Předvánoční autogramiáda Medy Mládkové přilákala desítky fanoušků

MedaMladkovaAutogramiada (8)
Loni v září oslavila paní Meda Mládková své devadesáté páté narozeniny. Nakladatelství Academia společně s Museem Kampa si pro ni připravily nevšední dárek v podobě knihy zachycující její neobyčejný život…

Monografie Medy Mládkové Můj úžasný život skončila pod nejedním vánočním stromečkem, není tudíž překvapením, že mnozí obdivovatelé této stále vitální dámy si nenechali ujít její autogramiádu. Ta proběhla v pondělí 22. prosince v pražské Literární kavárně Academia.

MedaMladkovaAutogramiada (1)

na autogramiádě se sešlo hned několik desítek příznivců paní Mládkové

Když paní Meda Mládková dorazila v doprovodu poslance Evropského parlamentu a předsedy správní rady Musea Kampa Jiřího Pospíšila do Literární kavárny, její fanoušci ji přivítali nadšeným potleskem. Poté, co oba zasedli vedle autora knihy, novináře Ondřeje Kundry, setkání mohlo oficiální začít.

Bouřlivé přivítání fanoušky paní Medu dojalo.

bouřlivé přivítání fanoušky paní Medu potěšilo a snad i dojalo

O úvodní slovo se postaral pan Jiří Pospíšil, který účastníkům akce prozradil, odkud se vzal nápad napsat o životě paní Medy knihu.

„Museum Kampa a Nadace Jana a Medy Mládkových byly iniciátory vzniku této knihy. Dohodli jsme se s panem Kundrou a objednali jsme u něj tuto knihu o paní Mládkové k jejím devadesátým pátým narozeninám.“

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil

Paní Mládková se smíchem podotkla, že o tom vůbec nevěděla. Jiří Pospíšil ještě prozradil, že není snadné vybrat dárek pro člověka takového formátu, jako je paní Mládková, a s ohledem na její krásný věk jim připadala biografie jako tím nejlepším řešením.

téměř každý ze zúčastněných v ruce třímal biografii paní Mládkové

téměř každý ze zúčastněných v ruce třímal biografii paní Mládkové

Také se přiznal, že pro memoár paní Medy hledali nejprve autora v řadách kunsthistoriků, ale nejvíce je nakonec svou prací zaujal novinář Ondřej Kundra. Ten při psaní titulu Meda Mládková – Můj úžasný život využil i své investigativní dovednosti, když pátral po méně známých podrobnostech ze života paní Mládkové.

na začátku autogramiády paní Mládková nevěděla, komu se má dřív podepsat, fanoušci ji zcela obklopili

na začátku autogramiády paní Mládková nevěděla, komu se má dřív podepsat, fanoušci ji zcela obklopili

„Tato kniha je zajímavá tím, že se nejedná jen o vzpomínky Medy Mládkové, její citáty a výroky, ale Ondřej Kundra se pokusil zrekonstruovat její celý život na základě dokumentů a faktů, které získal jak v archivu manželů Mládkových, tak i jiných archivech. V knize jsou zdokumentovány také výpovědi jiných osobností z okolí paní Mládkové.“

To, že tento titul nevznikl „přes noc“, jak je v dnešní době u biografií podobného typu módní, ale že se jedná o výsledek téměř roční badatelské práce, se značně projevilo na kvalitě knihy. Můj úžasný život si totiž pochvalují nejen fanoušci této známé dámy, ale i lidé z okolí paní Mládkové, kteří ji znají osobně už po dlouhá léta. Hned po svém publikování zaujal tento memoár některé významné režiséry, takže je možné, že se brzy dočká i filmového zpracování.

paní Mládková s autorem knihy, panem Kundrou

paní Mládková s autorem knihy, panem Kundrou

Následně se slova ujal autor knihy Ondřej Kundra, který poděkoval jak Museu Kampa, tak i nakladatelství Academia za vloženou důvěru, a prozradil, že si nejvíce na paní Medě váží její vytrvalosti, která ji nikdy neopustila, když si šla za svým snem.

Ondřej Kundra

Ondřej Kundra

Pak přečetl úryvek z knihy, ve kterém se paní Mládková svěřila se svými pocity, když poprvé uviděla Kupkovy obrazy a poprvé v životě pocítila vzrušení z umění. Autor nezapomněl návštěvníkům poděkovat za pozornost a autogramiáda mohla začít.

někteří si krátili chvíli listováním v knize

někteří si krátili chvíli listováním v knize

Hned v počátku autogramiády se ke stolku paní Medy vrhlo hned několik fanoušků, ostatní se způsobně zařadili do řady, jež se jevila víc jak hodinu jako nekonečná. Paní Meda byla tak laskavá, že každému, kdo měl zájem o věnování, s radostí vyhověla, a to i přes to, že si mnozí s sebou přinesli hned několik výtisků. Někteří si pro tuto výjimečnou dámu připravili i malé překvapení v podobě drobných dárků k nadcházejícím Vánocům.  Paní Meda rozdávala úsměvy na všechny strany a z velkého zájmu jejich obdivovatelů se těšila až do konce autogramiády.

Biografie Meda Mládková - Můj úžasný život

biografie Meda Mládková – Můj úžasný život

Memoár Meda Mládková – Můj úžasný život je pozoruhodnou knihou. Kromě rozhovorů vázajícím se k různým etapám jejího života tu najdete i shrnující statě, opisy korespondence, autorský text paní Mládkové původně publikovaný v časopisu Skutečnost a samozřejmě mnoho fotografií, jež dokonale dotvářejí celkový obraz výborně napsané a zpracované biografie. Na konci knihy autor uvádí také časovou osu života Medy Mládkové a jmenný rejstřík pro přehlednější orientaci.

Mnozí popřáli paní Medě k nadcházejícím Vánocům i následnému novému roku

mnozí popřáli paní Medě k nadcházejícím Vánocům i novému roku

Paní Mládková zavzpomínala nejen na své dětství, které nebylo v rodině despotického otce zrovna jednoduché, ale také její následný útěk z domova, protloukání se střední Evropou jako varietní tanečnice, život ve Švýcarsku a pak ve Francii, kde se seznámila se svým budoucím manželem Janem Mládkem, ale i s obrazy Františka Kupky. A to není zdaleka všechno…

Pokud vás životní peripetie paní Mládkové zaujaly, věřím, že vás zaujme i její biografie, jež vás bude motivovat k odvaze plnit si své sny mnohem víc než celá knihovna motivačních knih dohromady.

Meda Mládková

Meda Mládková

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMeda Mládková
Můj úžasný život

Kundra, Ondřej

Academia, 2014

Napsat komentář