Tvoříme s Metaforou

pleteni
Pokud rádi vyrábíte, háčkujete, tvoříte, dekorujete a zdobíte, dnešní tipy jsou tu právě pro vás! Tyto knižní novinky si vás získají svými jednoduchými návody, podle nichž vykouzlíte neuvěřitelné výtvory – od krásných přívěsků po papírové dekorace.

Všechny tvořivé knihy vydalo v edici Pro šikovné ruce nakladatelství Metafora, jež vzniklo v roce 2001 a kromě spousty publikací o jezdectví, chovatelství, homeopatii, mystice či knihách věnovaných tvoření se věnuje také překladové beletrii od světových autorů.

 

Nevíte, co svému bližnímu darovat k narozeninám či svátku? Vlastnoručně vyrobené dárky potěší vždy ze všeho nejvíce, například když knihomola obdarujete krásným přívěskem s malinkou knížkou!

Knížečky se vzkazem

Co budete potřebovat?

Základní vybavení (viz v knize na str. 124); modelovací stříbro: 7g na vyválení (na každý přívěsek asi 4g); pryžové razítko nebo razidlo; šablony: papírový obdélník 15×25 mm s linií vedoucí středem rovnoběžně s kratšími okraji; tenký papír na stránky; ostré nůžky; kousek silné čtvrtky; šídlo: s ostrou špičkou na propichování otvorů v papíru; drátek z ryzího stříbra nebo postříbřený: čtyři kousky o délce 25 mm a tloušťce 0,8 mm

Jak knihy vyrobit?

1. Na desky knihy vyválejte z modelovacího stříbra plát o tloušťce 1 mm. Na jedné straně vytvořte texturu pomocí pryžového razítka nebo razidla. Umístěte plát na keramický kachel a položte na něj šablonu.

2. Plátkovou čepelí vyřízněte tvar podle šablony, v případě potřeby srovnejte symetrické vzory. Podle šablony rozřízněte obdélníkový díl na polovinu.

3. Tenkou jehlou na vlnu vyznačte ve stejné vzdálenosti od sebe čtyři otvory podél vnitřních okrajů. Horní a spodní otvory by měly být stejně vzdálené od středu.

4. Díly obalu usušte na kachli a v případě potřeby osmirkujte hrubé okraje. Vrtákem o průměru 1 mm vyvrtejte otvory. Potom vypalte, okartáčujte a vyleštěte hladítkem.

5. Z papíru nastříhejte obdélníčky o rozměrech 20×100 mm. Přeložte je na polovinu a potom ještě dvakrát, aby vzniklo osm obdélníkových stránek 20×13 mm. Ostrými nůžkami zastřihněte vnější okraje.

6. Vložte stránky mezi díly desek a v případě potřeby je ještě zastřihněte. Ťukněte hřbetem knihy o pracovní plochu, aby se její stránky zarovnaly s okraji desek.

7. Položte knihu na kousek silné čtvrtky. Šídlem propíchněte papír ve všech otvorech. Každým otvorem provlékněte stříbrný drátek a ohněte ho tak, aby byl překřížený přes hřbet knihy.

8. Štípacími kleštěmi zkraťte konce překřížených drátků. Kleštěmi s kulatými špičkami ohněte jejich konce k sobě, aby vznikla kroužková vazba. Upravte je tak, aby bylo možné knihu snadno otevřít a zavřít. Horním kroužkem provlékněte kroužek na zavěšení.

–––––––––––––––––––––––––

Tento návod spolu se spoustou dalších najdete v knize Přívěsky z modelovacího stříbra autorky Sue Heaserové

Rádi byste měli spoustu krásných stříbrných přívěsků? Pro sebe, pro přátele, pro svoje blízké? Snadná pomoc. Vyrobte si svůj malý poklad.
Že nejste žádní boháči, a už vůbec ne stříbrotepci? Ani tohle není na překážku. Stačí, když si je vymodelujete.


Chcete se naučit skvěle háčkovat? Spousta nových, jednoduchých postupů na vás čeká v knize Háčkování: vzory od A do Z, z níž je i následující návod na elegantní křížený vzor.

Křížené dlouhé sloupky

Tento vzor je jednoduchý, ale velmi elegantní. Opakuje se vždy po dvou řadách, v nichž se háčkují pásy křížených dlouhých sloupků. Hotová tkanina má krajkovou strukturu, přesto však díky mezilehlým řadám krátkých sloupků zůstává zcela pevná. Lze ji háčkovat různými druhy přízí a hodí se pro šátky a multifunkční šály.

Jak háčkovat?

Násobek: 2 oka, plus 2 na základní řetízek.

Krok 1: (líc) Přesk. 3 ŘO (počítá se jako 1 DS) *přesk. 1 ŘO, 1 DS do násl. ŘO, 1 DS do již přesk. ŘO; opak. od * k posl. ŘO, 1 DS do posl. ŘO, otočit.

Krok 2: 1 ŘO (počítá se jako 1 KS), přesk. 1 oko, 1 KS do násl. a každého oka do konce řady, 1 KS do DŘO, otočit.

Krok 3: 3 ŘO (počítá se jako 1 DS), *přesk. 1 oko, 1 DS do násl. oka, 1 DS do již přesk. oka; opak. od *, 1 DS do DŘO, otočit.

Krok 4: Opak. kroky 2 a 3.

 

–––––––––––––––––––––––––

Další zajímavé vzory najdete v knize Háčkování: Vzory od A do Z autorky Sarah Hazellové

Háčkujete, a už vás trochu nudí staré, známé a obvyklé postupy?
Pak je tahle knížka pro vás přesně to pravé. Nasměruje vás na novou tvůrčí cestu a najdete v ní neuvěřitelné množství neotřelých nápadů, háčkovacích vzorů a technik.


Domov si můžete ozdobit krásnými zimními vločkami i jarními květy, s různými stupni obtížnosti! V následujícím návodu vám ukážeme, jak pomocí jednoduché techniky quillingu vyrobit spoustu rozmanitých motivů, například rozpálené slunce.

Základní technik quillingu

Quilling je založen na stáčení úzkých proužků papíru do tvarů, jako jsou kroužky, spirálky a kolečka, která se potom upravují a skládají do mnoha různých dalších tvarů.

Jak vzory vytvořit?

1. Stříhání proužků – Proužky pro quilling můžete na požadovanou délku nastříhat nůžkami, ale také i natrhat. Utržené konce budou roztřepené, což ale je lepší při zalepování, protože pěkně přilnou k základu. Stříhání je lepší v případě, máte-li kousků hodně, ale ustřižené konce budou po zalepení více viditelné – to však můžete skrýt při slepování jednotlivých prvků k sobě.

2. Stáčení pomocí quillingového pera – Jeden konec proužku vložte do mezery quillingového pera. Konec pera opřete o ukazováček a stáčejte pero směrem k sobě. Palcem přidržujte proužek tak, aby se pěkně stáčel až ke konci. Po stočení celého proužku spirálku přidržujte, aby se nerozmotala a quillingové pero ze spirálky vyndejte.

3. Stáčení pomocí jehly – Tento postup vyžaduje mnohem více trpělivosti než práce s quillingovým perem. Konec proužku si položte na bříško ukazováčku. Na něj pak úplně ke konci přiložte konec quillingové jehly. Jemně na jehlu tlačte a současně palcem začněte ohýbat konec proužku kolem jehly (občas pomůže si palec trochu navlhčit, aby se s papírem lépe pracovalo). Palcem a ukazováčkem dále navíjejte proužek kolem jehly, která zůstává v klidu. Hlídejte si spirálku, aby její strany byly pěkně rovné a pokračujte až na konec proužku. Po stočení celého proužku spirálku přidržujte, aby se nerozmotala a quillingovou jehlu z ní vyndejte.

4. Lepení – Při zalepování používejte co nejméně lepidla. Lepidlo je vhodné nanášet špičkou párátka nebo špendlíku, nebo lze sehnat i speciální aplikátor na lepidlo, který se nasazuje na lahvičku a nanáší optimální množství lepidla přesně tam, kam potřebujete.


Takové a další papírové dekorace můžete vyrobit s knihou Papírové tvoření autorů Ayako Brodekové a Shannon Voigtové.

Papír je snad nejlevnější a nejdostupnější materiál, jaký si na výrobu nejrůznějších ozdob, ale i praktických předmětů nebo dokonce bižuterie můžete zvolit. A budete překvapeni, jak půvabné a kouzelné kousky vám vzniknou pod rukama.

 


Máte v plánu vyrobit si nějaký výrobek z těchto návodů? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHáčkování: Vzory od A do Z

Hazellová, Sarah

Metafora, 2014

zobrazit info o knizePřívěsky z modelovacího stříbra
50 úžasných projektů s podrobnými popisy práce pro začátečníky i pokročilé

Heaserová, Sue

Metafora, 2014

zobrazit info o knizePapírové tvoření

Brodeková, Ayako - Voigtová, Shannon

Metafora, 2014

Napsat komentář