Jak zdravě jíst

jidlo_j_ziv_styl_uvodni
Máte chuť uvařit si něco chutného, rychlého, dietního a hlavně zdravého? Zalistujte v knize „Jídlo jako životní styl“ a vhodný recept určitě najdete. Autory knihy jsou Petra Lamschová (šéfredaktorka časopisu Dieta) a Ing. Petr Havlíček (specialista na výživu, známý z televizního  pořadu o hubnutí „Jste to, co jíte!“) ve své knize předkládají nejen spoustu jednoduchých receptů, ale také zajímavých informací.


Kniha je rozdělená na dvě části. První obsahuje 100 hubnoucích otázek a odpovědí. Hovoří se v nich samozřejmě o hubnutí, správném jídelníčku, vhodných potravinách, o vlivu alkoholu a kávy na snižování váhy …, prostě o všem, co souvisí se zdravým životním stylem. Jde vlastně o takový svižný rozhovor, otázky pokládá Petra Lamschová a zasvěceně odpovídá Petr Havlíček.

Co mám dělat, když se hubnoucí proces zastaví a nepokračuje dál?
Po nějaké době si tělo na hubnoucí režim nebo trvalou změnu životního stylu zvykne. Snad i proto se někdy hubnoucí proces zastaví. Proto je potřeba na chvíli, nechat tělo vydechnout a odpočinout si. Nakrátko lehce zvýšit příjem. Pak opět nastolit hubnoucí režim. Rozhodně ale nedělejte razantní změny – tedy nevracejte se zpět k nezdravému jídlu a knedlíkům. Někdy pomůže k tomuto režimu přidat pohyb – ale opět nic razantního.
Může zhubnout každý?
Bohužel ne. Příčinami neúspěchu jsou kombinace genetických prvků a dlouhodobé dodržování nízkoenergetických diet. V takových případech je šance na trvalé zhubnutí téměř mizivá.

Druhá část knihy je pak věnována receptům, kterých je, stejně jako otázek, rovných sto. Necelá třetina je také doplněná barevnými fotografiemi, které jsou velmi kvalitní a pro mlsné jazýčky velmi lákavé, potvrzují, že zdravá strava může být velice pestrá. Recepty jsou rozděleny do skupin, podle toho, k jakému dennímu chodu jsou nejvhodnější (snídané, svačina, oběd, večeře, předkrm, příloha, dezert). Tyto jednotlivé skupiny mají odlišné barevné označení na okraji stránky, takže se v nich dá velice dobře hledat. Pokud v receptech zalistujete, zjistíte, že se jedná o jídla s jednoduchou přípravou, ve kterých se autoři snaží nahradit nezdravé a tučné ingredience za vhodnější a dietnější. Můžete si tak uvařit „Barevnou bramboračku“ s květákem, zahuštěnou ovesnými vločkami, nebo „Hovězí svíčkovou“ s jogurtem místo smetany a celozrnným knedlíkem. Občas narazíte na méně často používanou přísadu (čerství zázvor, rum, stevia na slazení), nebo zajímavou kombinaci „Čekankový salát s pomerančem,Tatarský biftek z lososa, Kuřecí salát s kiwi a pomerančem…“

Každý recept obsahuje nějaký zajímavý tip, jak ještě zjednodušit jeho přípravu, jakou použít vhodnou přílohu, nebo zda je jídlo vhodné podávat teplé nebo spíše studené …, u některých je jako extra tip, zmíněná možnost přípravy v multifunkční troubě.

U všech receptů najdete nejen použité ingredience a postup přípravy, ale navíc také hodnoty celkové energie, bílkovin, sacharidů, tuků, cholesterolu, sodíku a vlákniny. Tady bych ovšem měla k autorům velkou výtku, i když se jedná o jistě důležité údaje, obávám se, že většina z nás je nedokáže využít, protože většinou nemáme představu, kolik čeho máme za den spotřebovat. Chápu, že doporučené množství se bude u jednotlivých lidí lišit, zejména podle věku, pohlaví, stáří …, ale vytvořit alespoň trochu orientační tabulku, by jistě nebyl problém. Stejně tak by čtenář jistě přivítal přehled, jak si má jednotlivá jídla rozdělit během dne.

Kniha, která mimochodem vyšla v edici časopisu Dieta, bude i přes mé drobné připomínky, jistě příjemným obohacením knihovničky všech, kteří se zajímají o zdravý životní styl.

Petra Lamschová:„Snažili jsme se, abyste v této knize našli odpovědi na své otázky. Abyste se naučili vařit něco, co bude chutnat nejen vám, ale všem vašim blízkým. Zkrátka, aby tahle kniha byla takovým malým pomocníkem, přítelem či kamarádkou v cestě k vašemu novému životu.“


Petr Havlíček:V oblasti lidské výživy se pohybuji již skoro dvacet let a za tu dobu jsem se mnohému naučil, ale zároveň mnoho věcí pokazil. Inu chybami se člověk učí. Nicméně dostal jsem jedinečnou šanci něco z toho, co dneska vím a znám, prezentovat poměrně široké veřejnosti. A součástí prezentace mých názorů se teď stala i tato kniha … Přeji stále zdravý rozum a pohodu.“

Pohanková kaše, porce pro dvě osoby, vhodné jako snídaně:

Ingredience: 100g loupané pohanky, 0,3l sójového nebo plnotučného mléka, 1 lžička rozinek, 1 lžíce drcených mandlí nebo ořechů, javorový sirup.
Postup: Pohanku zalijeme mlékem a dáme vařit, dokud kaše nezhoustne. Pak přidáme rozinky a mandle, osladíme javorovým sirupem.

Tip: Kaši můžeme ovonět také špetkou skořice nebo vanilkového cukru.

Nutriční hodnoty jedné porce: energie 277 kcal/1163 kJ, bílkoviny 10g, tuky 6g, sacharidy 44g, cholesterol 9mg, vláknina 3g, sodík 83mg.

Dobrou chuť!

Jídlo jako životní styl
Autor: Petr Havlíček a Petra Lamschová

Mladá fronta, 2010

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJídlo jako životní styl
100 otázek, odpovědí a receptů na téma hubnutí a dieta

Petra Lamschová, Petr Havlíček

Mladá fronta

Jak zdravě jíst - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. RaMa napsal:

    Já vždycky říkám, že v jednoduchosti je síla. Kámen úrazu u lidí v mém okolí je, že si prostě neumí nadat přiměřenou porci. Nejnebezpečnější jsou různé obložené talíře, kdy člověk nemá vůbec představu co a kolik toho vlastně snědl. Toto když si lidé zápasící s kily navíc uvědomí, budou mít vše jednoduší.

Napsat komentář