Jak vyhrát nad krizí středního věku?

Kniha
Je vám něco přes čtyřicet, máte děti v pubertě a manžela, který je od nevidím do nevidím v práci? Máte pocit, že vám život protéká mezi prsty a nutně spěje ke katastrofě?


Pak jste na tom stejně jako hlavní hrdinka knihy Manželka 22 americké autorky Melanie Gideon. Román vydalo začátkem letošního roku nakladatelství Domino. Melanie Gideon je autorkou čtyř románů a novinářkou (New York Times, London Times, Marie Claire). Narodila se a vyrostla na Rhode Island, nyní se svým manželem a synem žije v Bay Area, kde se odehrává i její poslední a zatím nejslavnější dílo Manželka 22. Kniha se dočkala překladu do třiceti jazyků a připravuje se i její filmová verze. A já se tomu vůbec nedivím – Manželka 22 si o filmové zpracování přímo říká!

Ústřední postavou je Alice Buckleová, učitelka divadelní výchovy, zneuznaná tvůrkyně divadelních her, ale hlavně žena středního věku. Jejím manželem je William, zaměstnanec reklamní agentury KKM se solidním platem muže na vedoucí pozici. Mají dvě pubertální děti – patnáctiletou Zoe a dvanáctiletého Petera – a úplně nevychovaného psa jménem Jampo. Alice se právě dožila věku, ve kterém tragicky zemřela její matka, a není divu, že na ni doléhá krize. Manžel s ní takřka nekomunikuje, Zoe si tajně schovává ve skříni sladkosti (že by porucha příjmu potravy?), Peter je asi homosexuál (ale maskuje to!) – prostě k zbláznění. Ještěže je tu internet a jeho vymoženosti – vygooglit se tu dá odpověď na každý problém, na facebooku promluvit s přáteli na míle vzdálenými. A ty různé reklamy a výzkumy. Alice se proto vůbec nediví, když dostane mail, že se stala součástí rozsáhlého výzkumu manželství, v němž se po ní pouze bude chtít, aby pod jménem Manželka 22 pravdivě odpověděla na otázky jí přiděleného Tazatele 101. Tyto dotazy ji vrací zpět na začátek vztahu s Williamem, pátrají po kořenech jejich odcizení. Alice se svěřuje neznámému Tazateli 101 se svými niternými pocity, a aniž by si to uvědomila, začíná podléhat tomu, kdo se ptá. Kam až ale může zajít anonymní vztah? A jak se tajemné rozhovory s neznámým promítnou do jejího chování k nejbližším?

Melanie Gideon vytvořila moderní ženský román, který snad – podle mého mínění – nemá žádnou chybu. To, jak představila svoji hrdinku, je srozumitelné ženám jejího věku po celém světě. U většiny se totiž dostaví jednoho dne pocit, že mládí je pryč; „muchlací“ děti najednou touží o sobě rozhodovat samy a manžel vůbec ničemu nerozumí. Její strachy a úzkosti jsou líčeny tak věrohodně, že čtenářka o nich nepochybuje. Perfektním prvkem oživujícím vyprávění jsou pasáže, které evokují stránky internetu. Facebookové „to se mi líbí“ a „to se mi nelíbí“, výsledky internetového vyhledávání, chatová komunikace, nastavování profilu – to vše je tak opravdové, jako byste seděli u počítače vy a ne hlavní postava knihy. A to ještě není vše! Protože je Alice pisatelkou divadelních her, tak i některé události líčí jako divadelní kus.

V praxi to znamená, že obyčejné vyprávění se střídá s internetovou komunikací, SMS zprávami a „hereckými“ etudami. Ne nadarmo se říká, že život je největší jeviště. Navíc autorka vše koření humorem, nadsázkou a sebeironií vypravěčky. Ani nebudete vědět, jak se dostanete na konec – přes 400 stran vás nezadrží a vy je zhltnete jako nic. I to je kouzlo této lehce romantické, ale přesto inteligentní knihy. A že bude dobré mít u čtení k ruce i kapesníčky, to je víc než jisté.

Nejen, že vás román pobaví, rozněžní, ale i vás namotivuje, abyste do druhé poloviny života šly s novou kuráží. Vždyť co se povedlo Maželce 22, se určitě může podařit i vám!
Podívejte se na trailer k americkému vydání knihy

a více informací se dozvíte i z našich webových stránek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeManželka 22

Gideon, Melanie

Domino, 2013

Napsat komentář