V hlavní roli žena

Tipy_V hlavni roli zena
Přečtěte si příběhy skutečných žen české historie i románových hrdinek, které musejí řešit složité i humorné situace. Tyto knížky plné zajímavých poznatků, komických okamžiků, starostí a lásky potěší každou čtenářku.

Začneme skutečnými příběhy z naší historie. Přečteme si o životě a činech známých pražských osobností, ale i méně významných žen z lidu. Zabrousíme i do pověstí, které činí Prahu tak zajímavou a tajemnou…

Praha, město žen

Autorka: Magdalena Wagnerová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 130×180 mm
ISBN: 978-80-7428-305-5
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Praha, město žen vydalo nakladatelství Plot v edici Kořeny.

Minulost Prahy je dlouhá, barvitá a různorodá. Obsahuje významné události i pozoruhodné historické okamžiky, popisuje zásadní dějinné zvraty, bitvy, popravy a osudová rozhodnutí. Zachycuje naděje a zklamání jejích obyvatel a líčí příběhy o slavných osobnostech i prostých občanech. Ale v této historii nejde jen o Horymíra, Ctirada a Bivoje, ale také kněžnu Libuši, Šárku a Vlastu. Na listině pražských dějin nejsou podepsáni jen sv. Václav či Karel IV., ale i Drahomíra nebo Ludmila. Význam svaté Anežky je nepřehlédnutelný a osudy šlechtičen, jako byly kněžna Lichtenštejnská, hraběnka Černínová nebo vévodkyně Savojská, bezesporu stojí za pozornost. Tím však výčet zdaleka nekončí, protože těmto významným ženám v průběhu dlouhých staletí statečně čelily neméně zajímavé ženské postavy možná nižšího původu, nikoli však menšího kouzla – vrhcábnice sv. Jana Nepomuckého, lazebnice Zuzana z Karlových lázní, jeptiška zazděná v Emauzích, bílá paní z Karlova náměstí, další ze Záběhlic či z nedalekých Hostivic, Brigita z Jeleního příkopu, nahá dívka ze Sněmovní ulice, baba z Podbaby a další a další. Mocné vladařky, schopné manipulátorky mužskými protějšky, ale i provinilé vdovy, povětrné ženštiny, bezhlavé ženské přízraky, průsvitná zjevení nebo bezejmenné dívky s pohnutým osudem, ty všechny tvoří nemalou a rozhodně nepřehlédnutelnou část pražské historie, bez níž by Praha nebyla tím, čím je.

 

Ukázka z knihy

Praha ženského rodu
V českém jazyce se názvy měst vyskytují ve všech rodech. Turnov, Šumperk, Vimperk nebo Zábřeh vykazují známky ryze mužské, naopak Brno či Nové Město na Moravě se uchýlily ke střednímu rodu. Prachatice či Velhartice se pro jistotu obracejí k neurčitě pomnožnému číslu, i když podle pravidel českého pravopisu patří rodu ženskému. Praha, zrcadlící se ve vltavské hladině, je ženou hrdou a jednoznačnou, i když v mnoha obměnách. Spisovatel, kritik a překladatel, působící pod pseudonymem Miloš Marten, o milovaném městě před sto lety napsal: „Je krásné. Svůdné jak žena, neurčité jak žena, v modrých závojích soumraku, v kterých se choulí pod kvetoucí stráně, přepjato ocelovým pasem své řeky, poseto smaragdy měděných kupolí.“ (str. 9)

Wagnerova_Praha mesto zen

 

Magdalena Wagnerová

Zkušená autorka dětské literatury Magdalena Wagnerová se v posledních letech etablovala i v próze pro dospělé čtenáře. Počínaje literárními travestiemi Pavouk na šalvěji a Strom s granátovými jablky až po román Papíří osvědčila, že své suverénní vypravěčství umí dát do služeb mnohovrstevnatého, eticky vyhraněného příběhu, aniž by rezignovala na symbolickou či metaforickou rovinu svého psaní. Totéž lze říci i o autorčině próze Krajina nedělní, kde se prolínají tři vypravěčské roviny sledující trojici rozdílných lidských osudů. Svorníkem této komorní tragikomické meditace nad otázkou „Zabíjíme sny tím, že je plníme?“ je právě obrazné uchopení motivu neděle. I zde najdeme více plánů, neokázalá podobenství, jemné aluze či nedořečenost, která nás nutí příběhy domýšlet. A to vše v dovedně odpozorovaných kulisách současnosti či nedávné minulosti a ve vypravěčsky vyzrálé formě. Wagnerová je autorkou knih: Příběhy ze staré židovské Prahy, Příběhy starých pražských domů, Tajemná historie hradů v Čechách a na Moravě aj.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek Knižního klubu.

————————————————

Po toulkách pražskou historií si nyní dopřejeme malé odlehčení a špetku dobrého britského humoru – se zábavným románem, jehož excentrická hrdinka otřese nejen našimi bránicemi, ale i jednou spořádanou rodinou.

Rosiina metoda

Autorka: Dawn Frenchová
Přeložil: Jiří Pilucha

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-257-2097-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Rosiina metoda vydalo nakladatelství Argo.

Komický román o ženě, která až do svých osmatřiceti let říkala ne, a teď chce najednou všechno dohonit. Excentrická anglická učitelka Rosie se rozhodne přijmout místo v bohaté newyorské rodině Wilder-Binghamových, kde bude dělat paní k dětem, osmiletým dvojčatům Thomasi Wilder-Binghamovi Třetímu a Kembleovi Wilder-Binghamovi Juniorovi. Ukáže se však, že v luxusním, citově chladném a morálně vypulírovaném prostředí, kde mají všichni a všechno své určené místo, se nejen nedá pracovat s dětmi, ale nedá se tam skoro dýchat. Aby tam vydržela, nechá se Rosie poprvé v životě řídit svým instinktem, a brzy obrátí spořádaný svět sešněrované rodiny v třeštivý chaos.

 

Ukázka z knihy

Otestována
Padesát sedm
padesát osm
padesát devět… Kurva.
Jako obvykle. Rosie Kittoová nemá v břiše nic. Dítě se nekoná. Proč se vůbec obtěžovali čekat celé tři minuty? Jestli něco věděla s jistotou, tak to, že se pokoušejí o nemožné. Pouze jeho zoufalý pohled ji přiměl protrpět se k hořkému konci. S druhým tenkým modrým proužkem na těhotenském testu vyprchaly poslední zbytky naděje na společnou budoucnost.
Je prazvláštní, jak všedně, takřka mimoděčně může proběhnout okamžik, jejž jsme toužebně očekávali, a on přinesl zklamání. Když naděje definitivně padla, nezazněla žádná ohlušující rána, jen jakési zachrchlání.
Zasloužila si parádnější pohřeb.
Bývala totiž obrovská. (str 9)

 

Dawn Frenchová

Věhlasná britská komička Dawn Frenchová je mj. autorkou knihy Tak trochu úžasní (Argo, 2012), jež se stala nejprodávanější humoristickou knihou roku 2011 v Británii. Prodalo se jí více než 660 000 výtisků. V Argu dále vyšel autorčin druhý počin Drahá Silvie (2013), rovněž zábavný příběh přinášející i něco k zamyšlení.

————————————————

Jako třetí tu máme knížku z pera české spisovatelky, a sice román pro ženy, jenž je plný silných obrazů a erotiky.

Pravý leopardí kožich

Autorka: Hana Kolaříková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-080-6
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Pravý leopardí kožich vydalo nakladatelství Host.

Román o ztrátě, která otevřela nebezpečnou cestu do hlubin vlastní duše.
Jana otěhotněla, Jana předčasně porodila, Jana přišla o dítě. Co všechno z rodinné historie se může ukázat během šesti neděl? A je osud jedné generace osudem i těch dalších, jako když si lidé přehazují horkou bramboru? U Jany se přítomnost i budoucnost zakusují do minulosti jako had do svého ocasu a hlas krve nelze přeslechnout…
Hana Kolaříková napsala působivý psychologický román o ženě, která se po smrti dítěte ocitla ve zlomové situaci. Matka, otec, muž, milenec, nejbližší přítelkyně – kdo jí dokáže ukázat světlo? Najde Jana klíč ke svému nitru hluboko v rodinné historii, která sahá až k holocaustu? Nebo v Africe, která opájí smysly? Kolaříkové se na půdorysu románu pro ženy podařilo vystavět něco víc – barvitý román ze současnosti, plný silných obrazů a erotiky.

 

Ukázka z knihy

Sdělit Tince pravdu, anebo ji pravdy ušetřit? Nikdy před sebou neměly žádné tajemství. Neodvážila se jí říct přímo do očí, jak ji tehdy v Keni zradila, že se zapletla s Viktorem, ale mohla by to teď hned vyblít ze sebe do mobilu. Ale co Viktor? Vůbec netuší, že spolu počali dítě, což taky není fér. A co Alek? Všichni ho mají přirozeně za otce a Alek se  svou náturou gentlemana mlčí. Jestli však bude nadále mlčet i ona, tak nesnesitelné napětí uvnitř jí samé bude vzrůstat a jednou to bouchne. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku a náš článek.

 

Hana Kolaříková

Hana KolarikovaHana Kolaříková (* 1971) pochází z Frýdku-Místku. Po absolvování bakalářského studia historie a muzeologie na Slezské univerzitě v Opavě působila patnáct let v Praze v různých odvětvích kultury a cestovního ruchu – od svobodného povolání v oblasti umění a spolupráce s výtvarníky, přes zaměstnání v Archeologickém ústavu AV ČR až po prodej suvenýrů a uměleckých předmětů. Po nástupu na mateřskou dovolenou se začala zabývat psaním, debutovala v roce 2011 historickým románem Tma před úsvitem (Moba). V roce 2015 vydala společenský román Mušle (Kniha Zlín).

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Na závěr přinášíme tip na nevšední příběh o znavené matce, která najde svůj vytoužený způsob života v jiné době a na záhadném místě známém jako Měsíční údolí.

Měsíční údolí

Autorka: Melanie Gideon
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 478
Vazba: pevná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7498-217-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Měsíční údolí vydalo nakladatelství Domino v edici Inteligentní romány pro inteligentní ženy.

To nejcennější, co máme, je čas.
Lux Lysanderová je uhoněná svobodná matka a špatně placená servírka. Před totálním zhroucením ji zachrání nabídka rodičů, aby si na dva týdny vyjela někam do přírody, že se jí postarají o čtyřletého syna. Lux vyrazí tábořit do místa zvaného Měsíční údolí a užívá si volnosti. Uprostřed noci ji probudí zima, a když vyjde ze stanu, obklopuje ji hustá mlha, z níž v dálce problikává světlo. Vydá se tím směrem a najednou se ocitá na prosluněné louce uprostřed skupiny lidí, jejichž oblečení, způsob mluvy i chování působí dojmem, jako by byli z jiných časů. A pak si Lux uvědomí, že oni jsou z jiných časů. Ocitla se v idylické komunitě, žijící v naprostém odloučení od světa. Jakmile v ní odezní šok, že se přesunula časem na začátek dvacátého století, začne si Lux užívat přirozenosti a nekomplikovanosti zdejšího života. Stres a vypětí moderní doby se rozplývají, namísto nich nastupuje klid a nebývalá energie. Ke své neskonalé úlevě se může přesunovat v čase tam a zpět: od milovaného syna, který je bezezbytku dítětem moderních časů, ji to táhne zpátky na jediné místo, kde se cítí opravdu doma. Jak dlouho lze ovšem vést takto rozpolcený život?

 

Ukázka z knihy

Byl mojí matkou úplně posedlý, proto si před ní hrál na bezstarostného mladíka, aby ji snadněji okouzlil. Pečlivě skrýval svoji zlost a zahořklost, které podněcovaly jeho ctižádost. Nabubřele se domníval, že jeho jedinou chybou je skutečnost, že se narodil do špatné rodiny. Moje matka se dívala na svůj život úplně jinak. Těšilo ji, že každou noc usíná s plným břichem. Pracuje s čestnými lidmi a zaměstnavatelé jí o Vánocích dávají nějaké peníze na přilepšenou. Co víc si může člověk přát?
Vůbec se k sobě nehodili. Nikdy se neměli vzít, ale stalo se. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Melanie Gideon

Melanie-GideonMelanie Gideon se narodila a vyrostla na americkém Rhode Islandu, vystudovala žurnalistiku na Emerson College a za svůj život vystřídala mnoho nejrůznějších povolání – od servírky až po práci v počítačové firmě. S manželem a synem žije nyní v Bay Area v Kalifornii a svými články pravidelně přispívá do různých novin i časopisů (New York Times, San Francisco Chronicle, Daily Mail a dalších). Má na svém kontě tři romány pro mládež, po nichž se pustila také do psaní knih pro dospělé čtenáře. Právě díky nim se stala doslova nepřehlédnutelnou autorkou. Nebývalého úspěchu dosáhl především její román Manželka 22. Ten se dodnes těší velkému čtenářskému zájmu, byl přeložen do více než třiceti jazyků a proslavil svou autorku prakticky po celém světě. V současné době se pracuje na filmu podle tohoto románu, práva vlastní studio Working Title. Nyní se nám Melanie Gideon v českém překladu představuje se svou nejnovější knihou nazvanou Měsíční údolí.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Domino.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete pěkné knížky za výhodné ceny.

Líbily se vám dnešní dámské tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha, město žen

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2017

zobrazit info o knizeRosiina metoda

Frenchová, Dawn

Argo, 2017

zobrazit info o knizePravý leopardí kožich

Kolaříková, Hana

Host, 2017

zobrazit info o knizeMěsíční údolí

Gideon, Melanie

Domino, 2017

Napsat komentář