Motivace pro váš život

tipy_rozhodovani-a-intuice_spravne-otazky
Rozhodování je někdy složité, a to jak ve věcech zdánlivě nedůležitých (Co si vezmu na sebe?!), tak i v těch opravdu zásadních (Je teď ta správná chvíle založit rodinu? Začít podnikat? Vzít si další úvěr?). Naštěstí tu pro vás máme dvě knihy, které vám pomohou rozhodovat se správně.

Rozhodování a intuice Niny Schautové je knížka zabývající se rozhodováním z pohledu psychologie. Zkoumá rozhodování jako proces, jenž by v ideálním případě měl vést ke štěstí člověka. Poznejte a zlepšete svou schopnost rozhodovat se.

Rozhodování a intuice

Autorka: Nina Schautová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1090-0
Doporučená cena: 275 Kč

Knihu Rozhodování a intuice vydalo nakladatelství Portál.

Rozhodování je klíčový psychologický proces. Rozhodujeme se každý den a na našich rozhodnutích závisí náš osud, v případě manažerů nebo politiků i osud stovek, tisíců či dokonce milionů lidí. Přitom dobře se rozhodovat nás vlastně nikdo doopravdy neučí a mnozí z nás se dokonce domnívají, že se dobře rozhodovat neumíme, že jsme nerozhodní nebo při svém rozhodování příliš iracionální. Nemluvě o tom, kdy rozhodnutí vedou k zásadním pochybením či neetickému jednání.
Kniha podává vědecky dobře ukotvený a současně čtivý přehled aktuálních psychologických poznatků o rozhodování. Zpochybňuje některé mýty o lidské schopnosti nebo spíše neschopnosti se rozhodovat. Nabízí nový pohled na smysl a cíle rozhodování jako na proces, který může vést k většímu životnímu štěstí, pokud se jej naučíme dobře řídit. Revitalizuje intuici jako ve vědeckých kruzích dosud zapovězenou a přitom v mnoha ohledech efektivní rozhodovací strategii. V neposlední řadě se čtenář naučí aplikovat nové poznatky na vlastní rozhodování a jak své rozhodování může zlepšit.

 

Ukázka z knihy

Co je štěstí

Než se dostaneme k tomu, jak se můžeme rozhodovat tak, abychom byli šťastnější, je potřeba vědět, co to vlastně je životní štěstí. Otázka životního štěstí je předmětem studia pozitivní psychologie a za poslední desetiletí zaznamenala rapidní vývoj. Hlavní problém této tematiky spočívá ve vlastní definici životního štěstí. Právě proto vzniklo tolik prolínajících se pojmů, jako je životní spokojenost či well-being, které se teď pokusím objasnit.
Štěstí, tak jak je používáno v běžném jazyce, má několik konotací. Jednou z nich je třeba „mít štěstí“, což je stav, kdy se šťastnou náhodou stane něco v náš prospěch. V tomto smyslu pozitivní psychologie o štěstí nehovoří (ostatně v angličtině se jedná o slovo „luck“, které se zásadně liší od štěstí ve smyslu „happiness“). Další konotací štěstí je „být šťastný“, což se pojí primárně s pozitivním prožíváním, s kladnými emocemi. Když ale mluvíme o štěstí jako o měřítku pro své rozhodování, jistě se čistě požitkářská definice štěstí jeví jako nedostatečná. (str. 107)

Přečtěte si další ukázky.

 

Nina Schautová

PhDr. Nina Schautová je psycholožka, psychoterapeutka a koučka. Věnuje se pomoci lidem žít plnější a spokojenější život. Ve svém výzkumu se zabývá životní spokojeností v souvislosti s tím, jak se rozhodujeme.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

 

Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Správné otázky Debbie Ford je publikace založená na myšlence, že chceme-li se správně rozhodovat, musíme si nejprve položit ty správné otázky, např. „Může mi tato kniha něčím přispět a dopomoci ke spokojenějšímu životu?“ A my odpovídáme: „Přečtěte si ji a uvidíte…“

Správné otázky

Autorka: Debbie Ford
Přeložil: Zdeněk Chodora

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 115×167 mm
ISBN: 978-80-7370-361-5
Doporučená cena: 149 Kč

Knihu Správné otázky vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

Každý den stojíme před mnoha rozhodnutími, která ovlivňují náš život. Některá jsou méně významná a mají dopad jen na několik příštích minut, hodin nebo dnů, jiná mohou změnit celou naši budoucnost. Každá volba, ať už je jakkoli závažná nebo triviální, snadná nebo obtížná, má v konečném důsledku dopad na směřování našeho života. To, jestli zvolíme správně, rozhodne, zda nás čeká zklamání nebo mimořádně krásný život. Ke správným rozhodnutím se potřebujeme správně ptát – a právě k tomu vám pomůže tato kniha.

Posílí tato volba mou životní sílu?
Přiblíží mě toto rozhodnutí mému vytouženému cíli?
Dělám to z lásky k sobě?

Tyto a další správné otázky vás vytrhnou ze spánku. Tohle není čajový dýchánek, tohle je život. Buď využijete každou příležitost, která se vám naskytne, a otevřeně se přihlásíte ke svým tužbám a snům, nebo budete do smrti litovat, že jste se nerozhodli jinak. Správné otázky vám dovolí vypnout autopilota a stát se vědomými kapitány svého života. Přiblíží vás pravdě a zakotví vás v realitě. A čím častěji si je budete klást, tím pravdivěji budete moci říci: Jsem tím, kým chci být.

 

Ukázka z knihy

Člověk se od ostatních forem života liší právě tím, že mu byla dána schopnost zvážit pro a proti, a po zralé úvaze se vědomě rozhodnout. Schopnost volby je jedním z nejvzácnějších darů. Jako děti jsme se nemohli dočkat, až vyrosteme a nikdo nám nebude nařizovat, co máme dělat. Už tehdy jsme si uvědomovali, že možnost volby je neocenitelným darem. Toužebně jsme vyhlíželi den, kdy se konečně dostaneme zpod nadvlády rodičů a vezmeme život do vlastních rukou. Těšilo nás, že se jednou osamostatníme a staneme se pány svého osudu, že si sami rozhodneme o tom, kdy vstát, co jíst, kdy jít spát anebo jestli zůstaneme celou noc vzhůru. A když jsme se jako mladí konečně začali rozhodovat sami za sebe, byl to pro nás symbol dosažené svobody. Díky možnosti volby jsme mohli začít ovlivňovat svou budoucnost, mohli jsme si vybrat z nekonečného počtu možností a jít za svými sny a touhami. Volba nám přinesla naději. Stala se nástrojem k prožití skvělého života – života, ve kterém můžeme naplno uplatnit svou tvořivost. Jako mladí jsme se rozhodovali pro to, co nás oslovilo, co nás nadchlo a co nám přinášelo uspokojení a radost.
(str. 8–9)

 

Debbie Ford

Renomovaná americká terapeutka a pedagožka Debbie Fordová, jež v minulosti úspěšně zvítězila nad vlastní dlouholetou závislostí na drogách, nachází vysvětlení v koncepci temných stránek. Jestliže totiž máme problémy se svými blízkými, známými či s dalšími lidmi, je to proto, že v nás naše okolí oživuje hlasy, které jsme potlačili a zavrhli, abychom světu – i sami sobě – nabídli jen zcela „pozitivní“ obraz své osoby. A protože nejsme schopni smířit se s „negativními“ vlastnostmi nás samých, plýtváme často energií při odsuzování ostatních, namísto abychom je pochopili. Co je však ještě důležitější: tímto postojem se zbavujeme možnosti žít svobodně a v plné síle.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.

 

Synergie

Synergie Publishing SE je nakladatelství zaměřené na vydávání motivační literatury – takové, která ukazuje čtenářům cesty k plnějšímu, šťastnějšímu, ale i bohatšímu a odpovědnějšímu životu. Vydavatelství Synergie u nás jako vůbec první nabídlo knihkupcům tarotové a vykládací karty a i dnes s předstihem vydává publikace o zdravém životním stylu, ať už jde o moderně pojaté kuchařky, inspirující příběhy ze života, knihy o duchovním a osobnostním růstu určené speciálně pro muže nebo motivační knihy vhodné pro manažery, byznysmeny, zaměstnance, jejich šéfy, ale i aktivní ženy na mateřské dovolené.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete plno báječných knih za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozhodování a intuice

Schautová, Nina

Portál, 2016

zobrazit info o knizeSprávné otázky
10 otázek, které vás dovedou k jedinečnému životu

Ford, Debbie

Synergie Publishing SE, 2016

Napsat komentář