Tajemství lidského těla

telo_cpress_perex
Zajímá vás, jak pracují orgány našeho těla, jak vypadají buňky, kostní tkáň a svaly? Prozkoumat organismus fascinuje lidstvo od nepaměti. Informace sice stále ani v dnešní době nemáme kompletní, přesto ty stávající základní patří k obecné vzdělanosti. Vydejte se tedy do úžasného světa každého z nás…

V edici Jak to funguje? nakladatelství CPress vyšel nedávno další titul s názvem Úžasné lidské tělo. O překlad originálu anglického díla Human Body I.  kolektivu autorů se postarala Klára Kučerová. A protože jsem původním zaměstnáním zdravotnický pracovník, nemohla jsem samozřejmě její vydání přehlédnout…

Opět, stejně jako u předchozích titulů z této ediční řady, zaujme na první pohled designové zpracování. Nepřeberné množství barevných ilustrací, které dokreslují text, jsou jen špičkou ledovce výborně zpracované publikace, která se hodí jak starším školákům pro jejich studium, tak i dospělým, již mají zájem seznámit se názornou formou se svým vlastním tělem bez toho, aby byli nuceni prolistovávat těžké a laikovi nic neříkající odborné publikace. Kniha čítá sice jen necelých sto stran, přesto mohu říci, že se autorům povedlo vtěsnat na malý rozsah skutečně ty nejzákladnější informace, a to velice záživnou formou tak, aby si každý udělal základní obrázek o lidském těle.

Publikace sestává z pěti oddílů, kdy se každý z nich zaměřuje na jinou část lidského těla. První je logicky věnována buňkám a dalším součástem, ze kterých je organismus tvořen. Druhá zkoumá kosti a svaly, třetí se pak zaměřuje na vnitřní orgány. Samostatná část je věnována řídícím centrům, jakožto jednomu z nejdůležitějších oddílů našeho těla. V dalším pak najdeme kapitolu týkající se řeči a smyslů. Jak je vidět, autoři nevynechali nic ze základů a do jedné knihy tak vměstnali vše. A nejedná se o pouhé encyklopedické vyprávění. Nenajdete tu žádné dlouhé statě, spíše jednoduché věty, které jsou velmi výstižné, doplněné grafy a názornými obrázky, aby bylo zajištěno pochopení daného textu. Kresby a fotografie jsou plné popisků jednotlivých částí, například daného orgánu či soustavy, spolu s kratším slovním vyjádřením funkce apod.

V závěru na čtenáře čeká slovníček pojmů a rejstřík, kde si čtenář může přehledně vyhledat pojem, který jej zajímá bez toho, aby složitě listoval knihou a hledal, ve které její části se nachází.

Na knize se mi líbí, že i tak těžké téma, jako je fungování lidského organismu, dokázali autoři podat laikům jednoduše a vyvarovali se složitých statí, neznámých latinských názvů, bez vysvětlení apod., což se mi už několikrát stalo, když se mi do rukou dostala publikace určená pro širokou veřejnost. Myslím, že ji nejvíce asi využijí starší školáci, kterým se nepochybně bude hodit do vyučovacích hodin na základní škole, kde jim může výborně pomoci při domácí přípravě a samozřejmě k pochopení složitosti lidského těla. Navíc na děti nečeká text, který se by jim nechtělo číst. Stačí listovat a motivace k přečtení přijde sama. Tato kniha je skutečně výborně zpracovaná a já ji mohu vřele doporučit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚžasné lidské tělo
Jak to funguje?

CPress, 2012

Napsat komentář