Rodiče a děti – jak mít správný vztah?

rodina
Každý by si přál mít ideální rodinu, nemluvě o tom, že rodinné zázemí a vztahy jsou určující pro vývoj dítěte a jeho budoucí život. Dnes vám v tipech představíme dvě publikace, které byste neměli minout, pokud se chcete vyhnout problémům vyplývajících ze špatných vztahů v rodině.

Nejdříve se zaměříme na řešení problémů z dětství rodičů. První kniha je určena především ženám, které stále nemají vnitřně vyřešený vztah se svým otcem, jak už napovídá název Navždy tátovo děvče, což může komplikovat i jejich současný život v nové rodině.

Navždy tátovo děvče

Autor: Norman H. Wright
Přeložila: Alena Švecová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7255-356-3
Doporučená cena: 245 Kč

Knihu Navždy tátovo děvče vydalo nakladatelství Návrat domů.

Povězte mi o svém otci. Jak byste jako dospělá dcera odpověděla na tuto výzvu? Jsem si jist, že tato otázka ve vás vyvolá mnoho myšlenek a pocitů. Mnohé mohou být příjemné, jiné nikoli. Ať se vám to líbí nebo ne, váš otec má na vás trvalý vliv. Ať již vám byl blízký nebo vzdálený, fyzicky přítomný či nepřítomný, chladný nebo vřelý a projevoval vám svou lásku či vás zneužíval, váš otec na vás zanechal svůj otisk.
A váš život ovlivňuje dodnes – pravděpodobně víc, než si uvědomujete.
Ojedinělá práce amerického autora citlivým způsobem pojednává o významu a jedinečnosti vztahu mezi otcem a dcerou – tedy o oblasti, která je pro mnohé ženy trýznivá a zraňující.
Je mnoho žen, které jejich otcové nikdy nepřijali, a tím v nich vypěstovali pocity méněcennosti, nejistoty, strachu, odcizení a osamělosti. Jiné ženy vyrůstaly v rodinách neúplných, protože jejich otec od nich odešel.
Tyto tragické a bolestné události ve svém důsledku vedou k tomu, že ženy neočekávají od mužů lásku a bojí se vstoupit do důvěrného vztahu.
Právě ženám, pro které není snadné podívat se otevřeně na vztah se svým otcem, je určena tato kniha, neboť přináší možné řešení negativních důsledků minulosti.

Logo_NavratDomuNakladatelství návrat domů vydává populárně naučnou literaturu zabývající se aplikovanou psychologií, mezilidskými vztahy, výchovou dětí a systémem životních hodnot.

————————————————

Pokud naopak hledáte radu, jak přistupovat ke svým dětem, aby z nich vyrostli samostatní dospělí lidé, kolik jim věnovat pozornosti, aby to nebylo ani moc ani málo, a jak je správně podporovat, je kniha Máš-li mě rád, nedovol mi všechno právě pro vás.

Máš-li mě rád, nedovol mi všechno

Autor: Amedeo Cencini
Přeložili: Jiří Pešek, Richard Machan 

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 133×195 mm
ISBN: 978-80-7195-757-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Máš-li mě rád, nedovol mi všechno vydalo
Karmelitánské nakladatelství.

Dítě dnes stojí ve středu pozornosti možná víc, než by bylo zdrávo. Je tomu tak z více důvodů. V Evropě přibývá jedináčků a děti se stávají „vzácným zbožím“. Ale narůstá též rodičovský narcismus, který s sebou nese jak přílišnou touhu po tom, aby děti vynikly a byly úspěšné, tak i schopnost klást na ně zdravé nároky a vést je k zodpovědnosti. Autor hledá rovnováhu mezi rodičovskou autoritou a spontánním růstem dítěte, mezi aktivním výchovným zasahováním a svobodou dítěte, která je nezbytná pro samostatný dospělý život. Jen pokud děti zažijí zdravě položené hranice, budou schopné respektovat pravidla mezilidského soužití.

Ukázka z knihy

7. Právo nebýt zaplaven dárky…

Vím, je to předem ztracená bitva. Dnešní děti nedostávají dárky jen občas – jsou jimi doslova zaplavovány. Nevnímají je jako odměnu, když se jim něco podaří, ale jako své právo, jemuž odpovídá povinnost ze strany rodičů. Často jsou ne tím, po čem by dítě dlouhou dobu toužilo, ale tím, o čem rozhodl dospělý podle své chuti a preference. Dárky také stále častěji nevyjadřují čistý cit rodičů k dítěti, ale slouží k tomu, aby si například otec, který se s dítětem skoro nevidí a nemá k němu skutečný vztah, chlácholil své špatné svědomí.

Dárek je však důležitou součástí života, má význam nejen pro svou skutečnou hodnotu, ale pro to, co znamená a co dítě může nebo by mělo vytušit. Zaměřme se nyní na symbolický rozměr dárku.

O autorovi

Amedeo Cencini je kněz z kongregace otců kanossiánů. Vystudoval pedagogiku na Salesiánské univerzitě a na Papežské gregoriánské univerzitě získal doktorát z psychologie. Na Institutu analytické psychoterapie se specializoval na psychoterapii. Nyní je vychovatelem kleriků ve své kongregaci a docentem na Salesiánské univerzitě. Kromě toho vede kurzy aplikované psychologie pro vychovatele. Je autorem řady publikací zejména z oblasti psychologie zasvěceného života.

Zdroj: Československá bibliografická databáze

 

Karmelitánské nakladatelstvílogoKNA je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydali více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu.
Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život.
Mezi jejich kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří například Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová nebo Max Kašparů.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jak by měl dle vás vypadat ideální vztah dětí a rodičů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní obrázek pochází ze sbírky Allana Jamese Fishera na flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNavždy tátovo děvče
Vztah mezi otcem a dcerou

Wright, H. Norman

Návrat domů, 2016

zobrazit info o knizeMáš-li mě rád, nedovol mi všechno

Cencini, Amedeo

Karmelitánské nakladatelství, 2016

Napsat komentář