Za kriminálními živly kolem světa za 639 stran

svetove_krimipovidky
Autoři detektivního žánru, jako je například Jeffery Deaver, Jo Nesbø, Camilla Läckberg, Ian Rankin, Boris Akunin či Ruht Rendellová, se potkali na stránkách jedné knihy a vzešel z toho koncert napětí a překvapivých zvratů.

Jako dirigent celého orchestru složeného ze šestatřiceti tvůrců se představil Maxim Jakubovski a můžete se těšit, že pod jeho taktovkou dostanete to nejlepší ze všech světových stran. Ač je sám potomkem rusko-britských a polských rodičů narozeným v Anglii, nijak ve svém výběru s názvem Světové krimipovídky, který českým čtenářům letos v září nabídlo nakladatelství Domino, nepreferuje anglofonní autory, ale opravdu představuje zástupce ze všech možných světových stran. Tak i český čtenář má šanci okusit, jak píší tvůrci detektivního žánru z Velké Británie, Nového Zélandu, Kanady, USA, Francie, Ruska, Nizozemí, Švédska, Norska, Německa, Itálie, Španělska, Mexika, Turecka, ale i Indie, Japonska a Trinidadu.

Pro někoho není asi žádný kumšt napsat obsáhlý román, ale zde na malé ploše několika stran ukazují světoví autoři, jací jsou mistři pera. Neboť podat zločin, napětí, nečekané zvraty i rozuzlení na šesti až čtyřiceti stranách, kterými disponují jednotlivé příběhy, to se opravdu jen tak někomu nepovede.

Pokud mám za sebe vybrat autora, který mě nejvíce překvapil, pak je to určitě Japonec Rintaró Norizuki, který vystavěl zápletku okolo Záhady městské legendy hodnou Sira Arthura Conana Doyla a jeho geniálního Sherlocka Holmese. Moc mě bavilo „naslouchat“ rozhovoru policejního komisaře a jeho syna, během něhož rozluštili případ vraždy.

Za pozornost určitě stojí také povídka Vánoční dárek z pera Američana Jeffery Deavera, který už ale není našim čtenářům neznámý (např. Lekce smrti). Přesto nebo právě proto patří v celém výběru k tomu nejlepšímu. Záhadu zmizelé ženy řeší ochrnutý bývalý detektiv Rhyme a nutno říci, že tolik překvapivých zvratů v jednom krátkém příběhu bych opravdu nečekala.

Přiznám také bez mučení, že smysl některých povídek mi zcela unikl. Je možné, že to je i odlišnou kulturou, z níž k nám přišly. Například Hlasy v hlavě indického autora Altafa Tyrewala z mého pohledu postrádaly jakoukoliv záhadnou či kriminální zápletku. Ale snad je to tím, že řeší otázku potratů, které jsou v našich končinách běžnou záležitostí.

Většina povídek však čtenáře nezklame. Disponují brilantními zápletkami, překvapujícími rozuzleními i nečekanými zvraty. Jo Nesbø určitě potěší svojí drobničkou Sérum, přestože v ní budete postrádat slavného detektiva Harry Holea (Netopýr, Švábi). Zaujme i maličkost v Čechách populární Camilly Läckberg (Strážce majáku, Vražda s vůní mandlí, Mořská panna, Elsyino tajemství) s názvem Opravdu mizerný den, v níž prožijete jeden den detektiva Patrika Hedströma.

A takto bych mohla vyjmenovávat další a další jména. Opravdu se Maximu Jakubovskému podařil mistrovský výběr těch nejlepších současných autorů z žánru krimi a jde tak o výborný tip jak pro nakladatele, tak i pro čtenáře, po kterých jménech se vyplatí v překladové literatuře sáhnout. Alespoň doufám, že jména jako Gunter Gerlach, Dominique Manottiová, Jacob Vis či Andreu Martin nezapadnou, ale naopak se brzy zaskví i v našich knihkupectvích.

Pokud chcete na křídlech napětí obletět celý svět, pak máte díky Světovým krimipovídkám jedinečnou šanci!


O knihu Světové krimipovídky si právě teď můžete zahrát v naší soutěži! Soutěž končí 17.10.2013.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvětové krimipovídky

Jakubowski, Maxim

Domino, 2013

Napsat komentář