Jak si zdravé jídlo užít s chutí

Jidlo_jako_zivotni_styl3
Hledáte jednoduché recepty na jídla, která vám nejen budou chutnat, ale zároveň prospějí vašemu tělu? Zdravá strava vám není cizí, ale chybí vám nová inspirace? Tak v tom případě je publikace Jídlo jako životní styl III. určená právě vám!

Nakladatelství Mladá fronta vydalo již třetí pokračování oblíbené série Jídlo jako životní styl od šéfredaktorky časopisu Dieta Petry Lamschové a výživového specialisty Petra Havlíčka, známého z pořadu o hubnutí Jste to, co jíte. (Recenzi prvních dvou dílů najdete zde.)

Oproti předchozím dvěma dílům se však autoři protentokrát nezaměřili na hubnutí, ale na to, jak se jídla přestat bát, a hlavně, jak si ho užít. Spousta lidí, kteří se neúspěšně snaží zhubnout, věří tomu, že pokud chtějí ztratit nějaké to kilo, musí jíst jídlo, které jim nebude chutnat, a naopak si odepřít vše, co mají rádi.

Právě tento mýtus, že zdravá strava nemůže chutnat dobře a že pokud chcete žít zdravě, už se nikdy dobře nenajíte, se autoři rozhodli vyvrátit pomocí své poslední knihy Jídlo jako životní styl III.

Na začátku knihy najdete rozhovor Petry Lamschové s Petrem Havlíčkem, ve kterém výživový specialista odpovídá na padesát otázek z oblasti zdravé stravy. Dozvíte se například, jak zdravě jíst, na co si dát pozor při nákupu potravin, jak jídlo připravovat, abychom zachovali co nejvíce prospěšných látek a obecně jak jíst, abychom z jídla měli místo stresu potěšení.

Poté následuje sedmdesát receptů doprovázených barevnými fotografiemi. Při pohledu na ně se vám zaručeně budou sbíhat sliny! Návody na přípravu jsou přehledně rozděleny do kategorií snídaně, svačiny, obědy, večeře, saláty, dezerty a párty. Jako jediná kuchařka na trhu uvádí u každého receptu všechny nutriční hodnoty (kromě bílkovin, tuků a sacharidů tu naleznete i obsah nasycených tuků /SAFA/, jednoduchých cukrů, vlákniny a sodíku).

Přestože Petra Lamschová a Petr Havlíček ve své poslední knize uvádějí recepty na mnoho lákavých jídel, osobně mi zde chybí víc nápadů na bezmasé pokrmy, a to hlavně v části věnované obědům a večeřím. Vegetariánská a veganská jídla ke zdravé stravě bezpochyby patří, a proto mě překvapuje, že jim autoři nevěnovali více prostoru.

Zbytečným kazem na této publikace je pro mě také reklama, kterou tu najdete hned na několika místech. Jelikož je paní Lamschová šéfredaktorkou časopisu Dieta, příliš mě upoutávka na předplatné nepřekvapila, ale dvoustránková reklama na mikrovlnou troubu uprostřed padesátky otázek o zdravém životním stylu mi už nadbytečná přijde. U některých receptů se objevují „extra tipy“, jež vás odkazují na výrobky značky Albert Quality, které při vaření můžete použít. Domnívám se, že do knih reklama nepatří, a přestože se s ní setkáváme nejen v kuchařkách, ale už i v jiných publikacích čím dál častěji, tento trend mi jen tak vadit asi nepřestane.

Kniha Jídlo jako životní styl III. je nejen zajímavou kuchařkou plnou jednoduchých receptů, jež stojí za vyzkoušení, ale i dobrým zdrojem základních informací o zdravé stravě. Pokud však se zdravou stravou teprve začínáte a příliš o ní zatím nevíte, doporučuji vám spíše některou z jiných knih z této edice. Jídlo jako životní styl III. je vhodnější spíše pro ty, kteří se na poli zdravé výživy už nějaký čas pohybují a hledají jen nové recepty, které by mohli vyzkoušet.

Ukázka z knihy

Tvarohovo-pudinkový krém s čerstvým ovocem (porce pro 5 osob)

Ingredience: 2 polotučné tvarohy (500 g), 1 vanilkový pudink, 500 ml sójového nebo mandlového mléka, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžička prášku stévie, 500 g čerstvého ovoce (lesní směs nebo višně)

Postup: Z celkového množství mléka odebereme jeden hrnek a v něm rozmícháme pudink. Zbylé mléko zahřejme v rendlíku, vlijeme do něj mléko s rozmíchaným pudinkem, osladíme cukrem a stévií a mícháme, dokud pudink nezhoustne. Necháme vychladnout. Téměř studený pudink vlijeme do mixéru či šlehače a postupně přidáváme tvaroh, až vše vymícháme a vyšleháme do jemného krému. Do skleniček vrstvíme ovoce a na ně pak vanilkový krém. Zdobíme opět ovocem.

Tip: Můžete ozdobit také plátky mandlí.

Nutriční hodnoty jedné porce: energie 225 kcal, bílkoviny 14,9 g, tuky 4,6g, sacharidy 30,8 g, z toho cukry 20,5 g, vláknina 3,2 g, sodík 206, 9 mg.

Pokud vás kniha zaujala, můžete si přečíst i naši reportáž z jejího křtu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJídlo jako životní styl III.
aneb naučte se správně jíst

Lamschová, Petra - Havlíček, Petr

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář