Volný čas v historii

tipy volny cas uvod (1)
Dovedete si představit, jakým způsobem trávili čas naši předci? Nebo třeba lidé ve středověku? A znali vůbec takový pojem, jako je „volný čas?“ O tom všem (a mnohém dalším) si můžete přečíst ve dvou knihách, které jsme pro vás dnes vybrali. 

Jak to asi fungovalo ve středověku? Jaká byla morálka a jak lidé prožívali čas takového osobního volna, kterého se nám obvykle v dnešní době nedostává? Přečtěte si o tom v poutavé publikaci, která vznikla díky kolektivu řady autorů.

SEBEOBRAZ evropské civilizace jakožto společnosti morálních, svobodných, a přitom mimořádně pracovitých lidí je jedním z důsledků vývoje představ o práci ve středověku. Právě skrze vlastní mínění o tom, jak dobře oproti jiným lidským společnostem sami naložili s lidským údělem pracování, odůvodňovali Evropané své přesvědčení, že mají nárok na ovládání ostatních…

Oddech a zahálka

Čas bez práce ve středověké Evropě
Autor: Vojtěch Bažant (ed.) a kolektiv

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 165×220 mm
ISBN: 978-80-7422-892-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Oddech a zahálka vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

Jak vypadaly chvíle oddechu a zahálky středověkých lidí, ukazují nejen prameny písemné, ale i nejrůznější výtvarná díla. To platí navzdory skutečnosti, že tehdejším umělcům vesměs vůbec nešlo o co „nejrealističtější“ zachycení podoby „volnočasových aktivit“ svých současníků. Patrné je to třeba u vyobrazení loveckých zábav, jež často charakterizuje přítomnost několika sémantických rovin patrných při srovnání s dobovou literaturou či s jinými písemnými zprávami. Štvanice tak jednou může fungovat jako nebezpečný podnik, osudová zkouška vůle, odolnosti a vytrvalosti, podruhé zase jako kulisa dvorské idyly, jíž se dobře oblečené dámy a pánové účastní jen tak mimochodem.

Podívejte se na celou ukázku.

Editor

Mgr. Vojtěch Bažant, Ph.D., pracuje na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a spolupracuje s Centrem medievistických studií Filosofického ústavu AV ČR, zabývá se středověkou historiografickou a cestopisnou literaturou.

Zdroj informací: Kosmas

Nakladatel

lidove noviny

Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování.

————————————————

O trampování už slyšel snad každý. Jaká je však jeho historie a je šance na to, že tato subkultura v lidské společnosti přetrvá nebo zanikne? Český etnolog Karel Altman vás zkušeně provede právě tímto fenoménem.

Tramping neboli trampské hnutí představuje specifický fenomén, mající svou tradici rozšířenou na celém území našeho státu. Monografie usiluje na základě mnohaletého studia historie trampské subkultury o zachycení hlavních rysů trampingu v současnosti, tj. v posledních zhruba třiceti letech. Právě v podmínkách restaurovaného tržního hospodářství se tramping specifickým způsobem transformuje, přičemž vychází nejen z osvědčeného bohatého dědictví celé éry své stoleté existence, ale přizpůsobuje se i novým podmínkám dalšího rozvoje, pozitivním i negativním. Hlavním rysem je odliv velké části potenciálních nositelů této subkultury, z rozličných příčin i důvodů, přesto však tramping přežívá a dále se rozvíjí.

Dědictví českého trampingu

Vybrané kapitoly z historie a každodennosti svérázného fenoménu
Autor: Karel Altman

Počet stran: 580
Vazba: flexi
Formát: 165×246 mm
ISBN: 978-80-200-3496-0
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Dědictví českého trampingu vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Už v éře první republiky neunikli trampové-samotáři ani pozornosti soudobých kritiků skutečného trampingu. Například žurnalista Karel Jírů, oponent proletářského trampingu tolerující nanejvýš jeho měšťáckou podobu, je právě pro jejich solitérnost a údajnou inkompatibilitu vylíčil na začátku třicátých let minulého století se zjevným posměchem: „Zvláštní kastou pro sebe jsou trampové samotáři […] Svým poustevnictvím a odporem ke všemu společnému a organisovanému získávají si zdání podivínů, ale zároveň také určitého přídechu tajemna. O jejich životě nevíme téměř ničeho a zvláštní bude asi svět, ve kterém tito osamělí vlci žijí.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

PhDr. Karel Altman, CSc., (*1960) je český etnolog. Působí na brněnském pracovišti Etnologického ústavu AV ČR a externě vyučuje v Ústavu evropské etnologie FF MU. Mezi hlavní témata jeho odborného zaměření patří urbánní etnologie a studium každodenního života obyvatel velkoměsta. V roce 2015 vyšla už jeho kniha Praha u piva.

Zdroj informací: Kosmas

Nakladatel

academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jak trávíte vy svůj volný čas? Napište nám v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOddech a zahálka
Čas bez práce ve středověké Evropě

Bažant, Vojtěch (ed.)

Nakladatelství Lidové noviny, 2023

zobrazit info o knizeDědictví českého trampingu
Vybrané kapitoly z historie a každodennosti svérázného fenoménu

Altman, Karel

Academia, 2024

Napsat komentář