Autoškola hrou

Hravá autoškola
Nemusíte být plnoletí, abyste se přihlásili do autoškoly. S touto knižní novinkou projedete základními pravidly silničního provozu i testy jako v opravdové autoškole. Čekají na vás zajímavé dopravní příběhy, úkoly a kvízy.

Celou knížkou nazvanou Hravá autoškola vás bude provázet dědeček se svým vnukem Kubou. Ten přijíždí k dědečkovi na prázdniny. Jakmile dědeček zjistí, že Kubík neví ani co je to silniční provoz, mají oba dva o zábavu postaráno.

Autorkou je známá spisovatelka knih pro děti Zuzana Pospíšilová. Toto dílo vyšlo v nakladatelství Grada v roce 2012. Je rozděleno do několika kapitol, v nichž se malí čtenáři naučí základům dopravní výchovy. V první kapitole se dozví, komu se říká účastník silničního provozu. Na nakreslených obrázcích pak mají za úkol vybrat, kdo je a kdo není účastníkem. Následující část se věnuje dopravním prostředkům, rozděleným podle toho, kde se pohybují – na zemi, ve vzduchu a ve vodě. Opět nechybí názorné ilustrace, které je třeba rozčlenit podle uvedeného kritéria. Dědeček se zmiňuje také o jednostopých a dvoustopých vozidlech. V závěrečném bludišti mají děti nalézt správné cesty tak, aby se loď dostala k moři, letadlo do vzduchu a auto na silnici. Doporučuji ofotit tuto stránku, aby nebyla jen na jedno použití a bylo možné do ní cesty vyznačit pastelkou. To se týká i jiných stránek, na nichž je třeba něco doplňovat, značit nebo třeba kroužkovat. Kapitola nazvaná Přechod pro chodce poučí školáky, jak se mají před vstupem do vozovky rozhlédnout, po které straně je třeba přes přechod chodit, a celé povídání doplňují dopravní značky týkající se přechodu pro chodce.

Kapitola Semafor vysvětluje, co znamená červený a co zelený panáček, jaká světla najdete na semaforech a co znamenají. Pro ty, kteří rádi jezdí na kole, je důležitá část pojmenovaná Kolo, v níž jsou tučným písmem popsány nezbytné části, které musí bicykl obsahovat. Moc se mi líbí i názorný obrázek kola s jeho částmi. Pro zábavu jsou na konci tohoto oddílu dva obrázky, mezi nimiž se školáci pocvičí při hledání pěti rozdílů.

Část Dopravní značky seznámí děti se svislými i vodorovnými značkami, a oddíl Křižovatka jim zase ukáže, kdo má kdy přednost včetně pravidla pravé ruky.

Publikace školáky procvičí ve znalosti dopravních značek – po prostudování knížky děti budou znát značky upravující přednost v jízdě, výstražné, zákazové, příkazové a informativní. Na úplný závěr samozřejmě nechybí ani pár úkolů.

Celá publikace je bohatě ilustrovaná. Obrázky nakreslila Eva Rémišová. Je zábavná a zároveň poučná. Nazvala bych ji pracovním sešitem uvnitř naučné knížky. Rozhodně ji doporučuji všem předškolákům i mladším školákům na prvním stupni základních škol. Mé děti bavila a odnesly si z ní spoustu nových užitečných poznatků, které používají v každodenním životě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHravá autoškola

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2012

Napsat komentář