Projezte se ke zdraví

JidloJakoZivotniStyl
Je to známá věc – to, co jíme, ovlivňuje naše zdraví. Bohužel stále mnoho lidí má špatné stravovací návyky. Naštěstí existují chytré knihy, které mohou pomoci.

Mediálně známý výživový poradce Petr Havlíček již pár let předkládá široké veřejnosti své názory na zdravý životní styl skrze televizní obrazovku. Spolu s šéfredaktorkou časopisu Dieta Petrou Lamschovou sepsal tři knihy zaměřené na zdravou stravu. Kromě Hezky česky, zdravě a hravě to jsou Jídlo jako životní styl a Jídlo jako životní styl II., s nimiž bych vás chtěla seznámit.

Podtituly jak první knihy (100 otázek, odpovědí a receptů), tak i druhé knihy, 7 sekcí, 70 otázek a 70 receptů, naznačují, co můžete očekávat. Petra Lamschová klade Petru Havlíčkovi nejrůznější otázky týkající se nejen stravy, ale i pohybu. A navíc přidávají i desítky jimi vyzkoušených receptů.

Nemalá část otázek v prvním dílu se točí zejména kolem hubnutí – co jíst a nejíst, jak správně hubnout a vyvarovat se jo-jo efektu, zda používat umělá sladidla či konzumovat light výrobky, … Druhý díl je zaměřen méně všeobecně, je konkrétnější. Zodpovídá totiž otázky, které si mohou klást různé skupiny lidí. Do sedmi sekcí byly zařazeny nejen očekávatelné oblasti Věčná dietářka či Jak si udržet váhu, ale i Těhotenství a po porodu, Děti, Sport, Práce na směny a Menopauza.

První titul začíná blokem sta otázek a sta odpovědí a poté následují recepty. Druhý titul je rozdělen do sedmi stejně koncipovaných sekcí. V každé jsou nejprve otázky a odpovědi, pak recepty. I když by se dalo očekávat, že otázek a odpovědí bude vždy 10, není tomu tak. Počet otázek je různý (např. 14, 19, 6, …). Celkem jich ale není 70. Spočítáte-li je, dojdete k výslednému číslu 92. Při psaní knihy se někde stala chyba, ale vlastně to ani nevadí, neboť čtenář získává 22 otázek a odpovědí jako nečekaný bonus.

U druhého titulu hodnotím pozitivně to, že každý recept je doplněn celostránkovou barevnou fotografií hotového jídla či pití – na levé straně recept, na pravé fotka. Jedná se o zlepšení oproti prvnímu dílu, kde je zachyceno pouhých 26 pokrmů či nápojů, 74 receptů fotku nemá, což je škoda, neboť k vyzkoušení rozhodně nalákají spíš než strohý popis.

Vedle každého receptu se nachází sloupeček, kde kromě počtu porcí, seznamu surovin a postupu výroby nechybí informace o nutriční hodnotě a energii jedné porce, stejně jako o obsahu bílkovin, tuků, sacharidů, cholesterolu, vlákniny a sodíku. Je ovšem otázkou, nakolik přesné tyto hodnoty jsou, neboť v receptech se nevyskytují jen přesně odvážené a odměřené položky, ale i takové jako 3 menší cibule, 1 jogurt (jaké gramáže?), 2 střední mrkve a podobně. Každý si pod pojmem „středně velká mrkev“ může představit něco jiného…

Co se přehlednosti týče, je dle mého lépe zpracován první díl. Recepty jsou rozčleněny do sedmi částí (Snídaně, Svačina, Oběd, Večeře, Příloha, Předkrm a Dezert), přičemž některá jídla spadají do více kategorií. U každého receptu je na kraji stránky barevný obdélníček, dobře viditelný zboku knihy, i když je zavřená. Díky tomu snadno najdete inspiraci na oběd či moučník. A na konci titulu nechybí seznam otázek i receptů.

Zato druhý díl je mnohem méně přehledný. Názvy receptů jsou sice uvedeny u každé sekce a na konci knihy, tam jsou ovšem vydatně proloženy reklamou. Navíc tentokrát autoři nerozlišují, zda se jedná o jídlo vhodné na oběd či svačinu. Tato informace sice u receptů nechybí, ale hledáte-li inspiraci na oběd, musíte knihou listovat, pročítat a hledat obědová jídla „utopená“ mezi ostatními recepty (a ani řazení v rámci jednotlivých sekcí například od snídaní po večeři nečekejte). A stejně tak i u svačin, moučníků, …

Pěkný dojem z knihy hodně kazí vložené reklamy. Některé postupy práce jsou podány tak, že máte použít mikrovlnnou troubu se speciální funkcí (a samozřejmě tuto funkci má jen trouba od jedné konkrétní společnosti). Také se vyskytují poznámky, že suroviny lze zakoupit v obchodním domě XY. A na konci knih, zejména u druhého dílu, je nemálo reklamních stránek, ve kterých se obsah knihy ztrácí a stává nepřehledným.

Celkově lze říci, že i přes jisté nedostatky je výsledný dojem z obou knih příznivý. Nejen, že se dozvíte nemálo informací o zdravém životním stylu, ale ještě získáte kuchařku, podle které si rádi uvaříte chutné a hlavně zdravé jídlo. Jídlo jako životní styl i Jídlo jako životní styl II. si své místo ve vaší domácí knihovničce jistě zaslouží.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJídlo jako životní styl
100 otázek, odpovědí a receptů na téma hubnutí a dieta

Petra Lamschová, Petr Havlíček

Mladá fronta

zobrazit info o knizeJídlo jako životní styl II.

Lamschová, Petra - Havlíček, Petr

Mladá fronta, 2012