Čtivá publikace o třetí generaci Lucemburků v Čechách

rozdel-a-panuj_nahledovy
Rozděl a panuj, nejnovější publikace Ludmily Vaňkové, svým čtenářům opět přináší čtivé historické poznatky z doby lucemburské. Nechte se obklopit osudy bratrů Václava, Zikmunda a Jana a zjistěte něco nového!

Historická kronika o osudech mladých lucemburských králů Václava a Zikmunda a jejich bratra Jana. Třetí generace Lucemburků v Čechách měla po smrti císaře Karla před sebou skvělou budoucnost pánů světa, i když jejich křesťanská říše se stále častěji dostávala do vnitřního i vnějšího ohrožení. Každý z královských bratrů měl svůj významný úkol: Od Václava se očekávalo, že urovná poměry v říši a císařskou korunovací podpoří římského papeže, Zikmund měl zadržet osmanské Turky na Balkáně, ohrožující jeho Uherské království, a Jan Zhořelecký se snažil napravit nepřátelství mezi českými pány a králem. Dosáhnout cíle bylo pro všechny tři spojeno s ohrožením vlastního života a teprve další události prověří, kdo z nich je více hoden císařského otce, kdo je jeho dědic doopravdy.

Rozděl a panuj

Autorka: Ludmila Vaňková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 180×247 mm
ISBN: 978-80-7244-403-8
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Rozděl a panuj vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

 

Ukázka z knihy

Císařovna přijala svého rytíře, sotva ho ohlásili. „Dlouho jsem vás neviděla, rytíři,“ řekla a oči se jí při vzpomínce naplnily slzami. Jindřich dobře věděl, proč. Naposled ho zahlédla nad ložem umírajícího císaře. Jindřich mu přinášel z Paříže zprávy, které ho nepotěšily.
„Byl jsem s králem Václavem ve Frankfurtu a pak v Miltenbergu, kde se setkal s Leopoldem Rakouským. Potom v Budíně,“ řekl.
Zadívala se na něj pozorněji. „Ve službách krále?“ zeptala se.
„Ne. Já nejsem ve službách krále Václava,“ ohradil se. „Jsem pouze rytíř císařovny. Tak si to císař přál.“
Upřeně se na ni díval a ona na něj. Byla to pravda. Už víc než deset let to bylo, co Karel Čtvrtý projevil to přání, aby Jindřich Mönch vždy chránil jeho choť.
„Ale já jsem vás nikam neposílala,“ řekla tiše. (str. 42)

 

O autorce

Paní Ludmila Vaňková (*1927) je spisovatelka historických románů, novinářka, překladatelka a redaktorka, věnovala se divadlu a divadelní kritice. Její literární dílo zahrnuje nyní již 31 románů, které stále znovu a znovu vycházejí. Stěžejní část tvoří královské románové ságy Přemyslovců a Lucemburků, ve kterých ožilo slavné údobí českých dějin 13.–14. století, kdy se království v srdci Evropy stalo jednou z nejvýznamnějších velmocí středověku. Románová šíře, bohatství historie a dějů, vytvořených autorčinou fantazií i z nepatrných zmínek středověkých kronik, stovky postav s romanticky vzrušujícími příběhy i porozumění dávným lidským osudům, to vše nadchlo milovníky románové četby a její knihy se staly nejčtenější současnou českou historickou beletrií. Smysl pro odhalování tajemství a hledání neznámých světů inspirovaly Ludmilu Vaňkovou k napsání sci-fi románů s utopicko-fantastickými prvky, v nichž se výjimečně nedívá jen do minulosti, ale hlavně do budoucnosti. Napsala román ze současnosti Domeček na Vesuvu, inspirovaný zkušenostmi, které nasbírala na dráze, když v době normalizace pracovala jako výhybkářka ve stanici Karlštejn. Přeložila autobiografický román Tajný život Salvadora Dalího.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc


Nakladatelství Šulc-Švarc vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu. Ke kmenovým autorům nakladatelství patří Ludmila Vaňková, Magda Váňová, Jiří Žáček, Zdena Frýbová, Pavel Frýbort, Karel Štorkán, Ota Ulč, Jan Šmíd či Miloslav Šimek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozděl a panuj

Vaňková, Ludmila

Šulc-Švarc, 2016

Napsat komentář