V nakladatelství Jota vychází novinky z řady Cestopisy

1370523_phu_chee_fah_chiangrai_thailand
Rádi cestujete? Fascinuje vás jedinečná příroda dalekých zemí, jejich minulost i současnost? Pak právě pro vás jsou určeny tyto zbrusu nové knihy…

 

Vladimír Plešinger

NA STŘEŠE AFRIKY
Habeší za války, Etiopií v míru

Etiopie je země s jedinečnou přírodou, fascinujícími dějinami a se současností, která při překotném růstu populace a při počtu etnik, která tam žijí, ani nemůže být jiná než komplikovaná. Známý autor, zaměřující se na exotickou tematiku, využil svých pracovních i soukromých pobytů k tomu, aby slovem, fotografiemi i přílohami tuto výjimečnou a přes prastaré styky s Evropou stále tajemnou africkou zemi přiblížil čtenáři z nejrůznějších úhlů.

Dějiny Etiopie jsou dějinami psanými už od dob, kdy lidstvo ještě ani nevstoupilo do éry nového letopočtu, což řadí Etiopii k výjimečným civilizacím. Křesťanství se tu stalo státním náboženstvím půl tisíciletí předtím, než k nám dorazili Cyril s Metodějem, a islám tu zapustil první kořeny ještě za života proroka Mohameda.

„Na střeše Afriky“ ovšem není knihou historika, i když při psaní o Etiopii se historii nelze vyhnout. Napíše-li se, že autor mapuje současnou a nedávnou Etiopii, do určité míry to platí doslova. Jeho první dotyk se zemí se totiž odehrál v rámci projektu, jehož součástí byla tvorba map. Potom nicméně přišly další cesty a pobyty, po nichž Plešinger využil svých spisovatelských zkušeností, aby složil dohromady mozaiku ze všeho, čím je Etiopie tak zajímavá: z popisů živé i neživé přírody, kultury, rozmanitosti etnik, krajských zvláštností a zvyků, i současných poměrů a stavu infrastruktury.

O autorovi:
Vladimír Plešinger
(*1938) od mládí časopisecky publikoval jak v odborném, tak v literárním tisku. Po prvních větších cestách se soustředil na populárně zeměpisnou publicistiku, a později na psaní knih. Své knihy nazývá „pobytopisy“, protože vycházejí nikoliv z turistických nebo expedičních cest, nýbrž z delších pobytů v jednotlivých zemích. Všechny jeho dosavadní knihy měly příznivý ohlas a obdržely v rámci žánru významné ceny. Dílo Kniha Konga bylo oceněno jako nejlepší česká kniha literatury faktu za rok 2007 cenou E. E. Kische. V současné době žije v Praze a nepřestává pracovat jak ve svém oboru, tak v psaní nové knihy.

Od Vladimíra Plešingera v nakladatelství Jota již vyšlo:

——————————————————————————————————-

 

Miroslav Náplava – Petr Horký
Ilustrace: Roman Hudziec

ALBÁNIE
Kráska se špatnou pověstí

Evropská země, a přesto jako by byla z jiného kontinentu…

První prezident Ahmet Zogu změnil ze dne na den republiku v monarchii a sám sebe prohlásil za krále Zoga I. O čtyřicet let později Albánii prohlásil stalinistický vůdce Enver Hoxha prvním ateisticko-humanistickým státem planety.

Jedinou povolenou vírou se tehdy staly komunistické ideály střežené tajnou policií Sigurimi. Malý osamocený stát se opevnil statisíci betonových bunkrů a žil v úplné izolaci po svém. I dnes je to země, kde stále existuje krevní msta a mafie není pojmem z dobrodružných románů. Ale pozor! Cizinec je zde váženým hostem.

Petr Horký a Miroslav Náplava hledali v Albánii během posledních několika let opakovaně odpovědi na řadu otázek. Jaké věno dostane albánská nevěsta? Dostává ještě dneska ženich od rodičů nevěsty během svatby kulku, aby ji mohl beztrestně zabít v případě nevěry? Proč nazýváme Albánii Zemí orlů, když je to úplná blbost? A proč do Albánie vůbec jezdit…? Připravovaný dokumentární film a kniha a připravovaný dokumentární film je opět společným projektem Nakladatelství JOTA, sdružení Camera Incognita a společnosti Piranhafilm.

Kniha v dárkovém balení doplněná DVD s cestopisným filmem, který Vás zavede přímo do srdce podivuhodné Albánie, vychází již 8. února!

Křest knihy proběhne v sobotu 11. února 2012 ve 14 hodin v Goja Music Hall na Výstavišti Praha-Holešovice v rámci cestovatelského festivalu WorldFilm.

Od Petra Horkého a Miroslava Náplavy v Nakladatelství JOTA již vyšlo:

 

 

 

 

 

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlbánie
Kráska se špatnou pověstí

Horký, Petr - Náplava, Miroslav

Jota, 2012

zobrazit info o knizeNa střeše Afriky
Habeší za války, Etiopií v míru

Plešinger, Vladimír

Jota, 2012

Napsat komentář