Pohádky na dobrou noc

tipy_pohadky-na-dobrou-noc
Patříte k unaveným rodičům, kterým se nedaří uspat jejich rozjívené caparty? Pořiďte jim některou z krásně ilustrovaných pohádkových knížek z našich dnešních tipů. Vaše děti budou nadšené a všichni se konečně pořádně vyspíte.

Hledáte čtení na dobrou noc pro své malé neposedy? Krátké příběhy ze série Tappi a přátelé doprovázené půvabnými barevnými ilustracemi jsou to pravé.

Tappi a podivuhodné místo

Autor: Marcin Mortka
Ilustrátorka: Marta Kuczewska
Přeložil: Michael Alexa

Počet stran: 56
Vazba: vázaná
Formát: 200×245 mm
ISBN: 978-80-7491-810-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Tappi a podivuhodné místo vydalo nakladatelství Host.

Vítejte v kouzelném světě usměvavého Tappiho a rošťáckého Chichotka!
Vikingovi Tappimu a sobíku Chichotkovi se Šeptající les nikdy neomrzí. Žije v něm spousta jejich kamarádů, na které se dá vždycky spolehnout a je s nimi legrace. V dalším díle barevných příběhů z Tappiho světa slaví medvěd Břicháč narozeniny, bobr Rachotek pozve sobíka na ostrov elfů a veverka Čiperka pomůže s kouzelným obláčkem. Tím ovšem zábava nekončí! Když mezi sebou obyvatelé Šeptajícího lesa přivítají nové přátele, vypraví se všichni společně navštívit podivuhodné místo. Místo plné příběhů.

 

Ukázka z knihy

Nebylo by s tím hodně práce, ale Chichotek se smutně podíval na les, který sliboval spoustu zábavy, a řekl si:
„Teď se mi nechce. Uklidím to později.“
A vyrazil, jako když do něj střelí. Hopsal, dováděl a skotačil, přeskakoval potůčky, honil motýly a válel se v trávě na louce a přitom se smál na celé kolo. A tak mu uběhl téměř celý den.
„Tohle jsem potřeboval,“ řekl si, když si lehl do mechu a koukal na nebe.
Potom si všiml zrzavého ocasu, který vyčníval z větví. Chichotek okamžitě vyskočil na nohy.
„Čiperko!“ zavolal. „Hej, Čiperko, pojď hrát na babu!“
„Nemůžu!“ zafuněla veverka. „Musím odnést Tappimu oříšky! Chystáme oslavu pro Břicháče, víš?“ (str. 10)

tappi-a-podivuhodne-misto-ukazka-2

Přečtěte si celou ukázku.

 

Marcin Mortka

Marcin-MortkaMarcin Mortka (* 1976) je vypravěč, snílek a workoholik v jednom. Sní o tom, že by jednou napsal dokonalou pohádku nebo se alespoň stal někým, jako je Tappi z Šeptajícího lesa. Jeho největším pokladem je rodina. Nerad spěchá, má rád vůni větru a každou noc by chtěl prosedět s knížkou. Je také spisovatel, tlumočník z norštiny a angličtiny. Píše převážně fantasy literaturu pro dospělé, v posledních čtyřech letech se zabýval i psaním knih pro děti a mládež.

Ze série Tappiho příhody vyšly v nakladatelství Host knihy:
Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa (2015),
Tappiho putování po Šumících mořích (2015),
Tappiho toulky po Bručících horách (2016).

Z nové řady Tappi a přátelé zde vyšly knížky:
Tappi a první sníh (2015),
Tappi a narozeninový dort (2016),
Tappi a podivuhodné místo (2016).

Fotografie a informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

Marta Kurczewska

Marta Kurczewska (* 1977) kreslí už velice dlouho, její první výstavu uspořádal táta… pro mámu. Teď už ilustrátorka nemusí malovat po stěnách: je hrdou majitelkou obrovského pracovního stolu, na kterém může mazat, čmárat, stříkat, trhat a slepovat do aleluja. Kromě malování Martu ohromně baví vaření (a zejména ochutnávání), lyžování, cákání se ve velkých mořských vlnách a vůbec lenošivě strávený čas.

Informace o ilustrátorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Zuzana Pospíšilová, oblíbená autorka desítek titulů pro děti, vypráví vánoční příběh o naději a přátelství, jehož půvab podtrhují ilustrace Zuzany Osako, úspěšné ilustrátorky, která této knize dodává snové kouzlo.

Andílkovo vánoční putování

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrovala: Zuzana Osako

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 212×215 mm
ISBN: 978-80-271-0122-1
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Andílkovo vánoční putování vydalo nakladatelství Grada
v edici Pohádkové čtení.

Nechte si vyprávět o vánoční pouti za přátelstvím, nadějí a štěstím. Vánoční ozdoby se pohupují na stromečku a nikdo netuší, jaké příběhy by mohly vyprávět. Krajkový Andílek, kterého před Štědrým dnem uháčkovala babička Ludmilka, se místo na stromečku ocitne na strastiplné cestě, aby našel ztracený domov a možná i něco cennějšího. Vydejte se s ním na dobrodružné putování ze dna tmavé nehostinné krabice za světlem a novým láskyplným domovem. V zasněženém předvánočním světě čekají na Andílka netušené překážky, ale také přátelská pomoc laskavé pavoučice Alice nebo veverky Terky.

 

Ukázka z knihy

„No co, prostě začnu a uvidím, co mi pod rukama vyroste,“ řekla si a pustila se do háčkování. Nahodila si pár prvních oček a pak je pomocí háčku umně proplétala. Ruce jí kmitaly, jako kdyby samy věděly, co mají dělat. Babička se usmívala a přitom bedlivě sledovala svá očka na háčku, ze kterých se pomalu, ale jistě rodila krásná křehká postavička.
„To je andělíček!“ vykřikla najednou, a nadšením jí málem uteklo očko. Naštěstí ho uhlídala. „Už zbývají jen křidélka,“ pronesla směrem k andělíčkovi.
Čas rychle utekl a venku se začalo stmívat. V listopadu se dny krátí a tma přichází brzy. Jindy by háčkování odložila, ale teď nemohla. Vstala z křesla a pomalu přešla i s andělíčkem k vypínači, aby v místnosti rozsvítila světlo.

 

Mgr. Zuzana Pospíšilová

zuzana-pospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Prázdninové pohádkyPohádkové uspávanky,
Knihovnické pohádky, Záchranářské pohádky.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

O slůněti, které chtělo usnout je další, s napětím očekávaný příběh psychologa Carla-Johana Forsséna Ehrlina, založený na stejné metodě jako jeho předchozí knížka O králíčkovi, který chtěl usnout.

O slůněti, které chtělo usnout

Autor: Carl-Johan Forssén Ehrlin
Přeložila: Zuzana Pospíšilová
Ilustrovala: Sydney Hansonová

Počet stran: 28
Vazba: vázaná
Formát: 213×302 mm
ISBN: 978-80-7473-500-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu O slůněti, které chtělo usnout vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Inovativní metoda Carla-Johana Forsséna Ehrlina dokáže děti zklidnit a uvolnit tak, aby se jim lépe usínalo. Tentokrát se děti seznámí se slůnětem Elenkou, které nemůže usnout. Putuje i s maminkou do kouzelného lesa, kde potkává nové kamarády, krtka Dřímálka, vílu Chrupinku, myšku Popletu i králíčka Káju, od kterého dostane kouzelný uspávací prášek, aby mohla konečně usnout. Cestou se Elenka od přátel učí, jak usínání může být zábavné a příjemné současně. Část knihy je věnována také nejčastějším dotazům rodičů. V ní autor vysvětluje, jak s knihou pracovat, aby metoda byla co nejúčinnější. Tato metoda, jak se mnozí psychoterapeuti shodují, pomáhá dětem zejména v obdobích, kdy jsou vystaveny větší zátěži, vyrovnávají se s přechodem do jeslí či školky, jsou nemocné nebo zpracovávají příliš mnoho vjemů. Dětem, které mají pravidelně potíže s usínáním, tato kniha pomáhá osvojit si zdravé spánkové návyky a ustálit spánkový rituál.

 

Carl-Johan Forssén Ehrlin

Carl-Johan Forssén Ehrlin (1978) vystudoval psychologii a pedagogiku. Působí jako psychoterapeut, píše knihy o osobním růstu, přednáší na univerzitách a vede kurzy osobního růstu v soukromých firmách.
Inovativní metodu, která vychází z kombinace relaxačních a psychologických technik a jednoduchého pohádkového příběhu, představil poprvé v knize
O králíčkovi, který chtěl usnout. Vydal ji nejprve vlastním nákladem, knížka však již krátce po vydání vzbudila velký ohlas. V mnoha zemích se během krátké doby stala bestsellerem a spásou pro mnoho unavených rodičů. Práva k ní se doposud prodala do 39 zemí.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Kniha Zlín.

————————————————

Krásně ilustrovaná Velká pohádka o malé víle v dětech probudí vztah k přírodě a poslouží také jako milé čtení na dobrou noc. Ilustrace pocházejí z dílny ilustrátorské legendy Vlasty Švejdové a jistě potěší všechny generace čtenářů pohádek.

Velká pohádka o malé víle

Autoři: Jitka Hladká, Marek Hladký
Ilustrovala: Vlasta Švejdová

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 210×210 mm
ISBN: 978-80-271-0186-3
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Velká pohádka o malé víle vydalo nakladatelství Grada
v edici Pohádkové čtení.

Mimi je ta nejdobrosrdečnější víla, jaká kdy tančila na louce u Hostavického potoka. Vypadá sice jako obyčejná holčička, ale rozhodně dokáže neobyčejné kousky. Nechte se unášet půvabnými příběhy, které víla během všech čtyř ročních období zažije se zvířátky a rostlinkami na louce u Hostavického potoka. Objevíte kouzlo nebeské duhy nebo posledního dne v roce. Mimi vždycky pomůže v pravou chvíli a možná s ní zažijete i zázrak.

 

Ukázka z knihy

A to se vám takhle jednou víla Mimi procházela po louce a zlobila se na Vítr, který jí neustále rozfoukával květinky a zle rozčesával právě upravenou trávu. Sotva se Mimi sehnula a upěchovala půdu pod jednou kytičkou, kterou Vítr málem vytrhnul i s kořínky, už byl u druhé kytičky a vířil s ní tak, div neodlétla. Mimi byla hodná luční víla, ale čeho je moc… Když už si chtěla zavolat ten neposedný Vítr a pořádně mu vycinkat, kde se vzal, najednou k ní přilétl papír. List papíru. A nebyl to ledajaký papír. Byl to list papíru, na kterém byla namalovaná květinka.

velka-pohadka-o-male-vile_ukazka

 

MgA. Marek Hladký

Marek Hladký je spisovatel, scenárista, producent, dramaturg, vysokoškolský pedagog. Společně se svou manželkou Jitkou napsal pohádkovou knihu Velká pohádka o malé víle a příběh pro děti i dospělé Tajemství Pergamenů. Je autorem námětu a scénáře celovečerního životopisného filmu o profesoru Josefu Thomayerovi Prosté krutosti v režii Vladimíra Drhy s Radoslavem Brzobohatým v hlavní roli. Podle jeho scénáře byl natočen detektivní film Tónina smrti v hlavní roli s Markem Vašutem, Jiřím Langmajerem a Nelou Boudovou. V roce 2002 napsal detektivní novelu Anděl smrti. Národní divadlo Brno v lednu 2011 uvádí divadelní hru Zaslíbení, kterou napsal společně s Lenkou Plachou, v režii Zdenka Plachého. Pro Národní divadlo Brno napsal v roce 2012 divadelní hru Černá Madona Brněnská. Je autorem mnoha reportáží v pořadech Černé ovce, Klekánice a Ta naše povaha Česká. Působil ve vedení České televize, Národního divadla Brno a celoplošné soukromé televize. V současné době působí jako producent v oblasti uměleckých projektů a vysokoškolský pedagog.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

 

Jitka Hladká

Jitka Hladká je spisovatelka, manažerka. Podílela se na vzniku cyklu dokumentárních pořadů mapujících současnou divadelní scénu a pořadů, které se zabývaly marketingem mezinárodních společností, působících na českém trhu. Jako manažerka se věnuje oblasti zdravého spánku a technologiím zpracování přírodních materiálů.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

Sbírka pohádek Honzy Ondera, na níž se autorsky podílela a kterou doplnila ilustracemi jeho maminka a školní psycholožka Zuzana Onderová, děti nejen pobaví, ale i poučí.

Kdo zachrání Pižďucha?

Autoři: Jan Onder, Zuzana Onderová
Ilustrovala: Zuzana Onderová

Počet stran: 92
Vazba: vázaná
Formát: 190×240 mm
ISBN: 978-80-88104-18-6
Doporučená cena: 222 Kč

Knihu Kdo zachrání Pižďucha? vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

Knížka „Kdo zachrání Pižďucha?“ je sbírkou lehce netradičních pohádek. Není určena pouze malým čtenářům, ale všem, kteří mají rádi laskavý humor a netradiční příběhy. Pohádky vyprávějí vesele i o vážných tématech – o přátelství, odvaze, vzájemné pomoci, ale také o lenosti, závisti, přetvářce… Vtipnými a milými obrázky doplnila knížku sama autorka. Jan Onder, jak sám říká, má obrázky své maminky velmi rád. Oba dva proto věří, že knížkou udělají radost všem, kteří neztratili svoji dětskou duši.

 

Ukázka z knihy

Myška Marcelka si splnila svůj dávný sen. Tolik se těšila, až si otevře svou vlastní cukrárnu! Představovala si, jak stojí za pultem. Před sebou velikánskou vitrínu plnou věnečků, rakviček, indiánků a kokosek. A jak ona, Marcelka, v bílé zástěrce a sněhobílém čepečku obsluhuje hosty. Teď se konečně dočkala! Marcelka samou nervozitou nemohla ani dospat. Vstala ještě dřív než samotné sluníčko. Běžela si vyžehlit zástěrku a čepeček. Učesala si kožíšek, aby jí to za pultem opravdu slušelo. Slyšela, jak její sestřička Jůlinka už v kuchyňce vytahuje z trouby první várku věnečků.

 

Zuzana Onderová

Zuzana Onderová celý svůj profesní život pracuje s dětmi. Zájem o psychologii a dětskou duši uplatnila ve svém povolání školního psychologa. Svými vtipnými kresbičkami a veselými obrázky dělala radost nejen vlastním dětem, ale i svým kamarádům. Odmalička snila o tom, že napíše knížku. Všechno by zřejmě zůstalo jen milou zálibou, kdyby jí syn Honza nepřečetl svoji první pohádku. To pro ni bylo impulsem, aby si sen splnila. Stačilo vyndat pár kresbiček a nápadů ze šuplíku a oživit tak jejich hrdiny v podobě autorských pohádek.

Jan Onder

Jana Ondera, tanečníka a choreografa, znají čtenáři nejen z pořadu pro děti „Taneční hrátky s Honzou Onderem“, ale také z taneční soutěže Stardance. Kromě jiného vede dětský taneční klub v Sokolově. S dětmi to prostě umí. Obdivuje na nich jejich bezprostřednost, fantazii a ochotu nadchnout se pro jakýkoliv bláznivý nápad. Možnost sdílet s nimi jejich dětský svět ho přivedla na myšlenku napsat několik pohádek, které by mohly čtenáře pobavit a možná i trochu poučit.

Informace o autorech byly čerpány ze stránek nakladatelství Krigl.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTappi a podivuhodné místo

Mortka, Marcin

Host, 2016

zobrazit info o knizeAndílkovo vánoční putování

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2016

zobrazit info o knizeO slůněti, které chtělo usnout

Ehrlin, Carl-Johan Forssén

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeVelká pohádka o malé víle

Hladká, Jitka – Hladký, Marek

Grada, 2016

zobrazit info o knizeKdo zachrání Pižďucha?

Onder, Jan – Onderová, Zuzana

Agentura KRIGL, 2016

Napsat komentář