Kdo tě bude hledat…

Mrtva_holka_dobra_holka_cast_druhanahled
Závěrečný díl trilogie v češtině tvoří dvě knihy. Naštěstí už jsou obě na pultech. Kdyby tomu tak nebylo, čtenáři by nemohli spát…

Nestává se často, aby český nakladatel zvolil jiný přístup než originální tvůrci. Ale v případě Young Adult trilogie Návod na vraždu pro hodné holky k tomu došlo. Závěrečná třetí část totiž v češtině vyšla rozdělená do dvou knih. Román Mrtvá holka, dobrá holka z pera Holly Jackson (*1992) tedy s nepatrným odstupem vyšel podruhé. Stejný přebal, stejný název, totožné nakladatelství Cosmopolis.

Přesně tam, kde první část končí (přečtěte si recenzi první části), druhá začíná – dokonce je v knihách mírný překryv, aby se čtenář neztratil a mohl plynule navázat. A to si pište, že po napínavém začátku bude chtít rychle pokračovat dál. Touží totiž zjistit, zda Pipa přežije a nechytí-li se do vlastní léčky. První část je tedy více akční, ale plná pocitů hlavní hrdinky. Závěr samotný naopak představuje Pipu jako chladnokrevně konající dívku, která aspoň z počátku nemá čas poddávat se svým pocitům, ale líčí past, finguje důkazy a manipuluje s pravdou.

Druhá část románu má jen něco přes 200 stran a působí jako rychlá jednohubka, kterou zhltnete za jeden večer. A po dočtení budete smutní, protože Pipa už žádný další díl podcastu nevytvoří. Trilogie (i když rozdělená do čtyř dílů) prostě končí a my se maximálně můžeme těšit na další tvorbu autorky pyšnící se bohatou fantazií.

Musím říct, že závěr série mě překvapil, opravdu jsem si neuměla představit, že se Pipa vlastně obloukem vrátí na začátek a že bude muset využít všech svých znalostí a schopností, aby vůbec přežila. A také se přesvědčí o tom, že přátelé, které v ohni zkoušek získala, by opravdu byli těmi, kteří by ji hledali, kdyby zmizela. Má o koho se opřít, a dokonce, i když se dobrovolně izoluje, oni ji neopustí a počkají si, aby s ní opět mohli být.

Pokud jste četli Návod na vraždu pro hodné holky a Hodná holka, zlá krev, pak si završení série s názvem Mrtvá holka, dobrá holka nenechte ujít, protože byste o hodně přišli. Jestliže však narazíte pouze na poslední knihu (ať již první, či druhou část) a neznáte předchozí děj, počkejte si a přečtěte si celou sérii pěkně postupně, jinak se ztratíte a vlastně vůbec nepochopíte, proč se Pipa rozhodla celou situaci vyřešit tak, jak učinila, a mohli byste ji podezírat ze zaujatosti.

Ale když člověk tolikrát narazí na systém, který se neustále zastává podvodníků, lhářů a vůbec lidí, jež ostatním ničí život, nezbývá někdy nic jiného, než vzít spravedlnost do vlastních rukou. I když to není správné…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtvá holka, dobrá holka – část druhá

Jacksonová, Holly

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář