Příběh chovatele goril

gorila
Říkají vám něco jména Richard, Kijivu nebo Moja? Sledovali jste narození prvního gorilího mláděte v České republice? Není vám lhostejný osud goril? Pak právě pro vás je tu kniha plná příběhů veselých i smutných, poučných i pro zasmání. Zcela jistě vás chytne za srdce.

V květnu 2013 vyšla v nakladatelství Novela bohemica další kniha příběhů Marka Ždánského, ošetřovatele primátů, Gorilí táta. Zážitky chovatele exotických zvířat sepsala na základě mnoha osobních rozhovorů spisovatelka Markéta Pilátová. Kniha je doplněna barevnými ilustracemi Daniela Michalíka. Ačkoliv je publikace zařazena v kategorii knih pro děti, nepochybuji, že bude skvělým čtením pro celou rodinu.

Marek Ždánský, který sám sebe označuje za „gorilího tátu“, je velkým milovníkem zvířat. Udělal by pro ně cokoliv. Jeho příběh začíná cestou do Španělska za svou „dcerou“ Mojou. Těší se, až se s ní setká v jejím novém domově, ale zároveň má trochu obavy, jak ho přivítá. Cestou vzpomíná na její porod, dětství i horké chvilky, které mu výjimečná gorilka připravila.

V knize se postupně dozvídáme, jak se Marek Žďánský vlastně ke svému povolání ošetřovatele goril dostal, kdo mu vštípil lásku k živým tvorům nebo s jakými úskalími se musel potýkat, když se snažil prosadit zdravý rozum v přístupu ošetřovatelů ke svým svěřencům.

Kromě příběhů vtipných (Orangutaní láska) nebo absurdních (Opičí masožravci) najdeme v knize i vyprávění dojemná a smutná (Katarský princ a povodně). Nechybí ani zajímavosti ze světa primátů – věděli jste například, že gorily mají 98% genetické informace stejné jako člověk?

Marek Žďánský se zároveň snaží uvést na pravou míru mýty o gorilách. Jeho příběhy na čtenáře doslova apelují, aby nám „pánům tvorstva“ nebyl lhostejný osud těchto nádherných primátů, kterých ve volné přírodě příliš mnoho nezbývá.

Autor sice v současné době již jako ošetřovatel nepracuje, zvířatům se však věnuje i nadále. S přáteli založil projekt Iniciativa Diehli, která mimo jiné spolupracuje s kamerunskou nevládní organizací ERuDeF na výzkumu kriticky ohrožených goril nigerijských. Jedinců tohoto poddruhu zbývá na Zemi pouze 250!

Když jsem brala knihu poprvé do ruky, myslela jsme si, že to bude spíše kniha pro děti – napovídaly tomu zejména ilustrace a větší písmo. Jakmile jsem se však do knížky začetla, bylo mi jasné, že tuto knihu budou s nadšením číst i mámy, tátové, babičky, dědové – zkrátka lidé všech generací.

Kniha je psaná s lehkostí a vtipem, zároveň v každém příběhu můžeme poznat, jak hluboký vztah má Marek Žďánský ke svým svěřencům. Musela jsem se smát, když jsem četla o nesmělém orangutanovi, kterého až lidé naučili milovat. A kroutila hlavou nad téměř nadlidským úsilím, s jakým se Marek Žďánský pokoušel vysvětlit paní Švábové, že gorily opravdu nejedí bifteky.

Ne všechny příběhy jsou však veselé, u některých jsem se neubránila slzám. To když jsem četla o podmínkách v ZOO na Ukrajině nebo o povodních v roce 2002, kdy zahynul malý gorilí sameček Pong.

Publikace je psaná velice čtivě, díky různorodosti příběhů si na své přijde každý čtenář. Jedno však mají všechny příhody společné, a to je láska. Láska ke tvorům, kteří nesou jméno gorila.

Knihu jsem četla jedním dechem a doporučila bych ji všem milovníkům zvířat, zejména těm, kterým záleží na osudu těchto nádherných primátů.

A co dodat na závěr? Marek Žďánský je nyní již „gorilím dědečkem“. Moje se v dubnu 2013 narodil potomek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGorilí táta

Pilátová, Markéta - Ždánský, Marek

Novela bohemica, 2013

Napsat komentář