Po stopách okrajových žánrů literatury

DSC02513
Chcete si přečíst něco, co vás zaručeně obohatí? Chcete se nad knihou, kterou držíte v ruce, více zamýšlet? A chcete se zároveň i pobavit? Přečtěte si tento soubor esejí.

Držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Michael Chabon, který je jedním z nejpřekládanějších amerických spisovatelů současnosti, vydal knihu esejí, která má název Mapy a legendy s podtitulem Četba a psaní na pomezí. V originále vyšla už v roce 2008, u nás ji vydalo nakladatelství Plus v loňském roce jako šestý svazek edice Speculum.

Kniha obsahuje celkem 16 esejí, které se zaobírají tzv. okrajovou literaturou. V autorových úvahách se tak můžeme setkat s Holmesovým dobrodružstvím, fantasy literaturou, sci-fi,
komiksy či severskými ságami a legendami. Články na sebe nijak nenavazují ani spolu nesouvisí. V každé se autor vždy soustředí na jedno téma, které ze svého pohledu důkladně rozebere.

Chabonovo umění stylistiky přináší úžasný čtenářský  zážitek. Jeho úvahy jsou vtipné, ale napsané tak elegantním stylem, až se člověku tají dech. Jeho slovní zásoba je opravdu velká, jak si může čtenář všimnout v níže uvedené ukázce. Je radost číst něco tak detailně propracovaného.

Nejvíce mě zaujala v pořadí třetí esej, která pojednává o Sherlocku Holmesovi, známém detektivovi. Autor se zamýšlí nad samotným tvůrcem této postavy, ale i nad tzv. holmesology, kteří zasvětili tomuto muži celý svůj život, velký prostor také dává samotnému hrdinovi a omylům, které se autorovi při tvorbě podařilo vytvořit. Chabon na tomto díle vyzdvihuje hlavně umění spojit několik příběhů do jednoho. A. C. Doyla považuje za otce detektivního románu.

Šestá esej, která se jmenuje Dětské čtivo, rozebírá komiksovou tvorbu, která byla dříve určená výhradně dětským čtenářům.  Autor totiž naráží na fakt, že od té doby, co se autoři a nakladatelé věnující se tomuto žánru zaměřili i na dospělé čtenáře, ztratil komiks kouzlo, které pro děti měl, a oni ho přestávají chtít číst.  Nejvíc mě asi zarazila výmluva nakladatelství, že děti dnešní doby jsou tak chytré, že knihy ani komiks jim nemají, na rozdíl od jiných druhů zábavy, už co nabídnout. S tím silně nesouhlasím a přidávám se tak k autorovi. Dle mého názoru totiž čtení rozvíjí dětskou představivost a hlavně slovní zásobu. Kdyby se totiž více četlo, nemohl by člověk narazit na hrubky ve stylu „zůčastním se“ či „Filadelfie“, které musí zarazit každého průměrného člověka.

Knihu rozhodně nemůžete číst jen jako oddychovou četbu, kterou přelouskáte za jeden večer. Je to dílo plné moudrosti a úžasných zamyšlení, které vás určitě obohatí. Myslím si, že i čtenář, který se setkává s odbornější literaturou poprvé, najde v tomto spisovateli zalíbení a bude si chtít přečíst i jeho romány. Autor sám o své tvorbě říká: „Čtu proto,
abych se pobavil, a píšu, abych bavil jiné. Tečka.“ Myslím, že to mluví za vše, ale to už musíte posoudit sami.

Ukázka z knihy:

Zábava nemá dobrou pověst. Seriózní lidé se jí učí nedůvěřovat, a dokonce i zlořečit. To slovo je navlečené do elastanu má vypasovaný oblek posetý blikajícími světýlky a bradavky polepené erotickými ozdobami. Zavání opalovacím krémem a rozteklým nanukem, mastnotou popcornu z vestibulu kina, karaoke a jägermeisterem, filmy z produkce Jerryho Bruckheimera a automatem samolibě vrnícím v herně u umělého kluziště.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMapy a legendy

Chabon, Michael

Plus, 2011

Napsat komentář