Vtipné a hravé básničky

PopletenaAbeceda_nahled
Nebaví vaše děti čtení pohádek? Zkuste jim předložit básničky, ve kterých si slova zahrála na honěnou. Malé čtenáře čeká mnoho zábavy!

Zuzana Pospíšilová je autorkou mnoha zdařilých knih pro začínající čtenáře. Namátkou například Lumpíček a Rošťanda, Proč už kocour nemlsá, Jak se stal kozel zahradníkem, Hravá škola počítání, Písmenkové rébusy a další. Děti se díky jejím knihám mohou pobavit i poučit. A o její další novince to platí dvojnásob.

V nakladatelství Grada Zuzaně Pospíšilové letos o prázdninách vyšla Popletená abeceda s podtitulem Dej básničky do pořádku. Kniha je zařazena v edici Čtení pro prvňáčky, ale svým obsahem je vhodná i pro předškoláky.

Na osmdesáti stranách na vás čekají úsměvné básničky. Každé písmeno abecedy tu má svou kapitolu, a to i například ň, x či w. Ve většině případů slova v básničce začínají na to písmeno, kterému je kapitola věnována. Výjimkou jsou například ť, q, x, …, na něž začíná jen minimum slov.

Jak již název knihy napovídá, slova se popletla a vyskytují se na špatných místech. Díky tomu vznikly básničky, které vás rozesmějí:

Na noze nám roste chrup,

v puse máme zdravý chlup. (str. 29)

Silnou stránkou knihy jsou i ilustrace Markéty Vydrové. Chobotnice s chobotem, odstávající oči, dvouhrbý vodník a jiné nápadité, vtipné obrázky dotváří humornou stránku publikace.

Na konci každé kapitoly je malým písmem uvedeno pět až šest otázek. (Výjimkou jsou opět méně frekventovaná písmena jako q či y.) Každá otázka v sobě zahrnuje dva dotazy. Dítě se tak učí soustředit se a zapamatovat si více než jednu věc. Většinou je přidána i malá nápověda, díky které se dítě může dozvědět, co některá méně běžná slova znamenají.

Prkno s plachtou, to je drink,

s whisky dělej windsurfing.

Co je prkno s plachtou pro vodní sport a co je alkoholický nápoj, tedy drink? (vyber: windsurfing, whisky) (str. 66)

Právě toto je další přednost knihy – malí čtenáři si hravou formou rozšiřují slovní zásobu. Seznámí se například se slovy jako gramofon, aquabela, gong, ukulele, …

Na úplném konci je jako malý bonus přidána i krátká pohádka o tom, jak nečtenář Tomáš získal lásku ke knihám. A stejně jako u básniček i zde došlo k přesunům, jen ne celých slov, nýbrž jednotlivých písmenek. Děti mohou spolu s Tomášem zkusit rozluštit, jak zněla věta předtím, než si neposlušná písmenka zahrála „škatulata, hýbejte se“.

Popletená abeceda je titul, který by v knihovničce vašich dětí neměl chybět. Má vše, co by správná kniha pro menší děti měla mít – zajímavý text, humor, zdařilé ilustrace i nenápadné poučení. Věřím tomu, že si ji vaše děti zamilují.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePopletená abeceda
Dej básničky do pořádku

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2012

Napsat komentář