Kniha rozhovorů s Jiřím Drahošem

veda-zivota
Milovníci vědy mohou zajásat. Nakladatelství Academia nedávno vydalo knihu podnětných rozhovorů s profesorem Jiřím Drahošem, předsedou Akademie věd České republiky. Zjistěte více o jeho životě a nahlédněte za oponu ústavu sdružujícího největší mozky naší doby.

Kniha rozhovorů s profesorem Jiřím Drahošem přináší cenné poselství o druhé polovině 20. století, prožité v prostředí české vědy. Profesor Drahoš hovoří otevřeně o svém dětství v Jablunkově, o studiu chemie v Praze a o své vědecké kariéře, která vyvrcholila v posledních osmi letech funkcí předsedy Akademie věd České republiky. Srozumitelným způsobem představí obor chemického inženýrství a rovněž fungování AV ČR. Během vyprávění se dotkne také světa hudby, kterého se účastní nejen jako posluchač, ale i jako sborový zpěvák.

Věda života

Rozhovory s profesorem Jiřím Drahošem
Editor: Jiří Padevět

Počet stran: 276
Vazba: vázaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-200-2672-9
Doporučená cena: 245 Kč

Knihu Věda života vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Oba vaši rodiče byli učitelé, je to tak?
Ne. Byť někdy říkám, že jsem z učitelské rodiny, kantorem byl jen otec. Poté co vystudoval učitelský ústav v Litomyšli, vydal se hned po válce v jakémsi romantickém záchvěvu do Slezska. Doporučili mu to jeho přátelé, kteří tam nedaleko Frýdku před válkou působili. Otec nikdy předtím na Těšínsku nebyl a jakýmsi řízením osudu a náhody skončil v červnu 1945 v Jablunkově. Maminka byla dětská zdravotní sestra a celý život pracovala jako vedoucí sestra v jablunkovských jeslích. Takže bratr i já jsme prošli jejíma rukama nejen doma, ale i v jeslích. Oba si to pamatujeme, jako větší kluci jsme tam navíc za maminkou chodili, a protože jsme neměli žádné hlídání, hráli jsme si na zahradě. Ale je pravda, že i sestra v jeslích je tak trochu učitelské povolání. (str. 36)

 

Jiří Drahoš

V roce 1972 ukončil studium fyzikální chemie na VŠCHT Praha. Poté absolvoval studijní pobyt v Ústavu teoretických základů chemické techniky ČSAV (nyní Ústav chemických procesů AV ČR), kde získal v roce 1977 titul kandidáta věd. Od roku 1977 působil v tomto ústavu postupně jako vědecký pracovník, vedoucí vědecký pracovník, zástupce ředitele (1992–1995) a ředitel (1996–2003). V roce 1994 byl habilitován pro obor chemické inženýrství na VŠCHT Praha, ve stejném oboru zde v roce 1999 obhájil doktorát věd a v roce 2003 byl jmenován profesorem. V roce 2006 obdržel čestný doktorát Slovenské technické univerzity v Bratislavě.

V letech 1985–1986 pracoval v rámci stipendia nadace A. v. Humboldta na Univerzitě Hannover (SRN), působí rovněž jako hostující profesor na Univerzitě Sao Paulo (Brazílie). Hlavním předmětem jeho odborného zájmu jsou vícefázové chemické reaktory.

Publikoval přes 70 původních prací v impaktovaných mezinárodních časopisech, je spoluautorem 10 zahraničních a 10 čs. patentů. Podle SCI je na jeho práce přes 1000 citačních ohlasů.

Více informací o autorovi najdete na oficiálních stránkách AV ČR.

 

Jiří Padevět

Jiří Padevět se narodil v roce 1966 v Praze, kde žije dosud. Po studiu geodézie, práci zeměměřiče a pedagoga pracoval jako knihkupec. Od roku 2006 je ředitelem Nakladatelství Academia. Mezi jeho zájmy patří především historie českých nakladatelů a knihkupců, druhý odboj, obrněná technika nacistického Německa, historie Šoa a pražský místopis. Je autorem knihy
Cesty s Karlem Hynkem Máchou, Průvodce protektorátní Prahou, za kterou obdržel cenu Magnesia litera kniha roku, Magnesia litera za literaturu faktu a Slovník roku. V roce 2014 vydal knihu mystifikací Poznámky k dějinám. Je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěda života
Rozhovory s profesorem Jiřím Drahošem

Padevět, Jiří

Academia, 2017

Napsat komentář