Silné příběhy velkých osobností

ctenarka
Začtěte se dnes s námi do inspirativních lidských příběhů! Představíme vám knihu, jejíž spoluautorkou je držitelka Nobelovy ceny za mír, dále životopis manželky druhého československého prezidenta a závěrem nabídneme osudy tenisových hrdinů.

Malála Júsufzaiová je držitelkou Novelovy ceny míru za loňský rok. Tato pákistánská aktivista se několikrát stala terčem útoků islámských radikálů z hnutí Tálibán. V knize Já jsem Malála se dočtete o jejím životním příběhu, který není zrovna jednoduchý. Knihu Malály Júsufzajové ve spolupráci s Christinou Lambovou vydalo nakladatelství Ikar.

Já jsem Malála

V jedenácti letech začala Malála, která se narodila do paštunské rodiny v pákistánském údolí Svát, psát pro BBC postřehy o tom, jak se žije pod hrozbou Tálibánu. Pod pseudonymem Gul Makaj popisovala, jak její rodina bojuje za vzdělávání dívek a jak tálibánská moc stále narůstá. Dívčina neohroženost však nezůstala bez trestu a v říjnu 2012 ji v autobuse střelil neznámý útočník do hlavy. Dívka jako zázrakem přežila a dál pokračuje ve svém boji. Na podporu svého úsilí založila fond Malala Fund a jako nejmladší nositelce jí byla udělena Nobelova cena míru.

Narození dcery

Když jsem se narodila, lidé v naší vesnici projevovali matce soucit a otci nikdo neblahopřál. Objevila jsem se nad ránem, právě když poslední hvězda pohasínala. My Paštunové v tom spatřujeme příznivé znamení. Otec neměl peníze ani na nemocnici, ani na porodní bábu, a tak přišla k porodu pomoct sousedka. První dítě mých rodičů se narodilo mrtvé, zato já se drala na svět hlasitě a se vší vervou. Byla jsem holčička v zemi, kde se na oslavu narození syna střílí z pušek, zatímco dcery jsou schovávané za závěsy. Jejich životním údělem je zkrátka jen vařit a rodit děti.

Zalíbila se vám ukázka z knihy? Pokračujte v její četbě!

Autorky: Malála Júsufzajová, Christina Lambová

Překlad: Kamila Weiserová
Počet stran: 328
Formát: 133 × 207
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Já jsem Malála

——————————————————

V další knize se seznámíte s životem Hany Benešové, manželky druhého československého prezidenta Edvarda Beneše. Autor Petr Zídek zpracoval velké množství doposud neznámých nebo nevyužitých dokumentů a mluvil s lidmi, kteří měli k této první dámě blízko. Knihu Hana Beneševá vydalo nakladatelství Universum.

Hana Benešová

První knižní životopis Hany Benešové popisuje příběh ženy, která je dodnes považována za nedostižný vzor „první dámy“. Autor zpracoval velké množství doposud neznámých nebo nevyužitých dokumentů z dvou desítek archivů a mluvil s lidmi, kteří měli k Haně Benešové blízko. Výsledkem je velmi čtivý portrét manželky druhého československého prezidenta, který přináší zcela nová fakta a souvislosti a také vyvrací doposud tradované omyly. Předností knihy je velké množství fotografií z veřejných i soukromých zdrojů, z nichž velká část nebyla nikdy publikována.

Budoucí první dáma se narodila jako Anna Vlčková v drážním domku v Deutzendorfu (dnes Domaslavicích) u Oseku 16. července 1885 o šesté hodině ranní. O tři dny ozději byla pokřtěna v kostele sv. Kateřiny v Oseku místním farářem Juliem Schröterem. V podkrušnohorské vsi byli tehdy Vlčkovi s velkou pravděpodobností jedinou česky mluvící rodinou.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: Petr Zídek

Počet stran: 328
Formát: 145 × 206
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Hana Benešová

——————————————————

Hrajete tenis nebo jste alespoň jeho fanouškem? Pro všechny milovníky tohoto bílého sportu přichází nakladatelství Fragment s novinkou Wimbledon a světové tenisové legendy. Čekají na vás osudy všech velkých světových i českých tenistů, kteří se probojovali do finálové dvouhry.

Wimbledon a světové tenisové legendy

Nejznámější legendy historie světového tenisu od druhé poloviny 19. století až do současnosti! Hrajete tenis nebo se o něj zajímáte? Pokud ano, pak je tato kniha určena právě vám! Představí se vám největší hvězdy „bílého sportu“. Osobní příběhy, překonávání překážek a náročná cesta k vítězství. Jaké bylo jejich účinkování na nejslavnějším a nejstarším turnaji světa Wimbledonu? Jakými úskalími si musely v životě i v tenisu projít? Od Renshawa k Djokovičovi a od Dodové ke Kvitové! Pochopitelně, že nemohou chybět ani největší české hvězdy v čele s Martinou Navrátilovou a Ivanem Lendlem. Všichni, kteří se ve Wimbledonu probojovali minimálně do finále dvouhry, mají v knize své místo.

MartinaNavratilovaNepřetržité kralování Martiny Navrátilové v  letech 1982 až 1987, kdy ve finálových utkáních poráží třikrát neméně slavnou Američanku Chris Evertovou a jednou další hráčku z USA Andreu Jaegerovou, Hanu Mandlíkovou z Československa i Němku Steffi Grafovou, se zdá být neuvěřitelné. I s oběma čtyřhrami získává ve Wimbledonu dvacet titulů, což je vyrovnaný rekord Američanky Billie Jean Kingové. Ale považte, to všechno v  letech 1976 až 2003!!! Tohle není žádný překlep ani pohádka.

Přečtěte si více o Martině Navrátilové v ukázce z knihy!

Autoři: Jaroslav Kirchner, Zdeněk Žofka

Počet stran: 184
Formát: 165 × 235
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Wimbledon a světové tenisové legendy

 


 

Máte v oblibě knihy napsané životem? Dáváte přednost biografiím, nebo se raději začtete do beletrizovaného životopisu? Napište nám!

Všechny dnes představené knihy, ale i mnohé další můžete
získat za skvělé ceny v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá jsem Malála
Příběh dívky, jež bojovala za vzdělání a kterou postřelil Tálibán

Júsufzajová, Malála - Lambová, Christina

Ikar, 2014

zobrazit info o knizeHana Benešová
Neobyčejný příběh manželky druhého československého prezidenta (1885–1974)

Zídek, Petr

Universum, 2014

zobrazit info o knizeWimbledon a světové tenisové legendy

Kirchner, Jaroslav - Žofka, Zdeněk

Fragment, 2012

Napsat komentář