Monology v nemocnici

kytka
Silvia Shutová je velice zvláštní knižní postavou. Ve svém příběhu toho totiž moc nenamluví, a přesto se toho o ní čtenář hodně dozví.

Hlavní hrdinkou příběhu je Silvia Shutová, která po nešťastné nehodě skončila v komatu. Jelikož jí chtějí její blízcí pomoci, poslechnou lékaře a začnou se s ní bavit – respektive mluví jen oni. Čtenář se tak o životě Silvie dozvídá prostřednictvím monologů, které vedou různé osoby v jejím nemocničním pokoji.

Drahá Silvie je druhým počinem britské autorky Dawn Frenchové. Její prvotina o bláznivé rodině nazvaná Tak trochu úžasní se stala bestsellerem. Recenzi na ni jsme vám přinesli před rokem.

Autorka se proslavila především svou televizní show, kde si spolu se svou kolegyní dělala legraci z celebrit. Mezi nejznámější filmové role pak patří tlustá dáma, kterou si zahrála v Harrym Potterovi a vězni z Azkabanu. Drahá Silvie vyšla v červnu roku 2013 v nakladatelství Argo.

Postupem času se u Silvie vystřídá velké množství lidí, kteří mají něco na srdci. Je zřejmé, že si nepřipadají příjemně, když mluví sami a nikdo jim neodpovídá, ale na druhou stranu je vidět, že to je přesně to, co potřebovali – vymluvit se. Nejvýraznějšími a nejdůležitějšími postavami jsou určitě dcera Cassie a manžel Ed. Oba si uvědomují, jak moc pro ně žena, která teď bojuje o svůj život, znamená, a jak moc by jim ublížilo, kdyby tu už nebyla. Snaží se proto Silvii říct, co cítí, a dokázat jí, že ona má ještě své místo na zemi. I další postavy jsou rozhodně zajímavé. Všichni pak tvoří mozaiku příběhů nejenom Silviina života, ale i její rozpadající se rodiny.

Spisovatelka ale rozhodně nepřináší jen smutné vyprávění o tragédií, která se Silvii stala. Frenchová totiž umí čtenáři vykouzlit i úsměv na rtech a vzbudit v něm naději na dobrý konec. Vážnost situace dovede rozehnat především postava, kterou je sestra Silvie Jo. Ta vyznává tzv. New Age, a proto na svou sestru aplikuje strašilku nebo jezevčíka v pyžamu, kteří by ji měli z kómatu pomoci. Zda se ale nakonec Silvie probudí či nikoliv, to vám neprozradím.

Oceňuji lehkost pera, kterým autorka umí psát o tak vážné věci, jakou je nehoda, která se stala Silvii. Svého čtenáře dokáže pobavit, a zároveň ho donutí přemýšlet o mezilidských vztazích v rodině, a to jak o té Silviině, tak i o své vlastní. Je zřejmé, že v tomto případě Frenchová čerpala z vlastní životní zkušenosti dané nemocí její matky. Stejně jako v případě knihy Tak trochu úžasní i v Silvii používá autorka především monolog. Dosáhne tak toho, že si čtenář víc připadá, jako kdyby prožíval to, co prožívá právě vyprávějící osoba. Má to své kouzlo a knize to přidává na zajímavosti.

Drahou Silvii doporučuji všem, kteří četli první počin Dawn Frenchové. Slibuji, že i toto dílo vám přinese tu pravou porci zábavy i zamyšlení, tak akorát pro nadcházející léto.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDrahá Silvie

Frenchová, Dawn

Argo, 2013

Napsat komentář