Fit (nejen) v létě

Fit
Pro řadu z nás znamená léto výzvu zbavit se přebytečných kil a vytvarovat postavu, abychom ji mohli bez ostychu vystavit na obdiv slunečním paprskům. Že to jde i bez návštěv posilovny a náčiní, dokazuje i následující kniha obsahující téměř 500 cviků, při kterých si vystačíte jen s vlastním tělem. Tak s chutí do toho a půl je hotovo.

Přepracované vydání nejúspěšnější knihy o posilování s vlastním tělem je doplněno o cviky na zpevnění středu těla – tzv. core trénink. Známá propagátorka, trenérka fitness a aerobiku Helena Jarkovská společně s dcerou Markétou tak rozšířila původní knížku přinášející ucelený soubor účelových posilovacích cvičení, jež jsou uspořádána podle anatomicko-fyziologického působení na jednotlivé oblasti pohybového ústrojí – a v souvislosti s tím i na nervovou, dýchací a srdečně-cévní soustavu. Téměř 500 cviků je demonstrováno na názorných fotografiích a rozděleno podle svalových skupin a kloubů, jež se na daném pohybu podílejí. Kniha je určena každému, kdo chce samostatně cvičit doma i v posilovně, zároveň však také přináší velké množství nápadů a rad cvičitelům a trenérům fitness i jiného cvičení.

 

Posilování s vlastním tělem

Autorky: Helena Jarkovská, Markéta Jarkovská

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-247-5730-8
Doporučená cena: 249 Kč
Edice: Fitness – Síla – Kondice

Knihu Posilování s vlastním tělem vydalo nakladatelství Grada.

 

Doporučujeme

Být štíhlý, fit a spokojený se svou postavou nicméně není jen sezónní záležitost a jedná se především o běh na dlouhou trať. Se cvičením jde ale ruku v ruce i správná výživa a zdravá strava. Tipy na ni a další různá cvičení můžete nalézt zde a zde. Zlepšit svoji fyzickou kondici mohou i vegetariáni či vegani s pomocí následující knihy.

 

O autorkách

Helena Jarkovská absolvovala v roce 1969 FTVS UK, specializace sportovní a rekreační gymnastika. Je zakladatelkou a propagátorkou českého aerobiku (od roku 1983), zakladatelkou a ředitelkou České školy aerobiku a České školy spininku akreditované při MŠMT ČR. Zorganizovala 300 odborných seminářů určených instruktorům aerobiku a podílela se na organizaci dvaceti mezinárodních seminářů o aerobiku v České republice a pěti českých a moravských kongresů o aerobiku. Působila jako lektorka školení instruktorův Itálii, ve Švýcarsku a v Německu. Od roku 1972 pracovala v oblasti tělovýchovných služeb ve Sportpropagu ČÚV ČSTV, v letech 1987–89 v TJ Tatra Smíchov. V roce 1990 založila Fit klub H. Jarkovské v Praze 7, kde stále cvičí. Specializuje se na posilovací, aerobní a další druhy funkčních cvičení. Mezi nejvíce oblíbené formy cvičení patří cvičení na velkém míči a zdravotní cvičení pro seniory. Přednáší v Centru celoživotního vzdělávání na téma týkající se pohybu a zdraví v seniorském věku. Ve spolupráci s klubem aktivního stáří připravuje jednoduché programy zádové a regenerační gymnastiky pro seniory.

Markéta Jarkovská vystudovala v roce 1996 Taneční konzervatoř Jaroslava Ježka se specializací moderní scénický tanec. V letech 1994–2004 působila jako tanečnice, choreografka a učitelka tance v Čechách i v zahraničí. Od roku 2002 pracuje jako lektorka ve fitness centrech, je spolumajitelkou Fit klubu Heleny Jarkovské, lektorkou České školy aerobiku, lektorkou na kongresech a seminářích. Je také trenérkou european Tae-bo advanced, european aerobic, step, muscle power basic, european weights basic, European spin Gym a osobní trenérkou.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

 

Rozhovor s Helenou Jarkovskou

Vaše kniha Posilování s vlastním tělem – 494krát jinak dokazuje, že lidské tělo je mocný nástroj. Jaké jsou výhody posilování s vlastním tělem, kromě toho, že se nám doma nehromadí sportovní náčiní?
Základem cvičení s vlastním tělem je kondiční funkční gymnastika, se kterou jsem se seznámila na FTVS v roce 1965. Měla jsem nejlepší učitele, a ti mi nastínili mou budoucnost. Cvičení s vahou vlastního těla je obrovský soubor cviků, kterými svaly posilujeme a protahujeme. Cvičením dokážeme rozvíjet pohybovou paměť, prostorovou orientaci, rovnováhu, tedy celkovou obratnost.

V knize najdeme návody s doprovodem fotografií, na kterých jsou cviky dobře vysvětleny. Podle vašich knih může začít cvičit úplný začátečník, nebo je třeba dohledu zkušeného trenéra?
Lepší je cvičit s odborníkem, který je schopný cvik vysvětlit a také ho správně technicky naučit. Málo cvičících se zajímá o funkce svých svalů a kloubů. Jsem často překvapená ignorováním a macešským chováním k vlastnímu tělu. Pohybové funkce jsou, vedle duševních, základem našeho zdraví, hodnotného života bez bolesti a stresu. Teoreticky to všichni víme. Své životní priority si ale musí nastavit každý sám. Pokud klient chodí cvičit, pomůže mu naše kniha k osvěžení základů anatomie a fyziologie. Uvědomí si, jaké velké množství cviků může se svým tělem provádět.

Existuje osvědčený recept na posilování s vlastním tělem? Stačí občasná dvacetiminutová ranní rozcvička, nebo je třeba vymezit si na cvičení pravidelně delší čas?
Neexistuje, protože naše tělo má asi 640 svalů, které musíme pravidelně a systematicky posilovat a protahovat. A každý z nás je jiný. V kolektivním cvičení se naučíme mnoho obměn různých pohybových vzorců. Trenéři je obměňují, skládají do sestav zaměřených na jednotlivé velké svalové skupiny. Umí pracovat se svalstvem uloženým kolem našeho středu těla, s hlubokým stabilizačním systémem, které tělo udržuje ve správném přímivém držení těla.
Ranní protažení pomůže pomocí několika cviků prováděných vahou vlastního těla probudit tělo, nastartovat ho. Tak jako musíme pravidelně do svého těla dodávat živiny, musíme svalům kloubům a vnitřním orgánům dávat i pohyb. Nejlépe je svaly nasytit pohybem alespoň každý druhý den po dobu 45–80 minut. Ale to jsem příliš idealistická.

Jaké jsou největší chyby při cvičení doma a jak jim zabránit?
Špatný výběr cviků, špatně metodicky řazené cviky, chybná technika provedení a další. Doporučuji vyhledat odborníka, který mi pomůže. Ideální pro začátek je požádat o pomoc osobního trenéra. Ale ten musí být hodně dobrý, zkušený, ne začátečník.

Jaké pomůcky jsou vhodné ke cvičení? Je vhodnější začít nejprve posilovat s vlastním tělem a postupně přidávat pomůcky?
Nejprve se musí každý naučit pracovat s pohyby prováděnými vlastním tělem. To je základ. Pak teprve mohu používat různé druhy pomůcek, ale i ony vyžadují specifickou techniku. O tom píšeme ve své další knize „Posilování s náčiním“ Já osobně ve svých hodinách často používám činky, gumy, tyče, velké míče bosu, overbaly medicinbaly, lehké dřevěné tyče atd. . Lehká zátěž zefektivňuje výživnost cviků. Nejúčinnější je cvičení na velkém míči. Dobře se na něm posiluje i protahuje. Mrzí mě, že fitness centra tyto veřejné skupinové hodiny na míčích téměř nenabízejí.

Převzato s laskavým svolením nakladatelství Grada

 


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. GRADA si za dobu své existence vybudovala pozici největšího tuzemského nakladatelství odborné literatury co do objemu tržeb, počtu vydávaných nových titulů i šíří oborů své působnosti a to jak v České tak i ve Slovenské republice. V její produkci jsou tituly s právní tematikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosilování s vlastním tělem
494krát jinak

Jarkovská, Helena – Jarkovská, Markéta

Grada, 2016

Napsat komentář