Taková normální rodinka

úžasní
Obyčejná anglická rodina, která má běžné problémy. Pubertální děti, matka, co si myslí, že jí ujíždí vlak, a otec, jenž je vždy při ruce a pro svou rodinu by udělal cokoliv. Ideální případ? To ani náhodou.

Anglický besteseler Tak trochu úžasní napsala Dawn Frenchová. V České republice vyšel v roce 2012 v nakladatelství Argo.

Autorka je velice populární britskou televizní i filmovou herečkou a také divadelní komičkou. Za sebou má vystupování s Jennifer Saundersovou v televizní show French a Saunders, kde si se svou kolegyní dělala legraci z celebrit, jako je Madonna či Spice Girls. Zahrála si také roli tlusté dámy ve filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu.  Za své herecké výkony byla nominována na spoustu cen a některé z nich také vyhrála. Svou literární prvotinu vydala v roce 2010 a stále s ní slaví velký úspěch.

Dawn Frenchová ve své knize popisuje život jedné obyčejné anglické rodiny. Ve vyprávění se střídají Moo – starostlivá matka – a pubertální děti Oscar a Dora. Všichni si zapisují své zážitky do osobních deníků, do kterých jim čtenář kouká jakoby přes rameno, a tak může všechny jejich strasti a radosti zažívat hned z první ruky.

Mo zjišťuje, že ačkoliv je vyhledávanou dětskou psycholožkou a odborníkem na slovo vzatým, jsou pro ni její vlastní dospívající děti španělskou vesnicí. Čím víc se jim snaží porozumět, tím víc se oni od ní odtahují a považují ji za mimozemšťana z cizí planety, jenž jim akorát otravuje život. K problému s dětmi se přidává deprese z blížící se padesátky a další úkoly, které je nutné vyřešit, aby jejich společný život nebyl jeden velký chaos.

Oscar je ve skutečnosti Peter, který je až strašidelně posedlý Oscarem Wildem. Proto se snaží napodobit jeho životní styl a to se vším všudy. Mluva, šatstvo, názory i sexuální orientace.

A nakonec Dora. Klasický prototyp puberťačky. Všechno, co dělá, je špatně. Nálady se střídají rychlostí blesku a sebevědomí je hluboko pod zemí.

Kniha je psána lehkým perem a okořeněna typickým anglickým humorem. Chvílemi jsem sympatizovala s jedním, jindy zase s někým jiným. Záleželo na situaci. Zasmála jsem se nad problémy, které řešila Dora, a zavzpomínala, jestli jsem také byla taková a nenáviděla celý svět v čele s mou mamkou. Pokud ano, veřejně se jí omlouvám a jen se děsím okamžiku, až budu mít svou vlastní sedmnáctiletou dceru. Hodně jsem se bavila, když jsem četla, co vypráví Oscar. Naše společná vášeň pro autora takového kalibru mě nemohla nechat nezaujatou. A tak jsem ze všech sil držela tomuto mladému muži palce, aby si našel své místo v tak šíleném světě, jako je ten dnešní.

A konečně Mo. Žena, která se děsí svého věku, ale stále doufá, že má co nabídnout. Běžná mamina, která se stará o své děti, manžela i psa, protože na ní stojí celá ta šílená instituce, jež si říká rodina.

Doporučuji, doporučuji, doporučuji. Přečtete si o problémech někoho jiného, pobavíte se u nich a třeba i získáte nadhled nad těmi svými. A když ne? Tak vám kniha aspoň přinese perfektní čtenářský zážitek, o který se nesmíte nechat připravit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTak trochu úžasní

Frenchová, Dawn

Argo, 2012

Napsat komentář