Knižní tipy na českou literaturu

Orloj
Dnes vám přinášíme výběr tuzemské literatury, kterou stojí za to si přečíst. Najdete tu verše, historický kriminální román i vtipné příběhy ze života. Začtěte se s námi do knih našich současných předních autorů.

Pro milovníky poezie tu máme sbírku básní Černý rok od nadějné poetičky Anny Bolavé. Knihu vydalo nakladatelství Plot.

Černý rok

Autor: Anna Bolavá
Počet stran: 64
Vazba: brožovaná

Básnická sbírka čytřiceti básní členěná do 4 částí podle ročních období. Anna Bolavá (vl. jménem Bohumila Adamová) vystudovala bohemistiku na FF UK v Praze a v současné době pracuje jako redaktorka a spisovatelka. Ve volném čase chytá ryby, pěstuje červenou řepu a fotografuje. Žije střídavě v Praze a v jižních Čechách. 

Ukázka

Vzkázali z vesnice
že už nedýcháš
Prý nedýcháš
a hrudník se ti zvedá
Vlní se sekyra v hlavě
jako nečekaný sen
v pravé poledne

Nepůjdu.

Přečtěte si více o knize Černý rok.

—————————————————————

Pokud máte rádi nápaditou a neobvyklou poezii se slovními hříčkami, přečtěte si sbírku básní Výjevy autora Ondřeje Hanusenakladatelství Host.

Výjevy

Autor: Ondřej Hanus
Počet stran: 64
Vazba: brožovaná

Mladý básník, překladatel a publicista Ondřej Hanus se ve své druhé sbírce představuje jako velký virtuos. Poezie často plynule přechází v metapoezii. Odtud i velice nápadité slovotvorby a jazykové terminologie. Štěrbinami jazykových siluet prosvítá Hanusovo jihočešství, zejména připoutání ke krajině, ba snad až jakési schoulené venkovanství.

Přečtěte si více o knize Výjevy.

Tip na tuto knihu také na našich stránkách!

—————————————————————

Další sbírka, tentokrát ale detektivních příběhů, se jmenuje Podivné vraždění a svými povídkami do ní přispělo deset českých autorů. Kniha vychází v nakladatelství Mladá fronta.

Podivné vraždění

Autor: Kolektiv autorů
Počet stran: 224
Vazba: pevná s přebalem lesklá

Sbírka obsahuje napínavé příběhy deseti známých českých autorů a autorek – Hedy Bartíkové, Adama Borka, Věnceslavy Dezortové, Lubora Falteiska, Ladislava Mušky, Martina Petišky, Ladislava Šobíška, Viktorína Šulce, Jana J. Vaňka a Andrey Vernerové. Odhalují nejrůznější podoby zla kolem nás, přitom odkrývají mnohdy překvapivé motivy pachatelů a ukazují, jak souhra zdánlivě banálních životních situací může člověka dovést až ke spáchání kriminálního činu.

Přečtěte si více o knize Podivné vraždění.

—————————————————————

Další kriminální příběh se odehrává za vlády krále Karla IV. Kdo se ho pokusí otrávit? Knihu Jana Bauera Smrt na jazyku vydalo nakladatelství MOBA.

Smrt na jazyku

Autor: Jan Bauer
Počet stran: 224
Vazba: pevná bez přebalu

Do Prahy přijíždí uprchlý římský tribun Cola di Rienzo, aby přesvědčil Karla IV. o nutnosti obnovení jednotné Itálie. Římského a českého krále tato myšlenka láká, ale pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic radí k opatrnosti. Přes jeho varování se Karel inkognito vydává do Itálie, ale nebýt jeho rádce dominikána Pavla, mohl se pro něj tento výlet stát osudným. Na půl roku zcela zmizí všem z očí…

Přečtěte si více o knize Smrt na jazyku.

—————————————————————

Dnešní knižní tipy zakončíme humornými povídkami Zač je života loket, které vypráví historky ze života samotné autorky, Marcely Mlynářové. Kniha vyšla v  nakladatelství Brána.

Zač je života loket

Autor: Marcela Mlynářová
Počet stran: 184
Vazba: vázaná

Autorka se v knize vrací do doby svého mládí. Pro ni typickým humorem líčí radosti i strasti při hledání partnera, svá manželství, jak „vydýchávala“ partnery, které si děti přivedly, svatbu syna a nezapomíná ani na výlety, které absolvovala se svou matkou. V knize určené především čtenářkám tak defiluje celá řada problémů, s nimiž se v životě setkala, setkává nebo ještě setká snad každá žena. 

Přečtěte si více o knize Zač je života loket.

—————————————————————

 Zaujala vás některá z těchto knih? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

 Tyto a další knihy můžete získat v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerný rok

Bolavá, Anna

Plot, 2013

zobrazit info o knizeVýjevy

Hanus, Ondřej

Host, 2013

zobrazit info o knizePodivné vraždění
České detektivní povídky

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeSmrt na jazyku
V tajných službách Otce vlasti

Bauer, Jan

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizeZač je života loket

Mlynářová, Marcela

Brána, 2013

Napsat komentář