Ukázka z knihy Příběhy ze staré židovské Prahy

Praha
V knize Magdaleny Wagnerové ožívají tajuplné pověsti ze starých dob, kdy hlavní město pražské dýchalo na své obyvatele zvláštní kouzelnou atmosférou. Ponořte se do židovských příběhů známých i neznámých, třeba do toho o Golemovi…

Přinášíme vám ukázku z knihy Příběhy ze staré židovské Prahy, kterou vydalo nakladatelství Plot.

 

Zahrada mrtvých

„Věky minuly a mnoho se změnilo v Židovském Městě. Tuhé odloučení přestalo, brány zmizely, město samo se zjinačilo, ulice, domy i obyvatelstvo. Jen stará-nová synagoga zůstala, jak bývala, nezměněná a s ní mezi domy novější výstavnosti tichá ‚zahrada mrtvých‘. Tu sešla se všecka přešlá pokolení bývalého, starého Židovského Města, od nejdávnějších dob, kdy ještě prý nebylo Prahy, až do času, kdy se ghettu uvolnilo i jeho obyvatelstvu, kdy se tu naposled odbýval koure a naposled se kadiš modlili nad otevřeným hrobem…“ píše Jirásek v zamyšlení nad jedním z nejpozoruhodnějších míst Prahy dávného středověku a jedním z nejpamátnějších židovských pohřebišť vůbec.

O založení židovského hřbitova na území Josefova koluje řada pověstí, některé datují jeho vznik do vskutku dávné minulosti, dokonce do ještě dřívějších časů, než dorazili na toto území staří Čechové. Židé se tady údajně usadili hned poté, co byli vyhnáni z Jeruzaléma, a důkazem pro toto tvrzení mají být pomníky, které pocházejí z prvních století po Kristu. Například jeden s letopočtem 606 patřil jisté Sáře Katzové. Pravdou je, že na jednom náhrobku je skutečně takové datum uvedené, ale Židé v dávných dobách u letopočtů neuváděli tisíciletí, takže datum musíme číst jako 1606.

Příběhy ze staré židovské Prahy

Autorka: Magdalena Wagnerová

Počet stran: 244
Vazba: vázaná
Formát: 135×185 mm
ISBN: 978-80-7428-264-5
Doporučená cena: 269 Kč

Magdalena Wagnerová

Chcete se dozvědět více o autorce Příběhů ze staré židovské Prahy? Přečtěte si její článek Přesně nepřesný prostor pohádky. Podívat se můžete i na jiné ukázky z jejích děl, například z knížky Tajemná historie hradů v Čechách a na Moravě.


Nakladatelství PLOT zahájilo svou činnost v roce 1998 jakožto malé rodinné nakladatelství a začalo vydávat knihy o přírodě, literaturu pro volný čas a zábavu a především literaturu kynologickou. Od svého vzniku vydalo již několik stovek titulů různých témat a zaměření. V současné době vydává okolo 50 titulů ročně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy ze staré židovské Prahy

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2015

Napsat komentář