Druhý díl ze série Tappi a přátelé

Marcin Mortka_Tappi a narozeninovy dort
Oblíbený hrdina dětských čtenářů, viking Tappi, slaví narozeniny! Přátelé mu chtějí připravit dort a pořádnou oslavu, ale do cesty se jim staví hladový troll a řada dalších překážek. Jak tohle dobrodružství nakonec dopadne?

Vítejte v kouzelném světě usměvavého Tappiho a rošťáckého Chichotka!
Víš, jaký je dnes den? Den jako stvořený pro oslavu Tappiho narozenin. A co by asi dobrosrdečnému vikingovi udělalo největší radost? Samozřejmě něco sladkého! Upečeme mu dort, řekli si Tappiho přátelé – sobík Chichotek, veverka Čiperka, medvěd Břicháč a bobr Rachotek. Ale pozor na mlsný jazyk trolla Mrzouta! Než Tappi oslaví narozeniny a Chichotek najde ztracený polštářek, přesvědčí se obyvatelé Šeptajícího lesa na vlastní kůži, že i ty nejtěžší překážky se dají s přáteli snadno překonat.
Hledáte čtení na dobrou noc pro své malé neposedy? Krátké příběhy ze série Tappi a přátelé doprovázené půvabnými barevnými ilustracemi jsou to pravé. Pro čtenáře od čtyř let.

 

Tappi a narozeninový dort

Autor: Marcin Mortka
Přeložil: Michael Alexa
Ilustrovala: Marta Kurczewska

Počet stran: 56
Vazba: vázaná
Formát: 202×245 mm
ISBN: 978-80-7491-594-9
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Tappi a narozeninový dort vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

„Tappi má dneska narozeniny?“ poskočil Chichotek. „Panečku, to mu musím honem vymyslet nějaký dárek! Co by tak Tappimu udělalo radost? Už vím! Dort!“
Každý v Šeptajícím lese totiž věděl, že veliký viking miluje všelijaké sladkosti. Sobík Starodějovi poděkoval a odběhl poprosit své kamarády, aby mu pomohli s přípravou. Kupec Všejed mu dal mouku a cukr, medvěd Břicháč se podělil o med a veverka Čiperka přinesla oříšky a borůvky. Bobr Rachotek ulovil několik ryb, ale sobík mu vysvětlil, že do dortů se ryby nedávají. Pozval ho ale na společné pečení. Kamarádi donesli všechny suroviny na dort do chalupy a potom odběhli do lesa pro dřevo, aby mohli zatopit v kamnech.
Mezitím se odněkud přitoulal hladový troll Mrzout, nezbeda s věčně prázdným břichem a stejně prázdnou hlavou.
„Copak se to tady děje?“ bručel si pod vousy. „Že by někdo vařil obídek a nepozval chudáčka Mrzouta?“
Troll se zachmuřil nad svým nešťastným osudem a řekl si, že to musí hned napravit. Vklouzl proto do chalupy, kde našel oříšky, med, borůvky, cukr a mouku. V očích se mu nadšeně zablýsklo.
„Nádhera!“ zafuněl. Pak naházel jídlo do pytle a utekl s ním do lesa. (str. 8–9)

Tappi a narozeninovy dort_ukazka2

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Hlasité výbuchy smíchu byly docela časté. Už během čtení si děti rozebraly postavy, a když jsem mezi kapitolami vyhlásil pauzu na zchlazení dětí v bazénu a taťky v ledničce, tak přehrávaly jednotlivé situace naživo. Velmi čtivá a velmi veselá knížka, která se velmi těžko odkládá a hlavně se super čte nahlas a sdílí.

Petr Burkot, otec tří dětí o knize Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa,
web kampaně Celé Česko čte dětem

Tappi a narozeninovy dort_ukazka1

 

Marcin Mortka

Marcin-MortkaMarcin Mortka (* 1976) je vypravěč, snílek a workoholik v jednom. Sní o tom, že by jednou napsal dokonalou pohádku nebo se alespoň stal někým, jako je Tappi z Šeptajícího lesa. Jeho největším pokladem je rodina. Nerad spěchá, má rád vůni větru a každou noc by chtěl prosedět s knížkou. Je také spisovatel, tlumočník z norštiny a angličtiny. Píše převážně fantasy literaturu pro dospělé, v posledních čtyřech letech se zabýval i psaním knih pro děti a mládež.

V nakladatelství Host již vyšly knihy Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa (2015) a Tappiho putování po Šumících mořích (2015), obě ze série Tappiho příhody. Dále zde vyšly tituly Tappi a první sníh (2015) a Tappi a narozeninový dort (2016) z nové řady Tappi a přátelé.

Fotografie a informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

Marta Kurczewska

Marta Kurczewska (* 1977) kreslí už velice dlouho, její první výstavu uspořádal táta… pro mámu. Teď už ilustrátorka nemusí malovat po stěnách: je hrdou majitelkou obrovského pracovního stolu, na kterém může mazat, čmárat, stříkat, trhat a slepovat do aleluja. Kromě malování Martu ohromně baví vaření (a zejména ochutnávání), lyžování, cákání se ve velkých mořských vlnách a vůbec lenošivě strávený čas.

Informace o ilustrátorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTappi a narozeninový dort

Mortka, Marcin

Host, 2016

Napsat komentář