Jak zvládnout výchovu dětí radí publikace z nakladatelství Portál

umení komunikace
Každý se nerodí s rodičovským instinktem, a jak mateřství, tak následné rodičovství staví člověku do cesty nespočet dilemat. Mělo by se dítě chválit hodně? Mělo by se chválit málo? Tím vším se zabývá publikace Haima Ginotta, psychologa a terapeuta.

Nejen o slovech chvály se dočteme v knize Umění komunikace s dětmi. Haim Ginott si bere na paškál také podporu a vedení ratolestí či jejich motivaci. Veškeré své závěry podporuje velice pevnými argumenty a jak už napovídá podtitul publikace, Láska a selský rozum nestačí, rozhodně není třeba pociťovat stud či osobní debakl, pokud člověk právě po podobné příručce během svých rodičovských let sáhne. V jistých případech, které mohou během vývojových let dítěte nastat, může zásah odborníka skutečně přispět ke snadnějšímu chodu celé rodiny. Právě ona zmíněná láska leckdy funguje jako bariéra bránící řádně dodržované kázni. Publikace je proložena praktickými dialogy a situačními konverzacemi, které přispívají k celkové věrohodnosti tohoto knižního počinu.

Jak děti vychovávat, aniž bychom je ponižovali, hodnotit je, aniž bychom je soudili, vyjadřovat hněv, aniž bychom je zraňovali, jak uznat, co děti cítí, prožívají a co si myslí, aniž bychom jejich vnitřní svět zpochybňovali a sráželi jejich sebevědomí. Většině rodičů totiž navzdory nejlepší vůli a lásce, kterou ke svým dětem cítí, chybí rodičovské dovednosti, které se na žádných školách nevyučují. Samotná láska a selský rozum často nestačí, do výchovy je potřeba zapojit i rozum, nadhled a odstup dospělého, který se těmto dovednostem může naučit. Čtivý text spojuje moudrost s humorem, nadhled a odstup, ale i zkušenosti dětského psychologa s bohatou terapeutickou praxí. 

Většina lidí věří, že pochvala posiluje u dětí sebevědomí a dodává jim pocit bezpečí. Ve skutečnosti ale může pochvala vyvolat napětí a nevhodně chování, Proč? Mnoho dětí má čas od času destruktivní přání týkající se členů jejich rodiny. Když rodiče řeknou dítěti:„Ty jsi ale hodný kluk,“ nemusí to být schopné přijmout, protože sám sebe vidí docela jinak. V jeho očích nemůže být „hodný“, když si právě přál, aby jeho matka zmizela nebo jeho bratr strávil víkend v nemocnici. Čím víc ho rodiče chválí, tím hůř se chová, aby ukázal, jaký „skutečně je“. Rodiče často uvádějí, že poté, co dítě pochválí za dobré chování, začne divočet, jako by chtělo dát najevo, že s pochvalou nesouhlasí. Je možné, že nevhodným chováním dává dítě najevo nesouhlas s tím, jak ho druzí vidí. (str. 30)

Ztotožňujete se s uvedeným přístupem k výchově? Pročtěte si zbytek ukázky, která nabízí náhled do dalších sfér rodičovství.

Z koupě této knihy přispěje Portál částkou 1 Kč na Klokánek – projekt Fondu ohrožených dětí. Více informací o tom, jak právě nakladatelství Portál pomáhá projektu Klokánek, naleznete v našem článku.

 

Umění komunikace s dětmi

Láska a selský rozum nestačí

Autor: Haim Ginnot
Přeložila: Pavla Le Roch

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-0926-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Umění komunikace s dětmi vydalo nakladatelství Portál.

 

O autorovi

Haim Ginott byl izraelský klinický psycholog, dětský terapeut a výchovný poradce.

Zdroj informací o autorovi: nakladatelství Portál


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřilo především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie. Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče. Pro ně jsou určeny praktické příručky o výchově a také knihy her a nápadů rozvíjejících dětskou tvořivost, které úspěšně využívají i učitelé a vychovatelé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmění komunikace s dětmi
Láska a selský rozum nestačí

Ginnot, Haim

Portál, 2015

Napsat komentář