Kdo tě bude hledat, až zmizíš?

Mrtva_holka_dobra_holka1nahled
Pipa má za sebou dvě řady úspěšného podcastu, v nichž rozkryla dva složité kriminální případy. Nikdo ale neví, čemu musí čelit ona sama!

Pokud jste si oblíbili hrdinku thrillerové trilogie z pera britské autorky Holly Jackson Filipu Fitz-Amobiovou zvanou Pipa, pak jste určitě s napětím čekali na český překlad závěrečné části. První díl Návod na vraždu pro hodné holky (krátká recenze) totiž vyšel česky již v roce 2020, druhý s názvem Hodná holka, zlá krev (krátká recenze) v roce 2021. Jaké tedy bylo moje překvapení, když letos konečně na české pulty přibyl závěrečný díl Mrtvá holka, dobrá holka, ovšem v českém překladu rozdělený do dvou částí! První díl se objevil koncem září a musím říct, že jsem se bála, jak dlouhé bude čekání na úplné grand finále. Naštěstí i v nakladatelství Cosmopolis mají pro své čtenáře pochopení a druhou část třetího dílu vydali hned na začátku října.

Nevím, co k rozdělení závěrečné části trilogie nakladatele přimělo, možná na to přijdu, až si přečtu i druhou knihu, ale musím uznat, že konec první části naštěstí nepřišel v ten nejnapínavější okamžik, ale ve chvíli, kdy si čtenář na chviličku vydechne, a tudíž ho nebudou pronásledovat noční můry s děsivými obrazy, co se bude dít. I když, u autorky člověk nikdy neví, co na svoji hrdinku chystá!

Po krvavém finále knihy Mrtvá holka, dobrá holka je totiž Pipa hodně otřesená. Nemůže spát a trápí ji děsivé obrazy, které má navždy vypálené ve své paměti. Hledá východisko a rozhodne se, že by jí mohlo pomoci vyřešení nějakého nového případu. Navíc jí neustále přichází nové výhružné zprávy a v okolí domu se dějí divné věci, které působí jako jasný vzkaz: jsi chodící mrtvola, člověk odsouzený k smrti. Ale kromě jejího přítele Raviho jí nikdo jiný nevěří a ani policie ji nebere vážně. Bude tedy muset všemu přijít na kloub sama.

Pokud jste nečetli žádnou z předchozích knih, prosím, nezačínejte touto částí. Byli byste úplně ztracení a nechápali, co a proč se děje. U dlouhých sérií je jedno, po které z knih sáhnete, ale u této uzavřené trilogie je pořadí knih opravdu důležité. V některých momentech jsem i já tápala a horko těžko lovila ve vzpomínkách, čeho se který detail týká. Možná by bylo úplně nejlepší si před začtením se do závěrečného dílu připomenout ty dva přechozí, abyste byli úplně čerstvě v obraze a nic vám neuniklo.

Jinak je kniha naprosto nabitá napětím. Budete mít problém ji odložit. Ten strach, co na vás dýchne hned na začátku, vás přiková ke stránkám a jen se v duchu modlit, aby vaše oblíbená hrdinka přežila. Navíc zase nechybí vložené „fotografie“ dokumentů, záznamy rozhovorů a další oživovací prvky, na které jste si zvykli už u první části. I to z celé trilogie dělá velice přitažlivou četbu pro mladé čtenáře, pro něž je jako Young adult titul primárně určena. Rozhodně ale zaujme i všechny milovníky napínavého čtení.

Už se moc těším, až se dostanu na poslední stránku i druhého dílu románu Mrtvá holka, dobrá holka, a upřímně doufám, že Pipa mrtvá nebude…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtvá holka, dobrá holka – část první

Jacksonová, Holly

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář