Neobvyklé přátelství Kryštofa a Očouna

krystof_obal
Malé děti zajímají příšerky nejrůznějšího druhu a vzezření. Jednooká příšerka z podzemí tak určitě nadchne každého mladého čtenáře.

Kryštof je tak trochu jiný než jeho vrstevníci. Vyráží rád do přírody a do batůžku si  nezapomene vzít encyklopedii rostlin, malou lopatku, blok, pero, několik novinových listů a svačinu. Založil si vlastní herbář a lepí do něj rostliny. Zajímá se také o vesmír, minerály a pravěk. Jeho spolužáci mezitím běhají venku, střílejí z praku nebo hrají fotbal. Tato běžná klukovská zábava Kryštofa nezajímá. Má pouze dva kamarády, s nimiž si rozumí – Klárku a Ondru. Vystačí si ale i sám. A na jedné z poznávacích vycházek do lesa se seznámí s obyvatelem podzemí – modrým mírumilovným Očounem… a tímto okamžikem začíná neuvěřitelné dobrodružství.

Zuzana Pospíšilová s literárním půvabem sobě vlastním vylíčila příběh o jednookém tvorečku Očounovi. Hezky vymyslela i způsob, jakým se vchází do tajemného podzemí. U každého vchodu roste květinka Zvoněnka. Jakmile ji Kryštof objeví, otevírá se mu cesta do říše plné malých jednookých bytostí. Dostane se jako člověk do malých úzkých chodbiček? Jak to v podzemí vypadá? Může jeho nový kamarád Očoun navštívit říši lidí? Na všechny tyto otázky a spoustu dalších naleznete odpovědi v knize Kryštof a Očoun, kterou vydalo nakladatelství Grada v roce 2013.

Nejmladším čtenářům se netradiční příběh malého chlapce a vymyšlené jednooké postavičky jistě zalíbí. Příběh má spoustu pohádkových prvků, je možné ho tedy předčítat i předškolním dětem. U mých dětí (prvňáčka a předškolačky) zaznamenal velký úspěch.

Příběh doplňují pěkné ilustrace Jany Valentovičové. Uvnitř knihy vypadají obrázky tak trochu „vybledle“. Svým pojetím a barevností tak neodvádějí pozornost malých čtenářů od písmenek. Každá strana je orámovaná ilustrací a na některých stranách si můžete všimnout obrázků i v rozích. Barevné ilustrace jsou drobné i celostránkové. Kdyby byly výrazné, rušily by děti při čtení. Zcela nepatřičně na mě působí poslední strana knihy s výraznou reklamou na Méďu Pusíka, kterou bych nejraději odstranila. Nemám nic proti tomuto časopisu, ale do knihy reklama prostě nepatří.

Pohádkový příběh je psán větším písmem, doporučila bych ho tedy jako první čtení pro začínající čtenáře. Knížka je napsaná poutavě, má zajímavý děj a dala bych jí jedničku s hvězdičkou.

Ukázka z knihy

Kryštof si svůj úlovek se zalíbením prohlížel. Rozložil velký list novinového papíru a rostlinu na něj opatrně položil. Byla o kus větší, ale to vůbec nevadilo. Věděl, že doma rozloží noviny na podlahu a rostlinu zatíží velkými knihami.

Ještě než stačil rostlinu zabalit, najednou se mu zdálo, že něco zašustilo. Bylo to zrovna v tom stejném místě, kde předtím rostla ta podivná zvonící rostlina. (str. 17)

O autorce

Zuzana Pospíšilová se narodila roku 1975 v Karviné, vystudovala psychologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2006 pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením. Počínaje rokem 2005 se stává známou autorkou beletrie pro děti. Na Klubu knihomolů vyšly například tyto recenze jejích knih: pro začínající čtenáře napsala zdařilý titul Popletená abeceda, nejmenší čtenáře zaujmou Vánoční pohádky, starší čtenáře potěší napínavý příběh Detektivové a dopravní značky si procvičíte s Hravou autoškolu.

Všechny uvedené publikace vydalo nakladatelství Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKryštof a Očoun

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2013

zobrazit info o knizeHravá autoškola

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2012

zobrazit info o knizePopletená abeceda
Dej básničky do pořádku

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2012

zobrazit info o knizeVánoční pohádky

Zuzana Pospíšilová

Grada, 2012

Napsat komentář