hostí i členy královské rodiny, ale slavný šéfkuchař se stejnou měrou věnuje také široké veřejnosti. Dělí se o výborné receptury a rady a přináší je milionům nadšených čtenářů i televizním divákům. U nás je autor známý mimo jiné z pořadů Středomořská kuchyně s Yotamem Ottolenghim a Jeruzalém na talíři vysílaných TV Paprika. V nakladatelství Slovart vyšly také jeho knihy Hojnost a Jeruzalém.

Zdroj informací: nakladatelství Slovart

————————————————

Velké množství jídel a chutí, kterými jsme zaplavováni, se mnohdy promítnou v naší váze. Následující titul přikládá vinu tukovým buňkám, nad nimiž lze vyzrát jedině tím, že je pořádně a kvalitně „nakrmíme“…

Máte stále hlad?

Přestaňte počítat kalorie a ovládněte tukové buňky! Expert a „válečník proti obezitě“ přepisuje pravidla hubnutí, diet a zdraví. Zapomeňte na vše, co jste se učili o držení diet. Známý endokrinolog dr. David Ludwig vysvětluje v knize Máte stále hlad?, proč tradiční diety nefungují, a ukazuje nový radikální plán, který vám pomůže zhubnout bez hladovění, zlepšit zdraví a cítit se báječně. Více než dvě desetiletí stál dr. Ludwig v čele výzkumu kontroly hmotnosti. Jeho průkopnické studie ukazují, že naše tukové buňky nerostou v důsledku přejídání. Je to přesně naopak – tukové buňky byly naprogramovány k růstu, což nás vede k tomu, abychom se přejídali.
O tom, kolik kil přiberete, nebo ztratíte, tedy rozhodují tukové buňky. Nízkotučné diety pracují proti vám, protože tukové buňky hromadí více kalorií pro sebe a jen málo jich ponechávají pro zbytek těla. Tento „hladový tuk“ rozjíždí nebezpečný řetězec reakcí, které způsobují, že se cítíte nevyrovnaně a vyhladověle a váš metabolismus se zpomaluje. Když ale kalorie omezíte, situaci ještě zhoršíte, protože vyvstane boj mezi vaší myslí a metabolismem. Takže nakonec přiberete, i když jste chtěli zhubnout. Kniha Máte stále hlad? odmítá všechny nízkokalorické diety a nabízí třífázový program, který kalorie nechává stranou a cílí přímo na tukové buňky. Recepty a jídelní plány zahrnují výborné pokrmy s vysokým obsahem tuku (jako jsou ořechy, ořechová másla, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, avokádo, tmavá čokoláda), chutné bílkoviny a přírodní sacharidy. A výsledek? Tukové buňky uvolňují nadbytečné kalorie a vy ztrácíte kilogramy a centimetry, a to bez hladovění a vnitřního boje.

Autor: David Ludwig
Přeložila: Věra Kovářová

Počet stran: 440
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-236-2
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Máte stále hlad? vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Při své klinické studii jsem experimentoval sám na sobě a nechal se vést svým rychle se rozvíjejícím porozuměním výživě. Zdvojnásobil jsem příjem tuků a dopřával si bohaté porce ořechů a ořechových másel, plnotučných mléčných výrobků, avokáda, tmavé čokolády a zeleninu si poléval olivovým olejem. Jen něco málo jsem přidal na bílkovinách a omezil obilné stálice svého jídelníčku – chleba, cereálie, těstoviny a sladké pečivo. Učinil jsem i několik dalších změn, z nichž mi žádná nedělala zvlášť velké problémy, ale nesnažil jsem se omezovat energetický příjem, eliminovat všechny sacharidy nebo se jakkoliv omezovat.

Během týdne jsem pocítil neuvěřitelný nárůst energie a vitality a silný pocit pohody, který mi vydržel celý den, jako by se v mém těle konečně zapnul nějaký důležitý, ale doposud neznámý metabolický spínač. O čtyři měsíce později jsem byl o devět kilo lehčí a potřeboval kompletně nový, o dvě čísla menší šatník. Nejpozoruhodnější na tom je skutečnost, že se tak stalo bez pocitu hladu a nutkavých chutí na sladké. (…) (str. 21, 22)

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorovi

David Ludwig, MD, PhD, je praktikující endokrinolog, badatel a profesor na Harvardu. Řídí rovněž New Balance Foundation Obesity Prevention Center v bostonské dětské nemocnici. Jeho výzkum se zaměřuje na to, jak strava ovlivňuje hormony, metabolismus, tělesnou hmotnost a duševní pohodu. Magazín Time ho nazval „bojovníkem proti obezitě“, a to kvůli jeho veřejným aktivitám za lepší stravování. Často se objevuje také v médiích. Publikoval přes 150 vědeckých článků a je autorem několika knih. Dr. Ludwig žije v Brookline v Massachusetts se svou ženou Dawn a dvěma dětmi. O víkendech rád za pěkného počasí jezdí na kole podél řeky Charles.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

V posledních letech získaly na popularitě koncentrované nápoje zdravých živin – smoothies. Odbornice na jejich tvorbu, paní Eliq Maranik, nyní přichází s novými recepty, díky nimž si je budete moci vychutnat i v zimě!

Smoothies na zahřátí

Smoothies jedině v létě? Tak to už dávno neplatí! Nyní mají sezonu po celý rok. Hřejivá ovocná smoothies, doplněná bylinkovými čaji a ochucená kořením, vám ráno dodají tolik potřebné vitaminy, minerály a vlákninu, abyste měli dostatek energie na další náročný den, a osladí vám i dlouhé chladné večery. V této knize se s vámi autorka podělí – kromě výborných receptů – o užitečné tipy a nápady na udržení přirozeného a vyváženého jídelníčku. Dozvíte se i spoustu zajímavostí o zdravotní prospěšnosti různých druhů bylin, ovoce a zeleniny (a to jak těch běžných, na které přísahaly už naše babičky, tak těch mnohem exotičtějších, které teprve objevujeme). Tak už žádné vymlouvání! Ode dneška již není jediný důvod, proč byste všechny chladné dny nemohli strávit v plném zdraví a fit!

Pro každé roční období
Autorka: Eliq Maranik

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-0552-6
Doporučená cena: 231 Kč

Knihu Smoothies na zahřátí vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Eliq Maranik je nejen známá švédská spisovatelka, fotografka a umělecká režisérka, ale také odbornice na smoothies. Při vymýšlení nových a nových receptů dává průchod své velké vášni a rozsáhlým znalostem ovoce, zeleniny, superpotravin a dalších hodnotných složek stravy, obsahujících látky nezbytné pro správnou výživu organismu. Její výtvarně krásné knihy, zaměřené na smoothies všech druhů, chutí a barev, byly přeloženy do dvanácti jazyků a jsou k dostání ve třiceti zemích světa.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Potravinové intolerance komplikují životy mnoha lidí. Mléko patří mezi jednu z nejrozšířenějších problémových surovin a často se k ní přidávají i vejce. Jak a proč taková alergie vzniká? A čím dané potraviny nahradit? To už vám prozradí dnes poslední představovaná publikace.

Jde to i bez mléka a vajec

Druhý díl knihy Jde to i bez mléka a bez vajec volně navazuje na první Jde to i bez pšenice.
I tentokráte se výživový specialista
Petr Havlíček a šefredaktorka Diety Petra Lamschová zaměří na zdravý životní styl a zdravé jídlo. A jak bylo řečeno v názvu, konkrétně na jídelníček bez mléka a bez vajec.
Alergií či potravinovou intolerancí na mléko a mléčné potraviny trpí v dnešní době značná část populace. Proč? Co za tím stojí? A proč se k této skupině přidává také alergie a potravinová intolerance na vejce? To vše zjistíte v nové knize v otázkách a odpovědích na toto téma. A inspirací vám budiž také spousta nových a zajímavých receptů, ve kterých zjistíte, jak se s tímto problémem ohledně vynechání kravského mléka a vajec z jídelníčku vypořádat.

Autoři: Petr Havlíček, Petra Lamschová

Počet stran: 144
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-204-4355-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jde to i bez mléka a vajec vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Autorská dvojice Petr Havlíček a Petra Lamschová spolupracovala také na několika dalších kuchařkách. Kromě v anotaci zmíněné Jde to i bez pšenice sem patří například knihy z edice Jídlo jako životní styl – I., II. a III. a edice Superjídelníček.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠvédská kuchařka
Kulinářské tradice Severu

Gašparová, Dominika Wittenberg

Smart Press, 2017

zobrazit info o knizePrvní republika u stolu
Na čem si pochutnávaly celebrity a co se jedlo v běžných domácnostech

Vašák, Jaroslav

CPress, 2017

zobrazit info o knizeOttolenghi: Kuchařka

Ottolenghi, Yotam

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeMáte stále hlad?

Ludwig, David

Jota, 2017

zobrazit info o knizeSmoothies na zahřátí
Pro každé roční období

Maranik, Eliq

Grada, 2018

zobrazit info o knizeJde to i bez mléka a vajec

Havlíček, Petr – Lamschová, Petra

Mladá fronta, 2017

Napsat komentář