Se zabíjením se nedá přestat

lekce-smrti
Když má člověk v sobě sklony k násilí, ještě to neznamená, že se stane vrahem. Pokud ale někdy prolomí ten tenký led, který odděluje skutek od představ, nejde to už zastavit. Mrtvoly na jeho kontě nutně budou přibývat.

Tedy alespoň v knize z dílny proslulého amerického autora detektivních thrillerů Jefferyho Deavera (*1950) s názvem Lekce smrti, který vydalo nakladatelství Domino v červnu letošního roku. Jeffery Deaver má na svém kontě dlouhou řadu titulů z několika řad (například s geniálním detektivem Lincolnem Rhymem), samostatné kriminální romány i povídky. Mimo jiné napsal i jeden díl agenta 007 Jamese Bonda s názvem Nula stupňů volnosti.

Lekce smrti nás zavádí do obvykle poklidného městečka New Lebanon. Za to, že nejde o úplný zapadákov, vděčí univerzitě, která láká studenty humanitních oborů. A jde právě o studující dívku, kterou nalezli zavražděnou a znásilněnou na břehu rybníka. Zrovna uplynul rok od jedné, dosud neobjasněné vraždy mladé ženy. Je možné, že jde o stejného pachatele? Newlebanonský šerif Steve Ribbon si to nemyslí a z nové smrti viní rituálního maniaka, kterého provokuje k činům světlo měsíce. Detektiv Bill Corde v tom žádnou záhadu nevidí a předpokládá, že to udělal někdo, koho dívka dobře znala, určitě spolužák či profesor z univerzity. Stop je však žalostně málo. Spolubydlící z koleje odmítá vypovídat a zakrátko je také nalezena mrtvá. Cordově rodině někdo vyhrožuje, tajemné anonymy nachází na každém kroku i ve svém domě. Jeho ostraha není nic platná. Neznámý je snad nadán nadpřirozenými schopnostmi. Devítiletá detektivova dcerka Sára navíc utíká ze školy, která ji traumatizuje, a neohroženě se sama toulá lesem. Věří, že tam žije čaroděj Slunečníček, který jí pomůže vypořádat se s poruchami učení.

Vyšetřování se horko těžko prodírá uličkami, které se později ukazují jako slepé. Umírají další, jak se zdá, nevinní lidé, ale pachatel stále uniká a vraždí všechny, kdo mu ublížili. Ztratil veškeré zábrany páchat zlo, v nebezpečí je každý, kdo se dostane do jeho blízkosti. Bill Corde jde nemilosrdně po jeho stopě, až opravdu málem přijde o celou rodinu. Syn páchá sebevraždu, manželka hledá útěchu u jiného muže a Sára je nebezpečně blízko násilníka.

Podaří se ho přece jen nakonec dopadnout a rozplést klubko motivů hrůzných činů?

Pokud máte rádi hodně napínavé detektivky, u kterých vás při čtení mrazí v útrobách, pak jste u této knihy na správné adrese. A protože je román obsažný (takřka 450 stran), užijete si opravdu vrchovatě. Alespoň já chvílemi nevěděla, o koho se bát dříve. Zda o Cordovi děti, jeho samotného, a absolutně nejvíc mě ochromovalo meziřádkové sdělení, že pachatelem by mohl být i detektiv sám. U Jefferyho Deavera si čtenář nemůže být jistý ničím. Když se najde horká stopa, můžete tušit, že je nejen falešná, ale i nebezpečná. Pro odlehčení líčí také starosti se Sárou, které činí velké problémy učení. Jen její příběh by vystačil na samostatný román.

Pozitivní stránkou díla je, že nejde jen o hon na zločince, ale rovněž o psychologickou sondu do života rodiny poznamenané stigmatem minulosti i o problémy žhavé současnosti. Odhaluje nebezpečí, která v sobě ukrývá sci-fi žánr jak v literatuře, tak ve filmu. Vykresluje profil vraha,j enž ale ve skutečnosti nevraždil, zatímco zločinec se skrývá pod rouškou vzdělaného inteligenta, u něhož by nikdo nečekal, že se převtělí v chladnokrevně vraždící bestii.

Pokud preferujete americké detektivky plné krve, napětí, nečekaných zvratů a dokonale vykreslených charakterů, určitě si s románem Lekce smrti přijdete na své. Jestli ale máte slabší nervy, raději sáhněte po nějaké jiné, oddechovější literatuře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLekce smrti

Deaver, Jeffery

Domino, 2012

Napsat komentář