Berte život s humorem

Tipy_Berte zivot s humorem
V dnešních tipech představujeme tři humorné knihy. Jedna obsahuje nápadité aforismy, druhá vypráví příběh nejen o předsudcích a třetí zase o zajímavých „týpcích“. Podivuhodná sestava, že ano?

Nakladatelství Dokořán vydalo další zajímavou knihu aforismů Vladimíra Syrovátky. Vyhledáváte krátká chytlavá dvojverší plná zajímavých myšlenek? Najdete je tady, Bez legrace!

Bez legrace

Sentence, aforismy a magorismy
Autor: Vladimír Syrovátka

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7363-800-9
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Bez legrace vydalo nakladatelství Dokořán.

Ve své další knize konceptuální umělec Vladimír Syrovátka pokračuje v sérii aforismů, jimiž shrnuje stav naší společnosti, ale i obecné pravdy či klišé. Ve dvanácti oddílech komentuje politiku, vztahy, ale i ironii života jako takového. Své sentence prokládá dadakorespondencí – písemnými odpověďmi dvaadvaceti městských úřadů na jeho oficiální dotaz, proč u nich hodiny na radnici a na kostele ukazují jiný čas.

 

Ukázka z knihy

Aristoteles definoval člověka jako animal ridens –
smějící se živočich; je to příznačnější než homo sapiens.

Pro genetické vylepšení člověka je problémem model,
podle kterého by se měl modelovat.

Člověk může vidět svět jen tak,
jak mu to jeho vnitřní obzor dovolí.

Mozek má v programu porovnávat to,
co je v nás, s tím, co je kolem nás.

Než se staneme součástí většího celku,
měli bychom vědět, kdo jsme.

Člověk se cítí vykořeněn, když ztratí citlivost
k době, ve které žije, nebo doba k němu.

Abychom se mohli zorientovat, musíme nejdřív identifikovat
sebe samé a potom místo, kde se nacházíme.

Jen zakořeněný člověk vidí dopředu;
a dopředu může vidět, vidí-li i dozadu. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Vladimír Syrovátka

Vladimír Syrovátka (* 1938) je Čech narozený v Polsku, ale posunutím státní hranice se stal občanem Sovětského svazu, aniž by se stěhoval; od roku 1947 žije v Čechách. Vydal 5 knihy aforismů: Štěstí na kolečkách (2005), Pokrok je blbec!? (2006), Andělé s jedním křídlem (2008), Život je, když… (2010), Bez svatozáře (2012). Je znám svými dadavynálezy – dadaistickými groteskními výtvarnými objekty, které představil na nesčetných výstavách a o nichž bylo natočeno několik dokumentárních filmů (např. Svět podle Syrovátky, Absurdní sny pana Syrovátky, Beyond 2000 a další).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

————————————————

Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by Britt-Marie nějaké měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžíce, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že jedlá soda vyčistí skoro všechno.

Tady byla Britt-Marie

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 367
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7491-502-4
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Tady byla Britt-Marie vydalo nakladatelství Host.

Druhé, brožované vydání románu o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté. Nejhezčí věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. O Britt-Marii zase někdo řekl, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. A to není hezké vůbec – i když možná ne úplně nepravdivé. Britt-Marie po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl, a přijela do Borgu. Borg zasáhla finanční krize a nechala po sobě jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerii, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne. Ale když děti z fotbalového týmu v Borgu potřebují trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoliv, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu dělat kouče nechce, nezajímají.

 

Ukázka z knihy

Dívka se usměje, aby zakryla zklamání, jak to dělávají lidé, kterým není jasný rozdíl mezi „bydlištěm“ a „domovem“. Ten rozdíl spočívá v péči. V tom, že máte podšálky a opravdové kávové šálky a že ráno vypnete prostěradlo na posteli tak pevně, že Kent žertem říkává svým známým, že kdyby náhodou zakopl na prahu ložnice, tak mu „zlomenina nohy hrozí míň při dopadu na podlahu než na postel“. Britt-Marie nesnáší, když Kent tohle říká. Civilizovaní lidé snad přece zvednou nohu, když jdou přes práh do ložnice. Nebo toho od nich chce moc? Aby byli lidmi?
Když Britt-Marie s Kentem někam jedou, posype Britt-Marie matraci práškem do pečiva a nechá ho dvacet minut působit, než ustele. Jedlá soda z prášku do pečiva vsákne veškerou špínu a vlhkost a matrace je krásně svěží. Jedlá soda pomůže skoro na všechno, s tím má Britt-Marie zkušenost. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku a také náš článek věnovaný této knize.

 

Fredrik Backman

Fredrik-BackmanFredrik Backman (*1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Jeho prvního románu Muž jménem Ove (2012; česky Host 2014) se jen ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisku a práva byla prodána do více než třiceti zemí. Po úspěšné prvotině autorovi vyšly další tři knihy: Saker min son behöver veta om världen (Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě, 2012), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013; česky Host 2015) a nejnovější román
Tady byla Britt-Marie (2014; česky Host 2016).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Pavel Batel zaujal již svým knižním debutem Příběh průvodce. Bude jeho novinka s chytlavým názvem Týpci stejně úspěšná, nebo ještě lepší?

Týpci

Autor: Pavel Batel

Počet stran: 203
Vazba: brožovaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-257-2004-2
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Týpci vydalo nakladatelství Argo.

Akční komedie Týpci nás přenese do druhé poloviny devadesátých let dvacátého století. Krachující vztah s modelkou a osobní tragická zkušenost vedou hlavního hrdinu k útěku do země-nezemě a k novému životnímu startu. Drhnutí toalet chicagských továrních mega-komplexů a ilegální svět moderního otroctví polských mafií však nebylo to, co přesně očekával. Přišel tedy čas se v cizím prostředí zorientovat a nové situaci čelit vlastním, neortodoxním způsobem – v česko-slovenském gangu, který tvoří vskutku pozoruhodní týpci…

 

Pavel Batel

Pavel Batel je elitní bodyguard královských rodin, holywoodských hvězd či rodinných členů evropských mafií, učitel boje zásahových skupin, historik a průvodce Terezínem, jenž vyměnil akci za pero a dramatické situace za nadsázku a křeslo. Jeho vlastním nákladem vydaný knižní debut Příběh průvodce byl oceněn Karlovou univerzitou jako „unikátní dílo“ a posunul začínajícího spisovatele do zcela odlišného světa. Kombinace brilantního vypravěčského umu, fikce a reality dává jeho knihám punc unikátnosti a poskytuje nevšední čtenářský zážitek.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBez legrace
Sentence, aforismy a magorismy

Syrovátka, Vladimír

Dokořán, 2016

zobrazit info o knizeTady byla Britt-Marie

Backman, Fredrik

Host, 2016

zobrazit info o knizeTýpci

Batel, Pavel

Argo, 2016

Napsat komentář