Švédské autorské duo představilo Praze svůj fascinující příběh

roslund-thunberg
Se severskými detektivkami se u nás, lidově řečeno, roztrhl pytel. Setkáváme se s fiktivními vraždami, loupežemi a násilím. Jak často ale narazíme na knihu, jejímž autorem je bratr hlavních gangsterů? Duo Anders Roslund & Stefan Thunberg zavítalo do Prahy představit svou knihu Made In Sweden.

Nebudu přehánět, když řeknu, že účastnit se pražské návštěvy Anderse Roslunda a Stefana Thunberga bylo skutečně privilegiem, a nezbývá než hned na začátku srdečně poděkovat týmu EuromediaKnižního Klubu a všem dalším, kteří toto setkání zprostředkovali. Vojenský gang sužoval švédské banky po několik let a velice snadno podnikal jednu loupež za druhou. Jejich případem se zabývala policie i média. Během adrenalinových návratů z akcí seděl doma na pohovce Stefan Thunberg, bratr zmíněných členů gangu. Po celé roky z určité loajality a oddanosti svému násilnickému otci mlčel. Až teď, několik let po propuštění bratrů z vězení, se rozhodl spojit s Andersem Roslundem, žurnalistou a spisovatelem, a přivést na svět román, který s pomocí špetky fikce popisuje nejaktivnější období aktivity Vojenského gangu. Atmosféra románu Made In Sweden je umocněna nejen neúprosnou blízkostí autora k tématu, ale také několika perspektivami, kterých se v knize dočkáme, ať už se jedná o pohled matky či policisty.

Anders Roslund (vpravo) a Stefan Thunberg, autoři knihy

Anders Roslund (vpravo) a Stefan Thunberg, autoři knihy

Švédské duo promluvilo jak k novinářům na dopolední tiskové konferenci, tak posléze ke čtenářům na tradičním křtu a autogramiádě v Paláci Luxor. V konferenční místnosti hotelu Jalta se autoři bohatě rozpovídali na téma knihy a okolnosti související právě se vznikem knihy. I přes časovou tíseň, která sužuje nejen je, ale každého zahraničního autora, který na skok přiletí právě do našeho hlavního města, velice ochotně jak Anders Roslund, tak Stephan Thunberg zodpověděli veškeré dotazy či vyvrátili pochybnosti, které se naskytly.

Kniha však není jen strhujícím thrillerem, který čtenáře provází po stopách vynalézavých zločinců, ale také sondou do vztahů otce a synů. Jak sám Stefan Thunberg hned na začátku poznamenal, ačkoliv se jedná o příběh na motivy skutečných událostí, je to především příběh jeho rodiny a jeho samotného. Příběh skutečný. Autor, jenž je zároveň bratrem zmíněných lupičů, je náturou vypravěč, což se projevuje především tím, jak příběh plyne. Cílem knihy však není vyvolat úžas či úděs, ale rozkouskovat vše na střípky a pustit se hlouběji do až absurdní reality, jíž je Stefanův život.

Mnoho spisovatelů se právě psaním románů či básní vyrovnává s žalostnými událostmi i sdílí ty radostné, které v našich životech zcela neodvratně nastávají a jejich autorská činnost se časem mění v určitou formu terapie. U zmíněného autora tomu tak není. Ačkoliv psaní je vždy nějakou formou terapie, od počátku románu měl jasný cíl – být vypravěčem.

Bylo mi jasné, že takový příběh však nemůžu pokrýt sám. Obvykle pracuji na filmových scénářích a ten rozsah je nesrovnatelný. Když jsem se tedy potkal s Andersem a více jsem ho poznal, zjistil jsem, že kromě toho, že je velmi talentovaný spisovatel, má ještě přesně ten jiný pohled na věc, který já jsem potřeboval. Tím se z toho vlastně stal náš příběh. Kniha je výsledkem dvouleté spolupráce a opravdu je to náš příběh.

Pro Anderse Roslunda, autora osmi románů, to byla rozhodně obohacující zkušenost, už jen proto, že obvykle je zvyklý sbírat dokumentaci a tak trochu vyšetřovat, než se do něčeho pustí. Tady už však výzkum i materiál byl připravený. Co ho na jeho kolegovi ohromilo při dlouhodobé spolupráci asi nejvíc, bylo, jak velice rychle se dokázal překlopit ze svého života a uvažovat o tom všem jako o příběhu a postavách. Po určitém čase se tedy přestalo mluvit o „jeho matce“ a začalo se o ní mluvit jen jako o „matce“. To samé následovalo s bratry a otcem.

Aby se duo dopracovalo k tak výjimečnému a originálnímu výsledku, bylo zapotřebí rozbít realitu na malé kousíčky a znovu ji vystavět jako fikci. Fikci, která je založena na skutečné, místy až hloupé oddanosti vůči otci.

Já se na knihu nedívám jako na běžný kriminální román. Vidím to jako velice silný rodinný příběh. Velice důležitou roli hrají právě vazby, které jednotlivé členy rodiny pojí. Máme zde silnou postavu otce, který ze svých synů klan v podstatě vychovává. Můj otec byl také poměrně násilnické povahy, takže pro mě bylo velice snadné se identifikovat s tím, co Stefan cítí a jak uvažuje. Vztahy mezi otcem a synem jsou univerzálním námětem, který funguje jak u vás, tak ve Švédsku, tak kdekoliv jinde.

Jasnou otázkou, která se nabízí, je, proč se i zbývající syn nenechal zatáhnout do víru zločinu a bohatství, a jak je možné, že dnes sedí v zasedací místnosti a ne v cele. Odpovědí na tuto otázku je již zmíněná oddanost. Stefan nikdy neuvažoval, že by cokoliv komukoliv prozradil. Ani když seděl v obývacím pokoji s bratry, kteří se právě vrátili z mise a sledovali televizi, kde probíhal přímý přenos z místa, které před chvílí vyloupili. V místnosti čpěl adrenalin z povedené zločinecké akce a nikoho z rodiny nenapadlo nabádat Stefana, aby pomlčel a nikomu nic neříkal. Tak neochvějně byla v jejich rodině zakořeněna loajalita.

Anders Roslund

Anders Roslund

Po chvástání se a všeobecném nadšení z toho, jak snadné je zbohatnout a jak zábavné to je, si však i Stefan začal říkat, proč to nezkusit. Jednoho dne se tak zeptal svého bratra, zda by s nimi na příští akci mohl vyrazit, na což mu bratr přikývl. Jak to však začal autor promýšlet, zjistil, že to přeci nemůže. Nemůže jen tak někoho přepadnout.

Tak jsem odložil štětec a zvedl telefon. Zavolal jsem bratrovi a oznámil mu, že tohle přece jen nepůjde a že nejsem lupič, a on mi řekl:  „Dobře, Stefane, v pořádku. Jen jsi mi to mohl možná říci dřív, protože teď musím úplně překopat náš plán.“ Taková byla mentalita v naší rodině.

Ačkoliv matka autora nemá v plánu knihu číst, neboť se stále jedná o velice bolestivou záležitost, jeden z bratrů si knihu přečetl. Následoval telefonát, při kterém svému bratrovi, autorovi knihy, řekl, že ho nenávidí, ale že kniha je skvělá, načež práskl telefonem.

thunbergPo vyčerpávající tiskové konferenci následovala autogramiáda. Vzhledem k tomu, že se u nás jedná o poměrně neznámé autorské duo, Stefan s Andersem v Luxoru zhuštěně převyprávěli čtenářům, o čem že to vlastně knihu napsali a jak tento proces probíhal. Zpestřením bylo také setkání Stefana se Zdeňkem Pohlreichem, který křtil knihu vzápětí po nich. Pánové si prohodili své knihy a pár anglických slůvek. Je tedy dost možné, že ve Švédsku si již brzy uvaří české klasiky a český šéfkuchař se naopak začte do fascinující ságy jedné švédské, zdánlivě obyčejné, rodiny.

Pokud vás reportáž zaujala a rádi byste se možná dozvěděli o knize či autorech více, Stefan s Andersem nám poskytli krátký rozhovor, kde jsme se hlouběji pobavili o některých aspektech románu Made In Sweden.


euromedia-logoEuromedia Group patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar, Universum a YOLI. V roce 1992 začala pod názvem Knižní klub úspěšně provozovat čtenářský klub, který během své dvacetileté existence zaujal již více než 1 milion čtenářů. V současné době má Knižní klub přibližně 200 000 členů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMade in Sweden

Roslund, Anders – Thunberg, Stefan

Knižní klub, 2015

Napsat komentář