Z pohádky do pohádky

Z pohadky do pohadky
Pohádkový svět je nekonečný, nemá žádné hranice a každým dnem roste a roste. Spisovatelé ho stále obohacují o nové postavy, příběhy a zákoutí. Tentokrát proniknete do pohádek z oblasti Sázavy a na scénu se vrací i oblíbená školnice Valerie.

Sázavský kraj je opředen řadou pověstí, příběhů a pohádek. Díky nim se přenesete do dob minulých a seznámíte se nejen s lidmi, kteří zde žili, ale i s nadpřirozenými silami, které celou oblast obestíraly.

Co všechno se vám vybaví, když se řekne Sázava? Řeka, město, Sázavský klášter (v pořadí čtvrtý v Čechách), svatý Prokop, kaple svatého Prokopa, čert orající brázdy, ale také Votočnice, Šternberk a Skalice hor stříbrných… Přenesme se do dávných dob, kdy zdejší kraj obývali sázavští mniši, panstvo a ta nejpočetnější část obyvatel – povětšinou chudí domkáři a zemědělci.
Jak vlastně žili? Jaké měli radosti a strasti? A hlavně – kdo jim pomáhal a kde měli ve svém klopotném životě zastání? Po pravdě to v tomhle směru neměli jednoduché. A snad i právě proto své touhy, přání a nenaplněné naděje oděli slovy pověstí, kdy se chudý domůže spravedlnosti i díky pomoci nadpřirozených sil a zlo bude potrestáno. Ať už pomohl či trestal kouzelný stařeček, svatý Prokop anebo čertík…

Ukázka z knihy

Čerti se pokoušeli mnichy ze Sázavy vyhnat, jenže se svatého Prokopa báli. Ďábel je však vynalézavý, a chce-li svého cíle dosáhnout, prostředky si nevybírá a ničeho se neštítí. Když kníže Soběslav vyhnal všechny mnichy slovanského jazyka a slovanské bohoslužby do ciziny, čerti si mnuli pazoury, že se to přece jen podařilo. Ale mniši se vrátili. Po několika letech je vystřídali jiní, kteří mluvili latinsky. Sázavští čerti si příliš nepomohli. Ze sázavského návrší zněla latina a v tomto jazyce se sloužily i mše svaté. (str. 16)
Kyticka od nedostaveneho chramu

Doporučujeme

Pokud máte rádi pověsti a tajemstvím opředené příběhy, můžete se inspirovat vybranými tituly:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Kytička od nedostavěného chrámu

Sázavské pověsti, příběhy a pohádky
Autoři: Alois Aubrecht, Bohumil Svoboda
Ilustrace: Sofie Helfert

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 185×185 mm
ISBN: 978-80-7553-539-9
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Kytička od nedostavěného chrámu vydalo nakladatelství Triton. A nezapomeňte na ukázku.

O nakladateli

triton_logo120x60Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

————————————————

Školnice Valerie se opět vrací na scénu. Poté, co se jí podařilo proměnit neoblíbenou Pátou základní školu, kam se nikdo netěšil, na ni čeká poslední úkol. A opět se může spolehnout na svá kouzla.

Tajemná kráska s netopýřím tetováním proměnila nudnou a smutnou Pátou základní školu k nepoznání. Něco důležitého ale ještě zbývá zařídit. Před Valerií je poslední úkol, ve kterém hlavní roli sehraje sám pan ředitel. Bez kouzla se to ale neobejde ani tentokrát. Bude to kouzlo docela sladké…
Další vyprávění Zuzany Pospíšilové volně navazuje na knihy Školnice Valerie v podezření a Školnice Valerie odhalena. Opět se v něm setkáte s působivými ilustracemi úspěšné výtvarnice Zuzany Osako.

Ukázka z knihy

Vítejte v závěrečném příběhu o záhadné školnici Valerii! Jak víte z předchozích dvou knížek této série, tajemná kráska s netopýřím tetováním už nudnou a smutnou Pátou základní školu proměnila k nepoznání. Něco důležitého ale ještě zbývá zařídit. Před Valerií je poslední úkol, ve kterém hlavní roli sehraje sám pan ředitel. Bez kouzla se to ale neobejde ani tentokrát. Bude to kouzlo docela sladké…

Skolnice Valerie se ujima vedeni

Oblíbili jste si školnici Valerii? Tak si neváhejte přečíst pokračování naší ukázky nebo ukázky na stránkách nakladatele.

Doporučujeme

Přečtěte si, jak se Valerii podařilo postupně měnit tu nejpříšernější školu k lepšímu:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Školnice Valerie se ujímá vedení

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrovala: Zuzana Osako

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-0358-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Školnice Valerie se ujímá vedení vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyKnihovnické pohádkyZáchranářské pohádkyHasičské pohádkyPrázdniny s drakem.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O ilustrátorce

Zuzana Osako je výtvarnice, kterou fascinuje móda, folklór a životní příběhy. V módním světě se objevila nejdříve jako modelka, později se věnovala oděvnímu designu a dnes je velmi úspěšnou a vyhledávanou módní ilustrátorkou. Její tvorba je ovlivněna Japonskem, kde pět let žila, studovala malbu japonskou tuší a vedla výtvarnou školičku Shanti pro rodiče a děti. Zuzana Osako miluje své rodné Slovácko, jehož tradice, folklór a krása jsou dalším inspiračním zdrojem jejího díla. Zuzanino umění zachytit atmosféru, náladu a skrytý příběh nachází v poslední době uplatnění i v knižní ilustraci pro děti, jíž se trojnásobná maminka a vášnivá čtenářka s láskou věnuje. Ilustrovala také knihy Zuzany Pospíšilové Andílkovo vánoční putování a Školnice Valerie v podezření.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O nakladateli

gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKytička od nedostavěného chrámu
Sázavské pověsti, příběhy a pohádky

Aubrecht, Alois – Svoboda, Bohumil

Triton, 2018

zobrazit info o knizeŠkolnice Valerie se ujímá vedení

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2018

Napsat komentář